Daca nu ai apucat sa citesti cel mai nou articol postat pe blogul nostru, nu-i nicio problema. Te tinem la curent cu informatiile impartasite. Ieri am discutat despre anxietate si atacuri de panica. In vremurile antice, cand existau pericole fizice reale, precum atacul unor animale salbatice, anxietatea era mecanismul de aparare ideal care te tinea in priza atunci cand patrundeai intr-un teritoriu strain. Inima iti batea cu putere pentru a transporta mai mult oxigen catre creier, pupilele ti se dilatau pentru a vedea din prima orice pericol, iar tremuratul avea rolul de a pregati muschii pentru efort fizic si pentru a-ti tine de cald, totodata. In lumea moderna, nu ne mai ataca niciun leopard, insa suntem atacati de propria minte. Ne ingrijoram pentru cu totul alte griji, precum facturile mari, programari la medic pentru copii, pentru vorbitul in public si multe altele.
Ce inseamna anxietate
Problema apare atunci cand dezvolti frici nejustificate in situatii total sigure, cand iti pierzi puterea de concentrare, cand suferi de nervozitate desi toate iti merg bine in teorie. Spunem in teorie pentru ca, cel mai probabil, exista ceva in subconstientul tau care nu-ti da pace. Traumele, in special cele din copilarie, tind sa provoace efecte in viata de adult si, daca nu lucram asupra lor, capacitatea de reusita poate fi serios afectata.
Tulburarea de anxietate presupune un sentiment coplesitor de neliniste, de frica pana in punctul in care suferi atacuri de panica. Atacul de panica este cea mai severa forma de anxietate, pentru ca te face sa simti ca te sufoci oricat aer ai trage in piept, nu te poti opri din tremurat si nu vrei decat sa te izolezi de lume.
In cele ce urmeaza iti vom oferi recomandari cum sa scapi de monstrul din viata ta numit ,,anxietate”. Chiar si cand oferim idei de remedii naturiste, nu uita ca cea mai buna solutie este consultul psihologic.
Anxietate tratament
Tulburarea de anxietate poate fi diagnostigata atat de un psihiatru, cat si de un psihoterapeut. Este timpul sa scapam de prejudecata asociata mersului la psihiatru. Daca te duci la un consult psihiatru, nu inseamna ca esti nebuna! Dimpotriva, inseamna ca iti pasa de calitatea vietii tale si vrei sa iti asiguri linistea de zi cu zi. Daca poti sa-ti imbunatatesti viata, de ce sa nu o faci? Specialistul va discuta cu tine despre toate problemele pe care le intalnesti si te va ajuta sa realizezi de unde provin acestea. In urma unor consultatii, acesta iti va oferi un raport de analiza, pe baza caruia va realiza o schema de tratament adaptata nevoilor tale.
Cea mai buna varianta este terapia, deoarece cabinetul psihoterapeutului este oaza ta de liniste si pace. Daca totusi terapia pe o perioada mai lunga nu da suficiente roade, specialistul iti poate recomanda si medicatie adaptata gravitatii situatiei. Aceste medicamente se numesc anxiolitice.
Terapie anxietate
Primul pas este sa iti faci o programare la un specialist. Unii terapeuti ofera consultatii online, pentru ca tu sa nu mai fii nevoita sa pierzi timp pe drum, mai ales daca locuiesti departe de un oras. Bugetul tau este limitat, insa simti nevoia de ajutor specializat? Poti obtine de la medicul de familie o trimitere medicala catre un cabinet psihiatric pentru evaluare si astfel nu vei plati nimic. Casa de asigurari de sanatate colaboreaza cu anumite cabinete de psihiatrie si isi asuma plata pentru un numar limitat de pacienti pe luna.
Pe langa ca vei intelege ce efecte are anxietatea asupra carierei si vietii tale de familie, vei afla si metode de a o tine sub control. Unul dintre tips&tricks cele mai eficiente sunt tehnicile de respiratie. In privinta atacului de panica, cel mai important aspect pe care trebuie sa il retii si sa ti-l amintesti ori de cate ori simti ca te paste o panica este: atat timp cat tragi aer in piept, el ajunge in plamani si la creier, deci nu exista posibilitatea sa mori asfixiat. Pentru linistea mintii tale, poti iesi pe terasa/balcon/afara din magazin la aer ca sa fii sigura ca te afli intr-un spatiu complet aerisit. Pentru a respira corect, incearca sa stai cat mai dreapta de spate, trage umerii in spate, barbia ridicata si trage aer adanc in piept. Inspiratii lungi pe nas, expiratii la fel de lungi pe gura. Mentine acelasi ritm si vei observa ca te linistesti.
Medicamente anxietate
Sinapsa este legatura dintre doi neuroni, iar fanta sinaptica reprezinta decalajul care separa neuronul pre-sinaptic de neuronul post-sinaptic. Pentru o buna functionare a acestui sistem, este nevoie de un neurotransmitator care sa duca impulsul fie intre neuroni, fie in diverse zone ale corpului. Un astfel de neurotransmitator este serotonina, cunoscuta popular sub numele de ,,molecula fericirii”. Ea se ocupa, impreuna cu dopamina, de diferite emotii din organism, asa cum este bucuria.
Medicamentele destinate tratarii anxietatii si depresiei se numesc anxiolitice si au rolul de a inhiba recaptarea serotoninei, proces realizat de creier. In schimb, ea se acumuleaza in fanta sinaptica despre care am amintit. Practic, anxioliticele te ajuta sa tii sub control simptomele de anxietate si depresie, pentru ca tu sa iti imbunatatesti calitatea vietii. Tratamentul tine, uneori, cateva saptamani, alteori o perioada mai indelungata daca tratamentul prescris initial nu da roade si se recomanda un altul.
Anxiolitice
Exista mai multe tipuri de anxiolitice, in functie de gravitatea simptomelor care trebuiesc tratate. Un tip de medicamente sunt inhibitorii selectivi pentru recaptarea serotoninei, care se ocupa cu incetarea reabsortiei acesteia in celulele nervoase din creier. Tratamentul dureaza pana la sase saptamani, dar poate fi prelungit la recomandarea medicului. Trebuie stiut ca fiecare tip de anxiolitic contine in prospect o lista de efecte adverse posibile. In cazul inhibitorului de serotonina, unele dintre efectele adverse sunt incetosarea vederii, ameteala si somnolenta, greata si senzatia de gura uscata, cresterea in greutate si chiar dureri de cap.
Un anxiolitic cu efect similar este cel impotriva absortiei serotoninei si noradrenalinei. Noradrenalina este un neurotransmitator specific pentru muschi si glande. Efectele adverse se repeta, in general, la aproape toate medicamentele de anxietate. In cazul acestuia, numaram in plus constipatia, dificultatea la urinare, modificarea apetitului culinar, transpiratie si tremurat fara motiv.
Antidepresivele triciclice nu se mai recomanda atat de des ca inainte fiindca s-a descoperit ca produc mai multe efecte adverse decat restul medicamentelor din aceasta ramura, precum confuzie si tulburari ale memoriei, probleme de atentie si coordonare, dificultati in vorbire si probleme ale sistemului digestiv.
Benzodiazepinele sunt poate cele mai cunoscute, fiindca sunt sedative care actioneaza asupra simptomelor fizice, cum ar fi tensiunea musculara. Dezavantajul este riscul de dependenta ridicat. Poate cel mai periculos aspect al medicamentelor de anxietate este riscul crescut de tentative de sinucidere.
Anxietate tratament naturist
Daca nu ai incredere in medicatia pentru anxietate si preveri remediile naturale, avem o serie de recomandari pentru tine! Principala schimbare pe care o poti face este in alimentatie. Renunta la produsele procesate si la zahar, reduce consumul de cafea, alcool si tutun si asigura-te ca dieta este bogata in aminoacizi, ceaiuri, complexul de vitamine B, magneziu si omega-3.
Sportul joaca un rol esential in controlarea anxietatii fiindca miscarea produce serotonina si dopamina si te mentine linistita si vesela. Poti adauga aici tehnici simple de yoga si meditatie oricand simti inceputul unui atac de panica. Daca esti acasa, poti apela la un dus, fie rece, fie fierbinte, in functie de fiecare persoana.
Multe persoane cred in puterea plantelor si a aromaterapiei. O metoda eficienta de a aduce plantele la tine in casa chiar daca locuiesti la bloc este difuzorul cu uleiuri esentiale. Pentru restaurarea armoniei recomandam urmatoarele plante: lavanda, salvia, iasomia, vetiverul, lemnul de santal, roinita, ashwagandha si valeriana.
Orice metoda ai alege, nu uita ca tu esti stapana propriilor emotii. Nu le lasa sa te doboare! Apeleaza la un specialist, combina terapia cu plantele si nu uita de stilul de viata sanatos.