Dormiți separat? Este benefic sau ridică bariere în relație?

Să dormi alături de persoana iubită aduce multe beneficii în viața de cuplu iar cea mai semnificativă dintre toate este stabilirea unei conexiuni în relație. Nu este nimic mai grozav decât să îți începi dimineața alături de persoana iubită, să petreceți câteva momente de intimitate înainte de a începe ziua sau să urmați ritualurile de dinainte de culcare. Însă, nu întotdeauna este romantic să dormi alături de persoana iubită. Ce te faci dacă partenerul sforăie, se agită în somn, preferă să doarmă într-o cameră cu câteva grade mai rece decât îți place ție sau are un alt orar de somn?

Numeroase cupluri adoptă din ce în ce mai des obiceiul de a dormi separat. Această practică reprezintă o schimbare semnificativă față de tradiționala imagine a unui pat comun și a unei împărțiri a spațiului de dormit. De la perspective legate de calitatea somnului și până la nevoile individuale de intimitate și odihnă, există multiple motive care conduc cuplurile să exploreze opțiunea dormitului separat. Dar oare cât de benefic este un astfel de obicei?

De ce ai alege într-o relație să dormi separat de partenerul tău?

Înainte de a detalia motivele pro și contra unui astfel de obicei în relație, cel mai important este ca ambii parteneri să se simtă confortabil cu o astfel de decizie. De asemenea, este bine ca tu sau partenerul tău să nu cedați de dragul celuilalt doar pentru că are nevoi diferite deoarece, în acest caz poate să apară distanțarea în relație.

Cel mai frecvent motiv pentru care un cuplu decide să doarmă separat este disconfortul din timpul somnului. Fie este vorba despre un partener care sforăie, fie se foiește mult în pat sau are un program diferit. Lipsa somnului duce la apariția unei stări de irascibilitate iar în cele din urmă, toate frustrările sunt vărsate asupra partenerului. Mergând după această premisă, a dormi în paturi separate poate fi un factor care contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității somnului și, implicit la un bun mers al relației.

De asemenea, dacă partenerul tău lucrează noaptea, de exemplu, atunci este evident că nu veți dormi împreună. Un alt motiv este reprezentat de dormitul în liniște deplină sau cu lumina aprinsă, în timp ce partenerul are alte dorințe. Multe persoane obișnuiesc să doarmă cu televizorul deschis, deși nu este un obicei sănătos și nici odihnitor. Alte persoane praeferă să citească câteva rânduri dintr-o carte înainte de a dormi. Desigur, nu trebuie să fiți radicali și să decideți din prima că cea mai bună soluție este să dormiți separat. Se pot face compromisuri și este bine să le faceți mai ales dacă tu consideri că relația ar putea avea de suferit.

Dormitul separat poate pune în pericol relația?

Atunci când dormiți împreună sunteți mai conectați, este o dovadă de vulnerabilitate întrucât nu poți controla modul în care dormi. Astfel, se formează o conexiune puternică, bazată pe încredere deoarece partenerul nu va judeca felul în care dormi.

În schimb, dacă alegeți să dormiți separat această conexiune dispare și relația poate să fie pusă în pericol. Mai ales dacă accepți această soluție doar pentru ca partenerul tău să fie mulțumit, ar putea să creeze o prăpastie între voi doi și să facă dificilă comunicarea. Este important să discutați despre acest aspect și să vedeți mai întâi dacă nu puteți face anumite compromisuri. De exemplu, dacă sforăie ar putea să utilizeze un dispozitiv antisforăit sau un spray special, dacă preferă să doarmă cu lumina aprinsă atunci să se mulțumească cu o lampă de veghe sau dacă preferă o temperatură mai mică atunci să vă înveliți separat.

Compromisul este important în orice relație însă, este bine să ții cont să nu sacrifici propriul tău confort doar pentru că așa își dorește partenerul.

Ce poți face pentru relație să nu se deterioreze?

Chiar dacă alegeți să dormiți separat, este important să păstrați aceleași obiceuri pe care le aveți înainte de culcare sau dimineața. Nu omite timpul petrecut la cafea împreună, micile momente de intimitate și relațiile intime pentru a compensa acest aranjament.

Totodată, este la fel de important să mențineți o comunicare deschisă ținând cont de sentimentele ce vă încearcă în anumite momente. Trebuie să vorbești cu partenerul tău atunci când simți că te deranjează anumite lucruri, Nu este recomandat să îl învinovățești pe partenerul tău că nu ai reușit să dormi suficient din cauza lui, mai ales atunci când este vorba despre niște lucruri pe care nu le poate controla.

Lipsa somnului poate avea un efect negativ asupra relației dar este important să deschizi subiectul într-un moment prielnic și să nu folosești acest lucru drept reproș în situația în care discutați despre probleme mai importante din relație.

Dacă nu puteți să luați o decizie dacă să dormiți separat sau nu, puteți să faceți o probă pentru a vă putea da seama dacă vă puteți acomoda unui astfel de obicei.

Indiferent de decizia pe care o veți lua, cel mai important este să nu omiteți să petreceți timp împreună. Conectarea în relație este o prioritate asupra căreia trebuie să vă concentrați împreună în aceeași măsură. Dacă simți că această propunere din partea partenerului tău vine ca o consecință a unui alt motiv, atunci este bine să discutați și să ajungeți la un consens astfel încât relația voastră să nu aibă de suferit.

Calitatea somnului este unul dintre principalele motive care conduc cuplurile să considere dormitul separat, permițând fiecărui partener să se odihnească mai bine și să se trezească revigorat. În plus, acest aranjament poate spori sentimentul de independență și autonomie personală, contribuind la menținerea unei sănătăți mentale și emoționale echilibrate.

În cele din urmă, a dormi separat sau nu, este o decizie bazată pe propriile preferințe și adaptată în funcție de nevoile fiecărui cuplu. Cu o abordare deschisă și flexibilă, acest aranjament poate fi o modalitate eficientă de a spori calitatea vieții și a relației în ansamblu. Abordat cu maturitate și respect reciproc, acest aranjament poate întări legătura dintre cei doi parteneri, oferindu-le spațiu pentru a se îngriji de sine și pentru a-și cultiva propria identitate în cadrul relației.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *