Cine a găsit o clipă de răgaz în tumultul vieții zilnice, nu se poate să nu-și fi pus întrebarea dacă alimentele pe care le consumă ei și familiile lor sunt cea mai sănătoasă opțiune posibilă. Sunt legumele insipide din supermarketuri (cele care în urmă cu 10 ani erau înconjurate de un aer de legendă: ”cică la americani numai forma e de ele, că nu au niciun gust”) la fel de nutritive ca cele cu care eram noi obișnuiți? Defapt, adevărata întrebare este alta: ”Ne fac bine sau mai mult rău?”. Această întrebare, laolaltă cu prea banalizata: ”Mezelurile mai conțin carne?” ar trebui să ne preocupe mai mult decât ce nevastă de fotbalist a fugit cu cine și care e de fapt averea lui Gigi Becali. La urma urmei, sunt în joc sănătatea noastră și a copiilor noștri.
Imposibil să nu fi citit cel puțin un articol pe tema obținerii din ce în ce mai sofisticate a alimentelor: carnea imprimată, legume cultivate în sistem hidroponic, animale îmbuibate cu hormoni, plante modificate genetic. Din păcate, tehnologia progresează mult mai repede decât capacitatea noastră de adaptare, iar starea generală de sănătate a populației reflectă îngrijorările ”puriștilor alimentari”.
Locuind în București, mi-am propus să descopăr cât mai multe băcănii cu produse ecologice și, dacă se poate, tradiționale. Vă doresc să procedați la fel, am găsit câteva foarte potrivite scopului meu de a consuma cât mai puține E-uri, iar atmosfera lor caldă și primitoare, în concordanță cu specificul lor, este aducătoare de bună-dispoziție în sine.
În zona mea, de exemplu (Piața Romană), sunt două băcănii foarte bune și mi-am făcut obiceiul să oscilez între ele pentru că, spre bucuria mea, au furnizori diferiți și monotonia este exclusă.
Donia – Băcănia cu suflet de pe strada Mendeleev, nr. 37, este mereu prima mea opțiune: produsele comercializate acolo sunt livrate de mici producători autohtoni, sunt incredibil de gustoase, iar spațiul de expunere nu te sufocă. Trei camere generoase găzduiesc tot ce poate fi mai de dorit pentru un gurmand responsabil: brânză maturată, jamboane, pastrămuri aduse din Bucovina și Ardeal, vinuri foarte bune, prăjituri de casă și multe altele.
Ce mi-aș putea dori mai mult? Păi livrare la domiciliu pe bază de abonament, dar probabil că numărul de comenzi de acest fel nu i-a convins încă de avantajele realizării unui coș cu bunătăți pe care abonatul să îl primească, săptămânal sau mai des, la ușă. Atunci când va fi implementat un astfel de sistem, nu voi sta deloc pe gânduri.
Despre cea de a doua băcănie preferată, Pukka Food, într-un alt articol.
Spor la cumpărături, poftă bună și, mai ales, sănătate!