Ducem sau nu copilul cu noi in vacanta

familie-vacanta

In momentul in care in familie apare un copil, stim cu totii, chiar daca e sau nu al nostru, lucrurile sunt pe care sa se schimbe drastic. Incepand de atunci, nu mai putem sa gandim si, in consecinta, sa actionam doar pentru noi, asa incat cel mic trebuie integrat in planurile noastre, aici fiind implicate si vacantele, planificate sau nu, dar care urmeaza sa afecteze intr-o oarecare masura intreg grupul social numit „familie”.

Satui de task-urile de zi cu zi de la diversele job-uri stresante pe care le avem, dorim o escapada, asa incat sa ne reincarcam bateriile de tot ceea ce presupune un deadline clar trasat si de regula urgent. Din aceste considerente, vacantele apar ca o gura de aer proaspat in orarul nostru si tanjim dupa ele chiar inainte ca ele sa se fi terminat. Mai mult, mamica ce sta in maternitate si care deseori are impresia ca viata ei de acum inainte este centrata doar in jurul chestiilor referitoare la cel mic, are cu atat mai multa nevoie sa evadeze din rutina si sa faca ceva nou, care sa nu presupuna neaparat scutece si pompite de alaptat.

Totusi, problema care se pune este daca ducem sau nu copilul cu noi in vacanta, iar aici parerile sunt impartite. Pe de o parte, este absolut firesc sa iti doresti familia, deci pe cei dragi, alaturi in vacanta pentru a petrece impreuna momente frumoase si pentru a va crea amintiri la care sa reveniti an si an cu drag. Asadar, din aceasta prisma, prezenta copilului in vacanta alaturi de parintii sai este absolut normala si dorita de catre adultii familiei. Mai mult, legatura parinte-copil seva intari in aceste momente in care starea generala de spirit a grupului tinde sa fie una de relaxare, specifica momentelor din timpul vacantei. Fara a pune la socoteala afectivitatea referitoare la cel mic, care este principalul factor de decizie, in functie de caracteristicile de varsta a celui mic, adesea locul in care urmeaza sa se desfasoare vacanta este ales in concordanta cu nevoile copilului.

Pe de alta parte insa, exista si o opinie contrara, potrivit careia, din varii motive subiective, este indicat ca, macar la varste fragede, in principal din motive de siguranta, cel mic sa fie lasat in grija altor rude in timpul vacantei parintilor. Din chestiuni de siguranta, mai ales daca urmeaza sa treceti prin locuri cu factori de risc ridicat, copilul ar sta mult mai bine si mai in siguranta acasa, alaturi de bunici, sa zicem. Sau evntual intr-o tabara organizata, cu evenimente anume gandite in functie de speficicitatile varstei sale. Astfel, celui mic i-ar fi mult mai bine si corespunzator facut programul de activitati zilnice. Pe langa aceste ratiuni, intimitatea parintilor trebuie avuta si ea in vedere, asa incat nimeni nu ar trebui sa judece un cuplu care alege o vacanta in doi, in care sa se relaxeze si sa isi restarteze sistemul neuronal, astfel incat sa se intoarca acasa pregatiti pentru noul trimstru in care vor intra alaturi de cel mic.

 

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *