Ce inseamna autorizarea ISCIR si de ce este obligatorie?

ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat) este institutia de referinta din Romania atunci cand vine vorba despre controlul si inspectia echipamentelor si instalatiilor industriale. Domeniile de competenta ale ISCIR includ cazanele, recipientele sub presiune si echipamentele de ridicat. Scopul lor principal este de a se asigura ca aceste echipamente si instalatii respecta in totalitate reglementarile si normele de siguranta in vigoare, cu scopul de a proteja atat oamenii, cat si mediul inconjurator.

ISCIR nu este doar un simplu organism de reglementare, ci si o entitate care contribuie la dezvoltarea si implementarea normelor si procedurilor de control si verificare a sigurantei. De asemenea, autorizeaza si supravegheaza functionarea echipamentelor si instalatiilor mentionate si acorda atestate de competenta pentru persoanele care lucreaza cu aceste tipuri de echipamente.

Ce presupune autorizarea ISCIR?

Pentru a obtine autorizarea ISCIR se parcurge un proces riguros de verificare si inspectie a centralelor termice sau a echipamentelor care fac obiectul verificarii:. Iata cateva dintre aspectele cheie ale acestui proces:

 1. Verificarea conditiilor de instalare. ISCIR se asigura ca echipamentele si instalatiile sunt instalate corect si in conformitate cu normele de siguranta.
 2. Verificarea existentei unui proiect de instalare cu gaz. In cazul utilizarii gazului, este necesara existenta unui proiect de instalare cu gaz pentru a se asigura ca totul este in regula.
 3. Curatarea arzatorului si a schimbatorului de caldura (daca este necesar).Unele echipamente pot necesita curatare si intretinere suplimentara, care poate genera costuri aditionale.
 4. Verificarea functionarii dispozitivelor de control, reglare si siguranta. ISCIR se asigura ca toate dispozitivele de control si siguranta functioneaza corespunzator.
 5. Verificarea etanseitatii instalatiei de alimentare cu gaz. Este esential ca instalatia de alimentare cu gaz sa fie etansa pentru a preveni scurgerile si potentialele pericole.
 6. Verificarea etanseitatii instalatiei de evacuare a gazelor arse. Pentru siguranta, trebuie sa se evite scurgerile de gaze arse in mediul inconjurator.
 7. Verificarea si reglarea parametrilor de ardere. ISCIR se asigura ca parametrii de ardere sunt in limitele de siguranta.
 8. Analiza gazelor arse. Este realizata o analiza a gazelor arse pentru a se verifica conformitatea cu standardele.
 9. Completarea raportului de incercari, verificari si probe, precum si a livretului aparatului. Toate aceste informatii sunt documentate intr-un raport oficial, iar echipamentul primeste un livret care atesta conformitatea cu normele de siguranta.

De ce este obligatorie autorizarea ISCIR?

Autorizarea ISCIR nu este doar o formalitate, ci o necesitate imperativa din mai multe motive importante:

 1. Prevenirea accidentelor. Echipamentele si instalatiile industriale pot prezenta riscuri semnificative, cum ar fi explozii, incendii sau prabusiri. Autorizarea ISCIR asigura ca acestea sunt proiectate, construite si intretinute in conformitate cu cele mai inalte standarde de siguranta, reducand astfel semnificativ probabilitatea de a avea accidente grave.
 2. Protejarea personalului si a mediului. Respectarea stricta a regulilor de siguranta in timpul functionarii echipamentelor si instalatiilor contribuie la protejarea angajatilor si a altor persoane implicate, precum si la reducerea impactului negativ asupra mediului inconjurator.
 3. Conformitatea legala.Autorizarea ISCIR este o cerinta legala in Romania, impusa de legile si reglementarile nationale. Neindeplinirea acestei obligatii poate duce la sanctiuni, inclusiv amenzi si suspendarea activitatii, ceea ce poate avea consecinte grave asupra afacerii tale.

In concluzie, autorizarea ISCIR este un proces vital pentru orice companie care utilizeaza echipamente si instalatii industriale in Romania. Aceasta nu doar ca asigura siguranta si protectia personalului si a mediului, dar, de asemenea, ajuta la mentinerea conformitatii legale, evitand astfel consecintele nedorite. Asadar, nu subestimati importanta autorizarii ISCIR – este o investitie in siguranta si succesul afacerii tale.

Informatii oferite cu ajutorul celor de la RSV.ro

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *