Trucuri pentru îngrijirea corespunzătoare a hainelor și menținerea aspectului lor pentru mai mult timp

Materialele textile au, în funcție de compoziție, o serie de caracteristici aparte și particularități. Cașmirul, lâna și angora se pot comprima sau deforma atunci când le speli la temperaturi mari. Bumbacul este foarte sensibil la pete. Poliesterul, elastanul sau nailonul sunt fibre rezistente, dar care pot veni la pachet cu un anumit disconfort, în cazul purtării.

Tocmai pentru că materialele sunt diferite și reacționează diferit, e important să le și îngrijești în funcție de particularități. Totodată, stilul tău de viață are, de asemenea, un impact asupra durabilității hainelor pe care le porți și a felului în care acestea arată. De aceea, ți-am pregătit o listă cu recomandări numai bune de pus în practică, pentru ca hainele și textilele tale să arate mereu impecabil și să reziste cât mai mult într-o stare bună:

Folosește programele mașinii de spălat, în funcție de textilele pe care le speli

Cu siguranță, îți sortezi deja hainele murdare în funcție de culori. Recomandarea noastră este să le sortezi și în funcție de materiale, pentru a te asigura că obții maximul de beneficii la fiecare spălare. De exemplu, dacă vrei să speli prosoape și așternuturi de pat, este recomandat să alegi un program cu temperatură mai mare (60 – 90 de grade Celsius), pentru a elimina cât mai eficient bacteriile. Dacă vrei să speli un pulover din lână sau cașmir, cei mai mulți producători recomandă să optezi pentru spălarea manuală, însă această recomandare poate fi ignorată, dacă ai o masina de spalat performantă, de generație nouă, care are mod de spălare manuală sau program pentru spălarea rufelor delicate. Același lucru este valabil și pentru mătase sau alte materiale mai sensibile. Dacă ai, totuși, dubii și vrei să te asiguri că nu vei strica o haină prețioasă, apelează la serviciile unei curățătorii profesionale.

Scapă de părul de animale cu ajutorul uscătorului

Dacă ai animale de companie, știi deja cât de dificil este să îndepărtezi firele de păr de pe haine. Desigur, rolele lipicioase îți sunt de ajutor atunci când te îmbraci pentru a pleca undeva, dar nu îți rezolvă problema teancurilor de haine din dulap, pline de păr de pisică sau de câine. Pentru articolele textile nepretențioase, poți folosi funcția de uscare a mașinii de spălat sau uscătorul, pentru a scăpa de părul nedorit de animale. Uscarea se pretează pentru articole precum prosoapele, lenjeria de pat, dar și șosetele. Jeansii, tricourile sau bluzele din molton pot beneficia de același tratament, laolaltă cu treningurile și celelalte articole vestimentare mai puțin pretențioase.

Folosește aparatură de întins hainele performantă și în acord cu nevoile tale

Cămășile din bumbac se calcă destul de greu, așa că vei avea nevoie de un fier de călcat performant sau de o stație cu aburi, care să facă față cutelor rezultate în urma spălării. Pentru rochiile de mătase, e important să ajustezi temperatura, pentru a nu deteriora țesătura. Articolele lejere de vară, așa cum sunt bluzele vaporoase din vâscoză sau rochiile care conțin și poliester pot fi întinse fără efort și cu ajutorul unui aparat de călcat vertical. Asigură-te că ai la îndemână aparatura necesară pentru a-ți netezi perfect hainele, dacă vrei ca acestea să arate impecabil.

Alege întotdeauna produse de curățare de calitate

Detergenții foarte duri pot rări sau deteriora țesătura. De aceea, e important să alegi o formulă blândă, eventual ecologică, pentru a-ți curăța și proteja totodată hainele și a le asigura o durată de viață cât mai îndelungată. Pentru lenjerie intimă, așternuturi de pat și prosoape, este recomandat să adaugi și un dezinfectant eficient. Poți opta pentru unul special sau pentru un produs de curățare și îndepărtare a petelor pe bază de toluen. De asemenea, când vine vorba despre balsamul de rufe, asigură-te că alegi unul mai natural, care nu conține prea mulți alergeni, pentru a proteja deopotrivă țesătura și pielea ta. Folosește șervețele de spălat atunci când vrei să cureți haine de nuanțe apropiate, dar care nu ai vrea să se întrepătrundă sau păteze. Și, atunci când folosești uscătorul, folosește întotdeauna bile speciale din lână, pentru a eficientiza procesul și proteja atât hainele, cât și uscătorul sau mașina de spălat.

Atunci când îngrijești corespunzător țesăturile, acestea pot rezista mai bine în timp și vor arăta bine pentru mai mult timp. În acest fel, poți economisi bani din bugetul de shopping, dar și să îți păstrezi mereu un aspect îngrijit și fără cusur. Tu ce trucuri folosești pentru a avea grijă de hainele tale?

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *