Timpul pe care i-l daruiesti copilului tau, inca din copilaria mica, este unul dintre cele mai importante daruri pe care i le poti face si de care acesta isi va aminti, cu drag, si cand va deveni adult. Discutiile pe care le purtati zi de zi, momentele de afectiune, precum si clipele de liniste, in care pur si simplu il simti aproape, sunt adevarate binecuvantari – atat in viata ta de mama, cat si in viata puiului de om. Totodata, acestea il vor ajuta sa se dezvolte armonios si sa invete sa fie, peste ani, in echilibru cu sine insusi.
Acestea fiind scrise, iti propunem, in articolul de azi, o serie de activitati pe care le poti desfasura alaturi de copilul tau inca din primii sai ani de viata.
Lectura
Lectura este, fara doar si poate, una dintre activitatile care prezinta numeroase efecte pozitive, pe termen lung, in dezvoltarea copiilor. Pe langa imbogatirea vocabularului si largirea orizontului cunoasterii, cititul aduce si alte beneficii: dezvoltarea laturii empatice, activarea creativitatii, imbunatatirea capacitatii de concentrare, exersarea functiilor creierului.
Mai mult decat atat, lectura reprezinta un bun prilej de a petrece timp de calitate alaturi de micutul tau. Nu uita ca tu, ca mama, ai rolul esential de a-i ghida pasii catre universul fascinant al literaturii inca din copilarie. In primii ani, ai putea sa-i citesti unele dintre cele mai bune povesti pentru copii seara, inainte de culcare – aceasta activitate ar putea deveni, incetul cu incetul, unul dintre cele mai indragite ritualuri de catre cel mic.
La inceput, cel mai probabil va fi fascinat sa descopere tot felul de povesti, sa faca cunostinta cu personaje care se vor transforma in eroii lui preferati – despre care nu este exclus sa-ti puna o multime de intrebari. Asculta-l de fiecare data, ai rabdare si ofera-i raspunsul la curiozitatile pe care le are. Si, de ce nu, incurajeaza-l sa-ti spuna cum si-ar imagina el continuarea povestii sau care este personajul pe care il admira cel mai mult.
Odata cu trecerea anilor, in continuare sub atenta ta indrumare, va invata sa citeasca singur si, mai mult decat atat, apetitul pentru lectura si curiozitatea vor spori. Doar imagineaza-ti ziua in care iti va spune ca isi doreste neaparat o anumita carte cu povesti!
Joaca/jocurile
Cei mai multi copii, mai ales in primii ani de viata, sunt un munte de energie. Fascinati de lumea inconjuratoare – un univers cu totul nou, deci plin de mistere ce trebuie descoperite -, acestia le pun parintilor o multime de intrebari tot timpul. De ce? este intrebarea fundamentala a copilariei.
Cum ar fi daca ai redescoperi si tu frumusetea lumii alaturi de puiul tau de om? Cum ar fi sa incepi, din nou, sa te joci cu inocenta unui copil?
Sa nu uitam ca, in esenta, copiii ne invata, in activitatile ludice de zi cu zi, sa ne bucuram, asa cum o faceam odinioara, de un rasarit, de un fluture, de un copac, de un sotron, de un de-a v-ati ascunselea.
Asadar, joaca, sub diversele sale forme (poate fi vorba de jocurile de rol sau de un joc pe care il inventeaza chiar micul creativ al casei), reprezinta o adevarata binecuvantare. O binecuvantare atat pentru copilul tau, care se bucura de un timp pe cinste alaturi de tine si care patrunde, incetul cu incetul, misterele lumii, cat si pentru tine, care incepi sa privesti viata dintr-o perspectiva mult mai senina.
Plimbarile in aer liber
Copiii ar putea fi supranumiti foarte bine si micii exploratori ai naturii – pentru ca iubesc sa alerge, iubesc sa petreaca timp in aer liber, sa se plimbe cu bicicleta, cu rolele sau cu trotineta.
Mami, cand iesim afara? ocupa, cu siguranta, un loc de cinste pe lista intrebarilor frecvent adresate de catre copii. Asta pentru ca natura este, in ochii micilor si curiosilor exploratori, un univers care asteapta sa fie descoperit. Si, intr-o forma sau alta, si trait.
Transforma descoperirea universului intr-o experienta de care sa isi aminteasca, peste ani, cu mult drag. Mergeti impreuna cu bicicletele, iesiti in parc ori de cate ori aveti aceasta ocazie, organizeaza o excursie, cu familia, undeva la tara. Plimbati-va, pur si simplu, in crang intr-o zi senina de primavara. Culegeti fructe impreuna. Cantati, cu veselie, in mijlocul naturii. Toate aceste mici momente sunt, de fapt, unele dintre cele mai frumoase bucurii ale vietii.
Fii prezenta in viata puiului de om. Fizic, dar mai ales sufleteste. Daruieste-i, zi de zi, timpul de care are atat de mare nevoie. Intr-o zi isi va aminti ca a avut o copilarie senina.