Orice parinte isi doreste sa ofere copilului cea mai buna educatie, cu care sa poata face fata cu usurinta societatii in care traieste. Rolul parintilor in educatia copiilor este unul extrem de important, mai important decat rolul pe care il au bunicii, profesorii sau anturajul. Tocmai de aceea, in primii ani de viata ai copilului, orice parinte trebuie sa se asigure ca face tot ce este posibil pentru a oferi o educatie corecta.
Nu este usor sa fii parinte, asadar, am cautat informatii pe internet si am incercat sa cream un articol de blog pentru mamici si tatici, care sa ofere cateva sfaturi de baza privind educatia copiilor.
Reguli importante de educatie pe care orice parinte trebuie sa le cunoasca
- Cea mai importanta educatie este data prin exemplu.
- Stabileste niste reguli. Este bine sa existe o serie de reguli in relatia dintre parinte si copil. Nu este nevoie de foarte multe reguli, ci doar de cateva idei de baza pe care cel mic sa le inteleaga si sa le respecte cu strictete.
- Nu il face sa se simta inferior. Atunci cand copilul face o prostie, ia o nota mica la scoala sau pur si simplu nu respecta regulile pe care le-ai impus, incearca sa eviti sa ii spui ca este rau sau ca alti copii sunt mai buni decat el. Perioada copilariei este cea in care oamenii isi contureaza opinia despre viata si despre ei. Daca aud lucruri negative despre ei, vor incepe sa le creada.
- Apeleaza la laude. In momentul in care face un lucru bun este cat se poate de bine sa fie laudat. Evident, incearca sa lauzi doar acele lucruri care ies in evidenta, pentru ca lauda prea multa strica.
- Invata sa ignori santajul emotional. Toti copiii invata sa isi santajeze parintii din punct de vedere emotional. Pur si simplu, atunci cand isi doresc ceva, incep sa planga. Este greu sa iti observi copilasul plangand, insa decat sa ajunga rasfatat, mai bine incerci sa il ignori. Pare a fi o reactie cruda, insa va invata repede ca plansul nu il ajuta sa rezolve nimic si va renunta la el.
Copiii au ca model parintii
Pentru a avea un copil model trebuie sa fii tu, la randul tau, un parinte model. Copiii au tendinta de a imita tot ceea ce vad, asadar, daca traiesc intr-o casa plina de certuri, sunt sanse foarte mari sa ajunga o persoana destul de agresiva. Ai grija la modul in care te imbraci, la modul in care vorbesti si la modul in care te porti cu cei din jurul tau. Nu uita de cuvinte precum ” Multumesc ” sau ” Te rog”.
Fiecare copil este unic in felul sau. Relatia dintre el si parinte nu trebuie sa se bazeze, neaparat, pe sfaturi citite din carti sau pe tot felul de reguli invatate de la cei mai batrani. Este bine ca aceasta relatie sa fie adaptata la situatie. In principiu, orice parinte care se preocupa ajunge sa ofere o educatie corecta, insa uita sa se comporte si el bine. Copilul tau intotdeauna te va considera un model, cel putin cat timp va fi foarte mic. De aceea, chiar daca tu il vei invata sa faca anumite lucruri, el se va comporta altfel…doar pentru ca asa vede la tine. Asa ca inainte sa iti educi copilul, comporta-te asa cum ai vrea sa se comporte si el.