9 simptome ginecologice pe care femeile nu ar trebui sa le ignore

Odata cu inaintarea in varsta, corpul unei femei poate trece prin anumite schimbari. Este foarte important sa mergi anual la controlul ginecologic de rutina, pentru monitorizarea starii de sanatate la nivelul sistemului reproducator si pentru depistarea timpurie a unor afectiuni periculoase, precum cancerul de col uterin. Testul Babes-Papanicolau trebuie efectuat de toate femeile active sexual, in fiecare an sau la intervalul stabilit de medicul ginecolog. 

Ai grija, totusi, sa mergi la ginecolog si atunci cand experimentezi simptome neplacute. Din cauza stresului si a responsabilitatilor care necesita toata atentia, multe femei ignora anumite semne si simptome. Mare greseala, mai ales ca unele manifestari din sfera ginecologica nu trebuie neglijate, fiindca pot fi semnele unor afectiuni grave. Printre acestea, se numara:

1.Sangerari intre menstruatii sau dupa sex

Sangerarile intre menstruatii pot fi normale in unele situatii, cand iei pilule contraceptive, cand au loc dezechilibre hormonale sau te afli la perimenopauza (perioada dinaintea menopauzei). Totusi, sangerarile intre menstruatii si spottingul (urme de sange in continutul secretiei vaginale) reprezinta un semnal de alarma. Acestea indica infectii vaginale, boli cu transmitere sexuala sau cancer.

Nu poti identifica singura cauza acestor sangerari, doar medicul poate stabili ce problema ai. Nu este cazul sa te panichezi, insa, asigura-te ca mergi, cat mai curand, la un consult ginecologic. 

2. Dureri in timpul actului sexual

Durerea in timpul actului sexual poate aparea din cauza lipsei de lubrifiere. Acest lucru nu este valabil pentru toate femeile. Acest tip de durere sau senzatia de usturime reprezinta un motiv de ingrijorare, deoarece ar putea anunta o infectie (spre exemplu, candidoza) sau chiar cancer ovarian sau cancer uterin. Daca durerea este de intensitate mare sau insuportabila, ceva nu este in regula. 

3.Modificari ale ciclului menstrual 

Ciclul menstrual reprezinta intervalul de timp dintre doua menstruatii. Daca menstruatiile au devenit neregulate, conform calendarului tau menstrual, fa unele investigatii. daca  menstruatia vine mai devreme de 21 de zile sau mai tarziu de 35 de zile, discuta cu un medic. 

4.Menstruatie abundenta, cu cheaguri

Orice schimbare in privinta cantitatii, consistentei sau mirosului menstruatiei poate fi semnul unei probleme ginecologice. Daca sesizezi ca menstruatia este mult mai abundenta decat de obicei, daca prezinta cheaguri de sange sau daca miroase diferit, mergi la ginecolog! 

5.Menstruatie dureroasa

Multe femei experimenteaza durere in zona pelvina sau in zona spatelui, in timpul menstruatiei. Totusi, daca sesizezi ca aceste dureri au crescut in intensitate sau au devenit insuportabile, trebuie sa mergi la medic. Menstruatiile dureroase pot fi semnul unui fibrom uterin sau unui chist ovarian.

6.Urinare anormala si dureroasa

Daca sesizezi ca mergi mai des la toaleta decat in mod normal sau daca simti un disconfort, o senzatie de usturime sau o durere in timpul urinarii este posibil ai o problema medicala. Infectiile urinare, cancerele sau fibromul uterin sunt cateva dintre afectiunile care determina aceste simptome. 

7.Secretii vaginale anormale

Daca secretia vaginala zilnica este modificata, poate fi vorba de o infectie genitala. Secretiile vaginale normale difera de la o persoana la alta, dar si in functie de faza ciclului menstrual. In general, nu au un miros puternic sau neplacut si trebuie sa fie transparente sau alb-tulburi. Cantitatea difera, de asemenea, de faza ciclului menstrual. Daca secretia vaginala capata o culoare verzuie, galbena sau gri, daca are un miros neplacut si daca este foarte abundenta, este cazul sa mergi la medic. 

Infectiile genitale se trateaza cu ovule (capsule vaginale), creme (vezi aici produsul nidoflor crema) si, uneori, medicamente orale. Insa, acestea se administreaza doar la recomandarea medicului, dupa efectuarea analizelor. 

8.Modificari la nivelul sanilor

Cancerul de san presupune dezvoltarea unor noduli cancerosi la nivelul sanilor. Acestia sunt perceptibili la palpare. De aceea, este important sa iti autoexaminezi sanii, lunar. Daca simti structuri neobisnuite in interior, aspectul exterior este modificat sau daca apar scurgeri la nivelul mamelonului, mergi la un consult de specialitate.

9.Modificari ale vulvei

Vulva inconjoara orificiul vaginal la exterior. Daca apar modificari, precum inflamatii, roseata, negi, rani sau iritatii, este necesar sa mergi la medicul ginecolog.

Asadar, incearca sa fii mereu atenta la aceste detalii legate de sanatatea aparatului reproducator. Complicatiile pot fi prevenite prin depistarea si tratarea din timp a afectiunilor ginecologice. 

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *