Daunatori cultura agricola – cum scapi de ei?

Fie ca ai o cultura pentru uz propriu, in micuta ta gradina sau ca ai un teren mare, pe care il cultivi pentru uz propriu si/sau comercializare, trebuie sa stii ca aceasta cultura trebuie protejata impotriva daunatorilor. In categoria de daunatori ai culturilor agricole intra numeroase animale, instecte si buruieni. Pentru fiecare dintre acestea, exista metode de combatere. In general, cand este vorba despre a proteja cultura de daunatori, se vorbeste la modul general despre pesticide.

Pentru persoanele care nu sunt implicate in agricultura, termenul de pesticide se refera la o categorie generala, care cuprinde toate produsele chimicale utilizate pentru a proteja culturile agricole de daunatori. Aceasta categorisire este, insa, departe de realitate. Nu exista un produs numit simplu “pesticid”, pe care agricultorii il utilizeaza pentru a proteja culturile de toate tipurile de daunatori.

Adevarul este ca produsele pentru protejarea culturilor de daunatori sunt create specific, in functie de tipul de daunatori pentru care functioneaza. Exista diverse tipuri de pestcide, fiecare avand un anumit mod de utilizare. In continuare, vei vedea care sunt cateva dintre aceste tipuri.

Erbicide

Indiferent de cat de mare sau de mica este cultura ta, trebuie sa fii atent la buruieni. Este important sa le tii sub control, pentru a permite culturii tale sa se dezvolte. Prin anii 1940, a aparut un nou top de erbicide care contine o cantitate redusa de chimicale si foloseste cantitati mici de apa. Acest lucru permite eliminarea buruienilor, fara afectarea plantelor cultivate.

Erbicidele actioneaza in diverse moduri pentru a ataca buruienile. Ele pot actiona astfel:

  • Distrugand celulele si tesutul.
  • Prevenind divizarea celulelor, astfel ca impiedica planta din a mai creste.
  • Promovand cresterea necontrolata, ucigand planta.
  • Distrugand sistemele vitale din planta.

Acestea sunt numite moduri de actiune, iar erbicidele sunt categorizate in functie de acestea. De exemplu, glifosatul este un mod de actiune care inhiba enzima care este vitala pentru plante sa faca anumiti aminoacizi. Fara acesti aminoacizi, planta moare. Intrucat animalele nu au nevoie de acestia, glifosatul este putin toxic pentru mamifere, insecte si pesti.

Erbicidele pot fi categorisite si in functie de modul de absorbtie, intrucat nu toate erbicidele ajung la planta prin aceeasi metoda. Unele erbicide actioneaza asupra plantei atunci cand o ating pentru prima data, altele sunt absorbite din sol prin radacini, iar altele sub absorbite de catre plante prin frunze.

Insecticide pentru daunatori cultura

daunatori culturi

Insecticidele sunt chimicale pe care le poti utiliza ca sa protejezi cultura de daunatori precum insectele, ucigandu-le sau oprindu-le din a actiona in moduri care sunt distrugatoare pentru plante, precum mancandu-le. Numeroase insecticide actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor, prin inhibarea sau blocarea enzimelor.

Exact ca si in cazul erbicidelor, si insecticidele au diverse moduri de actiune. Insecticidele reziduale raman active in cantitati suficiente pentru a ucide daunatorii pentru o perioada de timp. Acestea actioneaza prin pastrarea unui reziduu toxic pe o suprafata cu care insectele vor intra in contact.

Insecticidele de contact controleaza insectele in timpul contactului si sunt aplicate direct pe insecte, care mor dupa ce intra in contact cu insecticidul. Foarte putin reziduu toxic ramane pe o supradata, dupa ce insecticidul de contact este aplicat. Un exemplu in acest sens este sprayul utilizat pentru a ucide mustele si tantarii.

Insecticidele sistemice intra in planta gazda a insectelor si se translocheaza in aceasta. Atunci cand o insecta se hraneste cu planta-gazda, inghite suficient insecticid incat sa ii fie letal.

Otravurile stomacale sunt insecticide pe care insectele le mananca, astfel ca otrava ajunge in stomacul insectelor si este apoi absorbite in organism.

Insecticidele sunt, de asemenea, clasificate in functie de compozitia lor chimica.

Fungicide

Alaturi de buruieni si insecte, si bolile cauzate de fungi (ciuperci) afecteaza plantele. Fungicidele sunt utilizate pentru combaterea bolilor fungice prin inhibarea sau uciderea specifica a ciupercilor care cauzeaza boala respectiva. Fungicidele trebuie aplicate inainte ca boala sa apara, sau la aparitia primelor simptome, pentru a fi eficiente.

Daunele provocate de boli plantelor nu dispar, chiar daca este distrus agentul patogen. Fungicidele pot doar sa protejeze planta care creste si este neafectata de boala. De aceea, este importanta utilizarea de fungicide pentru a preveni aparitia bolilor si ca sa protejezi cultura de daunatori precum ciupercile.

La fel ca in cazul insecticidelor si erbicidelor, si fungicidele sunt clasificate in functie de diverse caracteristici. Fungicidele de contact raman la suprafata plantelor, in timp ce fungicidele sistemice sunt absorbite de plante. De asemenea, fungicidele pot fi clasificate in functie de modul lor de actiune. Fungicidele ucid ciupercile, prin distrugerea membranelor celulare, prin inactivarea enzimelor critice, sau prin interferenta cu procesele-cheie, precum respiratia si producerea energiei.

Ce trebuie sa stii despre pesticide?

Vrei sa iti protejezi cultura de daunatori precum buruieni, insecte si boli. Sigur stii ca pesticidele sunt solutia de care ai nevoie, dar probabil ca ai auzit ca multi oameni le considera ca fiind pline de chimicale si toxice. Exista insa cateva lucruri pe care nu multa lume le stie, desi ele ar trebui sa fie cunoscute de catre toata lumea.

In prezent, pesticidele create pentru uz comercial sunt mult mai sigure decat erau in trecut. De exemplu, exista numeroase produse pesticide “naturale”. In zilele noastre, pesticidele, in special insecticidele, sunt create in asemenea masura incat sa nu afecteze organismele care nu fac parte dintre cele din grupul tinta, al daunatorilor culturilor agricole.

In continuare, iti vom arata cateva beneficii ale utilizarii pesticidelor pentru protejarea culturilor agricole impotriva daunatorilor.

  • In numeroase situatii, pesticidele reprezinta singura metoda eficienta de control al organismelor producatoare de boli, buruieni sau insecte.
  • Pesticidele protejeaza asezarile private, publice si comerciale de distrugeri structurale asociate cu infestatii de termite.
  • Pesticidele contribuie la imbunatatirea sanatatii oamenilor, prin prevenirea izbucnirilor unor boli, prin controlul populatiilor de insecte si rozatoare.
  • Pesticidele sunt utilizate pentru a dezinfecta apa potabila si cea de agrement.
  • Pesticidele sunt utilizate pentru dezinfectarea spatiilor interioare, precum bucatarii, sali de operatie si case de ingrijire, precum si pentru dezinfectarea instrumentelor chirurgicale si dentare.

Asadar, pesticidele sunt solutia de care ai nevoie ca sa protejezi cultura de daunatori. Tine cont de tipul de daunatori de care doresti sa scapi, pentru a alege produsele de care ai nevoie.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *