Familia – un refugiu pentru inima

desen familie

Familia poate fi caracterizata in functie de mai multe criterii. Indiferent de cum arata aceasta, familia iti ofera cel mai frumos sentiment si iubire pura. Fiecare dintre noi trebuie sa se simta bucuros ca are pe cineva aproape.

Care sunt criteriile prin care poate fi caracterizata familia?

familii de tot felul

1.Din punct de vedere sociologic:

Familia este grupul de persoane in cadrul caruia membrii sunt inruditi fie datorita unor legaturi de sange, fie prin intermediul unei casatorii. Din punct de vedere economic, familia este considerata ca fiind celula de baza a societatii umane.

2. Din punct de vedere functional:

Familia are o functie biologica (aceea de a se reproduce), dar are si anumite functii sociale: de a se educa, de a se adapta, de a se motiva intru convietuire sociala; prin functia economica se asigura necesitatile materiale ale familiei, protectia copiilor in fata lipsurilor si bolilor; functia politica este cea care acorda copiilor pozitia legitima in cadrul societatii in care acestia isi desfasoara activitatea.
Din aceste functii, deriva alte cateva: cea religioasa (cu rol in functia de socializare, asigura transmiterea traditiei religioase de la o generatie la alta), cea juridica (se regaseste si in Constitutie, trebuie sa asigure protectie familiei in fata societatii – alocatii, stabilirea legislatiei in ceea ce priveste adoptia, mostenirile, etc), cea economica (intregirea functiei de timp pentru familie, timp liber si pentru recreere prin sport).

3. Din punct de vedere al formei sale:

Familia este compusa din cel putin 3 membri: tata, mama si un copil. Din punct de vedere tipologic, exista 2 tipuri de casatorii: monogame si poligame. In cadrul casatoriilor de tip monogam, doar doua persoane sunt casatorite; in cadrul casatoriilor poligame, un singur membru (in general, un barbat) este casatorit cu mai multe persoane, care convietuiesc. Cea mai moderna abordare este aceea a perechilor necasatorite, cu sau fara copii (fie ai lor, fie adoptati).

4. Din punct de vedere al organizarii si al numarului de membrii:

Familiile sunt de 3 feluri: nucleare (familia simpla: sot, sotie, copil/copii), extinse (copii si parinti, dar si parintii, fratii si nepotii acestora), monoparentale (un singur parinte si copilul sau copiii – ca urmare a unei separari a parintilor, a unui divort sau a unui deces, ori ca urmare a deciziei mamei de a creste un copil fara implicarea tatalui).
Asadar, familii de tot felul, analizate din mai multe puncte de vedere. Toate familiile sunt bine venite in comunitatea noastra si sunt invitate sa isi spuna povestea.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *