Imunitatea în timpul sarcinii și după naștere. Sfaturi utile pentru întărirea sistemului imunitar

Sarcina și perioada postnatală sunt perioade critice în viața unei femei, marcate de schimbări importante pe toate planurile, inclusiv imunitar. Prin urmare, întărirea sistemului imunitar în sarcină și după naștere reprezintă o prioritate.

Pe perioada sarcinii, femeile sunt mai predispuse la infecții și la anumite boli din cauza sistemului imunitar schimbat, care lucrează foarte mult pentru a proteja bebelușul care se dezvoltă în burtica mamei sale. După naștere, atât mama cât și bebelușul au nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a se proteja împotriva infecțiilor și pentru a se adapta rapid la noua lor lume.

Dacă ești gravidă sau ai născut recent, iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont pentru a-ți întări sistemul imunitar:

Adoptă un stil de viață activ

Exercițiile fizice sunt permise în sarcină atâta timp cât nu îți solicită prea mult organismul. Mișcarea regulată stimulează sistemul imunitar și îți poate îmbunătăți starea de spirit și nivelul de energie. Fă plimbări scurte sau exerciții ușoare, care să-ți dea tonus și o stare de bine.

Un stil de viață activ te va ține departe de infecții și boli. Printre cele mai comune infecții care apar pe fondul imunității scăzute se numără Candidoza, care se tratează cu medicamente antifungice administrate sub formă de ovule candida.

Mănâncă sănătos și hidratează-te corect

O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine și grăsimi sănătoase, poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la menținerea unei greutăți sănătoase în timpul sarcinii. După naștere, ai grijă să bei suficiente lichide pentru a fi mereu hidratată, mai ales dacă alăptezi bebelușul. Evită alimentele procesate și bogate în zahăr sau grăsimi nesănătoase.

Ia suplimente doar la recomandarea medicului

Pe perioada sarcinii și după naștere, multe femei se confruntă cu carențe de minerale și vitamine. Dacă medicul îți recomandă, ia suplimente cu acid folic, fier, vitamina D și alte vitamine pentru par, care asigură dezvoltarea armonioasă a fatului, fără să-ți sacrifici propria sănătate.

Menține o igienă adecvată

Nu spune nimeni să ții bebelușul într-un glob de sticlă, ca să-l protejezi de virusuri și bacterii, însă prezența unui nou-născut într-un cămin impune câteva reguli stricte de igienă, cum ar fi spălatul frecvent pe mâini. Igiena mâinilor poate ajuta la prevenirea răspândirii infecțiilor.

De asemenea, este important să păstrezi curățenia în camera bebelușului și să o aerisești zilnic, de mai multe ori pe zi.

Dincolo de alimente și suplimente, una dintre cele mai bune modalități prin care îți poți întări sistemul imunitar este o noapte bună de odihnă. De asemenea, o stare de echilibru emoțional joacă un rol important în sănătatea femeii și a copilului ei.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *