Unelte pentru gradinarit
Orice gradinar, odata cu trecerea timpului, va avea o gama diversificata de unelte pentru gradinarit. In timp ce unele unelte sunt folosite cu o frecventa crescuta, altele sunt folosite rar, poate doar o data pe an. Desigur, exista o mare varietate de unelte pentru gradinarit, insa ele sunt impartite, in principal, in doua categorii: unelte de baza si unelte pentru gradinari avansati.
Lopata
Orice gradinar, chiar de la inceput, trebuie sa aiba o lopata. Aceasta este una dintre cele mai importante unelte pentru gradinarit. Lopata se utilizeaza pentru asezarea compostului pe sol, indepartarea gramezii de pamant adunate dupa sadirea pomilor fructiferi, precum si la alte treburi din gradina.
Cazmaua
Seamana cu lopata, dar este mai dreapta si mai ascutita. Aceasta se utilizeaza pentru delimitarea straturilor de legume si intoarcerea solului din spatiile inguste.
Mistria pentru gradinarit
Aceasta are forma rotunjita si este una dintre uneltele necesare pentru orice gradinar incepator. Cu ajutorul mistriei pentru gradinarit, se pot planta bulbi, rasaduri si alte plante mici.
Grebla
Grebla este o unealta absolut necesara pentru orice gradinar. Aceasta ajuta la adunarea frunzelor uscate, imprastierea si uniformizarea mulciului, precum si la adunarea bucatilor mari de pamant.
Stropitoarea
Exista diverse modele de stropitori, de la cele mai simple, la cele mai complexe. O stropitoare este in primul rand esentiala pentru udarea plantelor. In prezent, insa, exista diverse modele care, pe langa rolul de baza, au si rol estetic.
Furtunul pentru udat
Orice gradinar trebuie sa detina un furtun pentru udat. Acesta este indispensabil pentru orice gradina. Pentru a putea fi utilizat, este nevoie de un robinet exterior sau cel putin de acces la un robinet interior. Este esential sa se utilizeze un furtun are ii permite gradinarului sa ajunga si la cele mai indepartate plante. Furtunul poate fi folosit impreuna cu un aspersor, care va permite gradinarului sa regleze debitul.
Foarfecele de gradina
Printre cele mai importante unelte pentru gradinarit se numara si foarfecele de gradina. Exista diverse modele de foarfece de gradina, fiecare dintre ele avand o anumita intrebuintare.
Tipuri de foarfece de gradina
– Foarfecele mici sunt ideale pentru tunderea mladitelor si a ramurilor de trandafiri, precum si pentru curatarea uscaturilor.
– Foarfecele pentru gard viu sunt special concepute pentru a fi folosite la tunderea gardului viu. Exista diverse modele, in functie de specia de plante din are este compus gardul viu.
– Foarfecele robuste sunt ideale pentru conifere, intrucat acestea pot taia si ramuri lemnoase mai groase.
– Foarfeca telescopica este recomandata pentru plantele mai inalte.
Suportul pentru genunchi
Uneori, gradinarii sunt nevoiti sa se aseze in genunchi pentru diverse activitati ce tin de gradinarit. In astfel de situatii, este recomandata utilizarea unui suport special pentru genunchi. Acesta il ajuta pe gradinar sa nu se murdareasca atunci cand trebuie sa lucrezi asezati in genunchi.
Roaba
Alaturi de celelalte unelte pentru gradinarit pe care orice gradinar trebuie sa le aiba, roaba are si ea un rol deosebit de important. Roaba se utilizeaza pentru transportarea ghivecelor si transportarea mizeriilor ramase in urma curateniei.
Alte unelte necesare pentru gradinarit
– scafa pentru buruieni;
– fierastrau;
– masina de tuns iarba pentru gazon;
– trimmer de gazon;
– pompa de stropit;
– manusi de gradina;
– harletul;
– sapa;
– sapaliga;
– ata de aliniat.