7 sfaturi pentru a îmbunătăți comunicarea în cuplu

Oamenii încep să își practice abilitățile de persuasiune și comunicare încă de la vârsta de 2 ani. Din păcate, unii dintre noi cresc în case în care „are dreptate” cine țipă mai tare. Alții pot crește în case în care opiniile și dorințele lor nu sunt luate în considerare, iar ca adult își reprimă ce ar avea de spus.

Într-o lume perfectă, cu toții am învăța încă din copilărie că filosofia „a da și a primi” în comunicare poate fi mult mai productivă decât impunerea unei poziții unilaterale, fără a lua în considerare feedbackul altora. Diplomația este o abilitate care merită învățată nu numai pentru relațiile din societare, ci și pentru cele „domestice”, pentru relațiile personale cu cei apropiați.

Terapia de cuplu se concentrează pe abilitățile de comunicare. Indiferent de vârsta ta sau de durata relației tale, posibilitatea de a te angaja în discuții eficiente cu partenerul va duce probabil la o apropiere mai puternică și satisfacție pe toate planurile. Un studiu realizat pe cupluri de vârstă universitară a indicat că perechile care apreciau comunicarea eficientă aveau o relație mai armonioasă decât cele cărora le era dificil să își exprime sentimentele.

Dacă nu știi cum să spui ceea ce ai nevoie, este mai puțin probabil să îți satisfacă nevoile, nu-i așa? Din fericire, niciodată nu este prea târziu pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare și pentru a-ți crește șansele de a fi auzit și înțeles. Comunicarea eficientă necesită stăpânirea ascultării active, abilitate care reprezintă o parte standard a curriculum-ului în majoritatea programelor de pregătire pentru profesii de consiliere. În același timp, ascultarea activă este utilă pentru oricine încearcă să își îmbunătățească eficiența în negocieri.

Close up of happy middle aged couple talking on kitchen while drinking coffee

Iată 7 sfaturi de la specialiști pentru o comunicare cât mai bună în interiorul cuplului:

1. Alegeți un loc unde să vă simțiți confortabil

Dacă este un subiect dificil pe care intenționați să îl discutați, alegeți un loc relativ „neutru” pentru comunicare, unde să vă simțiți amândoi confortabil. Nu vorbiți despre bani în pat, de exemplu.

2. Îndepărtați orice sursă care distrage atenția

Oferă partenerului tău toată atenția ta. Opriți orice  tehnologie care vă distrage atenția (televizor, laptop, telefon etc). Apleacă-te puțin spre partenerul tău. Lăsați limbajul corpului să trimită un mesaj de conexiune, mai ales dacă vă temeți că subiectul poate crea distanță, la început. Încearcă să ai contact vizual cu partenerul pe toate durata discuției.

3. Ia presiunea de pe umerii partenerului

Deschide discuția cu o declarație personală care ia din presiune de pe umerii partenerului tău. Nu începe niciodată cu o solicitare abruptă, de tipul „Am nevoie să te schimbi”! Deține controlul asupra propriilor sentimente și folosește un limbaj care indică faptul că fiecare dintre voi este responsabil pentru propriile gânduri și comportament.

4. Rămâi concentrată și conectată

Invită-ți partenerul să își împărtășească percepțiile și gândurile printr-o  întrebare deschisă, care invită la un răspuns mai elaborat. Nu îl întrerupe și încearcă să intri în detalii. De exemplu, dacă îți spune că și-a deschis cont la Mr Bit Casino, întreabă-l despre ce este vorba pe respectivul site. Rămâi concentrată, atentă și conectată, chiar dacă îți place în mod deosebit sau pur și simplu nu ești de acord cu ceea ce se spune.  Nu uita care este obiectivul general al comunicării oneste: o relație mai bună.

5. Revin-o asupra mesajului dacă nu ai înțeles ceva

Reflectează asupra vorbelor partenerului și discută cu el pentru a te asigura că ai auzit mesajul general, nu doar cuvintele. Dacă nu ai înțeles ceva, cere-i să revină asupra mesajului folosind o formulă precum: „Ceea ce te aud spunând este…” sau „Dacă te înțeleg corect, atunci cred că simți…” Acest lucru îi permite partenerului să știe că îți pasă cu adevărat de mesajul transmis. De asemenea, încearcă să empatizezi cu perspectiva partenerului tău. Este uimitor cât de diferită poate arăta o relație pentru două persoane diferite!

6. Interesul relației trebuie să primeze

Folosiți un limbaj orientat spre colaborare și recunoașteți că, alături de voi, în cameră există o a treia entitate prezentă – relația. Ceea ce tu sau partenerul tău credeți că „cel mai bine” pentru voi sau unul dintre voi poate să nu reflecte ceea ce este „mai bun” pentru relație.

7. Găsiți soluțiile în comun

Dacă există o problemă pe care încercați să o rezolvați, comunicați-vă ideile pentru a găsi în comun soluțiile. Puteți folosi o formulare precum: „Ei bine, poate am putea încerca…” Sau, „Dacă eu am făcut… și tu ai făcut…” Sau, poate și mai bine: „Sunt blocată. Tu ce crezi că trebuie să facem face mai departe?”.

Mențineți  comunicarea fluidă, fiți dispuși să ascultați, asigurați-vă că auziți cu adevărat mesajul pe care îl trimite partenerul tău și nu vă fie teamă să recunoașteți atunci când sunteți într-un impas. Numai așa problemele își pot găsi o rezolvare „organică”, ce rezistă în timp.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *