Ce cauzeaza tulburarile de alimentatie la adolescenti?

Tulburarile de alimentatie sunt complexe si afecteaza toate tipurile de oameni. Cu toate acestea, adolescentii sunt mai expusi riscului de a se confrunta cu astfel de probleme. Nu exista nicio cauza identificata pentru tulburarile de alimentatie la adolescenti. In schimb, studiile arata ca exista o serie de factori posibili, cum ar fi problemele psihologice, predispozitia genetica, relatia cu familia si presiunea socioculturala.

​Tipuri de tulburari de alimentatie

Tulburarile de alimentatie sunt tot mai intalnite in randul adolescentilor. Cel mai adesea se observa urmatoarele trei tipuri: anorexia, bulimia si tulburarea de alimentatie compulsiva (binge eating).

Anorexia

Denumita medical anorexia nervoasa, aceasta tulburare de alimentatie este definita prin dorinta de a fi tot mai slab si frica intensa de ingrasare. Adolescentii cu anorexie tind sa mearga pana la extrem pentru a evita cresterea in greutate, restrictionandu-si aportul caloric.

Bulimia

Denumita medicala bulimia nervoasa, aceasta tulburare de alimentatie este caracterizata prin episoade de bingeing. Asta inseamna ca persoana afectata consuma cantitati mari de alimente intr-un timp scurt, urmand sa purjeze (sa incerce sa scape de alimentele consumate prin inducerea de voma sau prin consumul de laxative).

Tulburarea de alimentatie compulsiva

Aceasta se caracterizeaza printr-un sentiment de pierdere a controlului in jurul alimentelor, rezultand exces de alimentatie. La adolescentii care sufera de tulburare de alimentatie compulsiva, exista adesea sentimente de vinovatie imensa si/sau rusine.

Evident, exista si alte tipuri de tulburari de alimentatie, dar anorexia, bulimia si tulburarea de alimentatie compulsiva afecteaza adolescentii cel mai mult.

​Factori de risc pentru tulburarile de alimentatie la adolescenti

Desi exista o corelatie intre dorinta de a avea “corpul ideal” si tulburarile de alimentatie, inca nu exista un consens cu privire la cauza precisa a acestor afectiuni.

Se pare, insa, ca tulburarile de alimentatie rezulta din unul sau mai multi factori biologici, sociali, comportamentali, genetici sau de mediu.

Adolescentii reprezinta varsta de populatie cea mai predispusa sa dezvolte aceste probleme. Ei tind, de asemenea, sa se confrunte cu cele mai daunatoare efecte secundare ale tulburarilor de alimentatie, deoarece adolescenta este o perioada de crestere si maturizare rapida in care malnutritia si deficienta de vitamine pot interfera cu dezvoltarea normala.

Desi este posibil ca orice adolescent sa se confrunte cu o tulburare de alimentatie, exista anumiti factori identificabili care cresc riscul de dezvoltare a unei asemenea afectiuni.

Genetica si istoricul familial

Se crede ca genele joaca un rol important in cresterea probabilitatii cuiva de a dezvolta o tulburare de alimentatie. Asta inseamna ca adolescentii sunt expusi unui risc crescut daca au o ruda apropiata care a suferit de o tulburare de alimentatie.

Tulburarile de anxietate

Cercetarile au aratat ca o buna parte din adolescentii cu tulburari de alimentatie sufera, de asemenea, de o tulburare de anxietate (cum ar fi anxietatea generalizata, tulburarea obsesiv-compulsiva, fobia sociala, etc.).

Schimbarile din viata

Anumite schimbari si evenimente din viata pot provoca sentimente puternice de suferinta si instabilitate. Schimbarile majore ale vietii includ mutarea, pierderea sau moartea unei persoane dragi, deteriorarea relatiei, etc.

Traumele

Adolescentii care au suferit abuzuri (emotionale, fizice sau sexuale) sunt mai susceptibili de a suferi de o tulburare de alimentatie. Cercetarile indica o corelatie puternica intre traumele din trecut si tulburarile de alimentatie.

Activitatile extrascolare

Tinerii care sunt implicati in anumite activitati extrascolare sau sporturi prezinta un risc crescut de a suferi de o tulburare de alimentatie. In timp ce sporturile pot fi minunate pentru sanatatea si increderea unui adolescent, acestea pun adesea un accent enorm pe forma fizica (forma si dimensiunea corpului). Din acest motiv, unii adolescenti devin prea concentrati asupra modului in care arata corpul lor si, din pacate, acest lucru poate evolua intr-o tulburare de alimentatie.

Nemultumirea de propriul corp si propria imagine

Imaginea corporala se refera la formarea imaginii de sine; este practic ideea noastra subiectiva despre modul in care aratam (dimensiune, forma si greutate). De asemenea, se refera la experientele noastre legate de propriul corp si la parerea personala fata de acesta (cum ne simtim in propria piele, ce idei avem despre corpul nostru).

Din nefericire, nu este neobisnuit (mai ales in adolescenta) ca oamenilor sa le displaca aspectul lor fizic. Din acest motiv, multi ajung sa se confrunte cu anorexie sau cu bulimie.

Din fericire, tulburarile de alimentatie sunt tratabile, iar cu cat se cauta tratamentul mai devreme, cu atat prognosticul este mai bun. Tipul de tratament adecvat pentru un adolescent este determinat in functie de gravitatea tulburarii sale de alimentatie.

Poti afla mai multe despre tulburarile de alimentatie la copii pe https://mindmed.ro/

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *