4 trucuri indite pentru croissante fragede

Ideea de croissante ma duce cu gandul la un inceput de zi  plin de liniste. Stiu ca esti in acelasi sentiment  cu mine – croissant cu o cafea sau un mic dejun copios savurat in bruma diminetii. Dar nu orice fel de croissant, ci unul fraged si extrem de pufos.  Am descoperit cateva  trucuri pentru prepararea unui corn asa cum si-l doreste orice iubitor de panificatie. Iti impartasesc cateva secrete din propria experienta.

Primul truc – aparatul pentru croissante

Recent am descoperit  masina  pentru croissante care mi-a raspuns la o intrebare pe care mi-o puneam de ceva timp: “ de ce nu-mi cresc croissantele?”. Ei bine, cuptorul meu nu genera suficienta caldura, desi este unul foarte modern si scump. Acest aparat mi-a usurat munca,  si ma pot bucura oricand de un cornulet proaspat la mine acasa.

P.s: Daca alegi sa achizitionezi si tu o masina pentru croissante iti recomand Gastro Expert.

Al doilea truc – grasimea untului

 Al doilea truc este sa folosesti unt cu grasime mare, de 82%. Grasimea ajuta foarte mult pentru fragezime si textura.  Inainte sa adaugi  untul peste  aluat este foarte important sa fie rece si usor manevrabil pentru a-l putea intinde peste foietaj.   Atunci cand “ incorporezi untul in aluat”, trebuie sa-l intinzi pe toata forma foietajului deoarce aceasta metoda ii va da aluatului straturi uniforme.

 Al treilea truc – impaturirea

Impaturirea aluatului este un proces extrem de important. Dupa ce aluatul a stat la rece in frigider, se intinde cu un sucitor de trei ori. Il  impaturesti simplu, de la un capat al aluatului iei o treime si o indoi peste partea stanga. Indicat ar fi sa intinzi aluatul cat se poate de egal pentru a-i conferi straturi uniforme. Dupa ce     l-ai impaturit, baga aluatul la frigider timp de 30 de minute.  La a doua impaturire, roteste alatul la 90 de grade si apoi continua cu acelasi proces. Dupa a treia impaturie aluatul trebuie sa stea un interval de 2 ore la rece inainte sa fie intins pentru forma finala. Este necesar sa stea foarte mult timp la rece pentru a preveni micsorarea croissantelor  in timpul coacerii.

 Al patrulea truc – dospirea si coacerea

Pentru a te bucura de savoarea unui croissant pufos trebuie sa-l lasi sa dospeasca la o temperatura  de 26 de grade C pentru 1’30-2 ore. Daca temperatura este prea ridicata  straturile de unt se vor topi si croissantele  nu vor mai fii crocante.

 Dupa ce  croissantele au crescut si este timpul pentru coacere. Ca un mic secret-inainte sa le bagi in masina de croissante/cuptor  intinde un mix de ou peste ele.

Procesul de coacere este unul care mie imi dadea batai de cap, pana sa descopar masina pentru croissante. Daca tu folosesti cuptorul-preincalzeste-l si pune un bol cu apa. De ce? Pentru ca aburul ajuta la cresterea volumului si le confera o textura usora.

Acum ca ti-am usurat munca… vreau sa-ti impartasesc si de unde provine “radacina “croissantului.

Povestea incepe in Austria, o data cu aparitia kipfelului- un produs de patiserie care era mai dens si mai putin pufos decat cornul de astazi. In 1900 a aparut prima reteta scrisa si era preparata doar pentru regi.  De ce? Pentru ca ingredientele erau extrem de scumpe si nu se gaseau cu usurinta.  Intre 1815 si 1848, domeniul patiseriei a devenit mai accesibil pentru populatie.  Tot atunci s-a facut cunoscut si “croissantul” in Paris- printesa Maria Antoneta  a atribuit  denumirea, pastrand reteta de kipfel.

Asadar, in aceste timpuri ne putem bucura de absolut orice preparat pentru ca avem disponiblitatea catre a achizitiona materiile prime si, nu in ultimul rand pentru ca avem o varietate de utilaje care ne usureaza munca.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *