Afla ce spune legea despre malpraxis

O problema foarte des intalnita in Romania este malpraxisul, care este din ce in ce mai frecvent intalnit. Acest lucru nu este deloc de neglijat, mai ales atunci cand in joc se afla sanatatea cuiva sau chiar exista riscul de a pierde vieti omenesti.

Pentru a reduce numarul acestui tip de infractiuni este nevoie de punerea in aplicare a unor masuri legale. In acest sens exista diversi avocati specializati in malpraxis, care sunt capabili de a crea un dosar solid si temeinic ce urmeaza a fi prezentat judecatorului.

Motivul principal pentru care aceste cazuri continua sa apara si sa se fructifice il reprezinta faptul ca persoanele care cad victime acestei practici nu iau nici un fel de masura. Unii nu vor sa se complice pentru ca nu sunt siguri ca se vor descurca sa rezolve problema in favoarea lor, iar altii nici macar nu stiu ca exista legi care ii apara in astfel de situatii.malpraxis

Care sunt noile schimbari de lege referitoare la malpraxis?

Malpraxisurile medicale s-au inmultit considerabil de mult in decursul ultimilor ani. Pentru ca macar o parte din cei defavorizati sa prinda curaj si sa inainteze o plangere impotriva medicilor care practica aceasta infractiune, au avut loc cateva modificari in legile destinate cazurilor de malpraxis.

De altfel, s-a remarcat faptul ca de cand acestea au intrat in vigoare au inceput sa evolueze lucrurile inspre bine. Numarul de avocati specializati in malpraxis care au fost solicitati de victime a inceput sa creasca, semn ca nu toti au ramas indiferenti fata de aceste nelegiuiri.

  • Secretarul de stat din cadrul ministerului sanatatii, dr. Raed Arafat a facut o declaratie in care afirma ca „lucrurile se vor simplifica foarte mult. Un prim aspect este ca in termen de 6 luni pacientul sau familia afla daca se recunoaste sau nu cazul de malpraxis de catre o comisie de specialitate”.
  • De altfel, tot acesta a mentionat faptul ca polita va include si despagubirile morale, un element de noutate fata de vechea lege cand acest aspect nu era inclus. Pe langa pierderile inregistrate la salariu, dar si a diverselor indemnizatii, polita va asigura si eventualele costuri ale tratamentelor de care are nevoie victima. Bineinteles ca si in cazul acestor polite se va stabili o suma maxima de bani pana la care se va putea ajunge.

In acest mod, cei care au fost victime ale cazurilor de malpraxis vor beneficia de tratament corespunzator, iar cei de la asigurari vor avea o predictibilitate dupa care se vor putea ghida pentru a calcula corect politele. De aceea, prin intermediul normelor se va stabili un platfon.

O foarte mare parte a costurilor politelor de malpraxis din prezent este suportata de spitale, in cazul medicilor care lucreaza in cadrul acestora. Medicii de familie, in schimb, vor fi nevoiti sa achite singuri toata polita de asigurare.

In concluzie, acum ca s-au luat anumite decizii in favoarea victimilor malpraxisului, poate vor fi mai multe acele persoane care vor lua in considerare posibilitatea de a apela la diversi avocati specializati in malpraxis. Numai in aceasta maniera poate contribui fiecare, chiar si intr-o masura mai mica, dar insemnata, la indreptarea sistemului din tara.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *