5 metode ca sa-l inveti pe cel mic sa doarma singur

Atunci cand ai copii, lucrurile se schimba, total, in viata ta. Practic, de la spontaneitatea tineretii, totul devine o rutina, o planificare foarte bine facuta, iar aceasta se rasfrange asupra tuturor membrilor familiei. Cumva, este nevoie ca si cei mici sa inteleaga ca rutinele sunt benefice pentru dezvoltarea lor. Un prim pas in acest sens poate fi facut invatandu-i sa doarma singuri. 

Unii parinti adopta aceasta masura inca din bebelusia mica, in vreme ce alti parinti amana momentul, pentru ziua in care copilul va fi pregatit. Daca si tu consideri ca micutul tau este pregatit pentru aceasta schimbare, iata cateva metode de a-l invata sa adoarma singur.

Creeaza o rutina de seara

Rutina de seara nu ar trebui sa lipseasca din nicio familie. Specialistii in parenting atrag atentia ca orele de masa si orele de somn ar trebui sa ramana fixe in programul oricarui copil. Acelasi lucru se poate spune si despre baia de seara. Si pentru ca, la fel ca multi parinti, incerci sa iti usurezi munca fara sa-ti chinui pruncul, cabinele de dus sunt folosite, mai ales,  in familiile cu doi-trei copii. Acest lucru este acceptat de catre specialisti, deoarece ei nu impun un anumit tip de baie, ci un moment de conectare, o joaca, un moment de relaxare a tensiunilor si, nu in ultimul rand, o rutina. Aceasta trebuie respectata, astfel incat copilul tau sa inteleaga ca, dupa baie, urmeaza si alte elemente care, in final, conduc catre somn. 

Creeaza un spatiu sigur pentru copii

Daca micutii au nevoie sa adoarma, in primele zile, cu lumina aprinsa, atunci nu ar trebui sa fie nicio problema. Adesea, imaginatia copiilor inventeaza monstri din umbre sau lucruri care nu exista in mod real. Pentru a nu-i cauza traume si pentru a-i face o trecere usoara, este recomandat ca, in primele seri, sa ajuti copilul, oferindu-i un spatiu cat mai confortabil cu putinta.

Nu renunta la povestea de seara

Copiii sunt copii si fiecare in parte asteapta ca seara sa se incheie cu o poveste. Povestea de seara este un moment de conectare, deosebit de intim si de frumos, care trebuie pretuit de ambele parti. Ba, chiar unii psihologi afirma ca un copil nici nu are nevoie de carti scumpe sau de povesti cunoscute. Ei apreciaza foarte mult trairea si patosul vorbelor parintelui, drept pentru care ii poti spune chiar si o poveste inventata. Rezultatul va fi acela ca micutilor le va veni mai usor sa se desparta de parinte la somn si sa adoarma singuri, fara a mai fi nevoie de veghere.

Fii acolo pentru orice nevoie

Uneori, copiii incearca sa testeze limite. Ei vor dori sa negocieze venirea in patul parintilor sau iti vor cere sa stai langa ei, pana cand adorm. Este important sa fii ferm in decizii si consecvent deoarece, in caz contrar, ei vor intelege ca tu vrei si nu prea sa adoarma singuri. Poti apela la o solutie temporara, de compromis, insa, fii sigur ca le explici si lor, foarte clar, acest lucru.

Lauda-i cand adorm singuri

Uneori, este suficient doar sa imbarbatezi si sa lauzi, pentru ca rezultatele sa apara de la sine. Spune-i copilului ca esti mandru de el sau ca ai incredere ca poate face acest lucru si vei vedea bucuria sa si dorinta de a contina sa adoarma singur. 

Acestea sunt doar o parte din metodele pe care le poti folosi pentru a ajuta copiii sa adoarma singuri. Este important sa vezi ce anume functioneaza si, care sunt nevoile copilului tau sau,mai ales,  daca acesta este pregatit pentru a face acest pas. 

Distribuie:

One comment

Lasă un răspuns