“Mama, tata! De ce toti adultii poarta masca?” In mod sigur, ai primit o intrebare similara de la copilul tau, in ultima vreme. Aparitia epidemiei cauzate de noul coronavirus a adus stres si anxietate in randul familiilor, senzatii pe care copiii le simt puternic.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa gestionezi mai bine relatia cu pruncii tai, intr-o altfel de realitate, cea influentata de noul coronavirus.
Explica-le adevarul, pe intelesul lor
De la 3 ani in sus, copiii percep ce se intampla in jurul lor, mai ales atunci cand au loc schimbari in obiceiurile zilnice. Trebuie sa fii sincer si sa le spui adevarul: sa le explici ce este un virus, cum este transmis, ce boli poate provoca si ce instrumente avem pentru a ne apara.
Daca nu stii raspunsurile la intrebarile lor, nu le inventa. Cautati informatiile, impreuna, in surse oficiale. Ocazia este utila si pentru a-i face pe copii sa inteleaga ca nu toate datele de pe Internet sunt corecte.
Pastreaza-ti calmul
Iti vei ajuta mai mult copiii daca vei avea grija de tine. Incearca sa iti pastrezi calmul si sa eviti reactiile negative precum nervozitatea, anxietatea sau ingrijorarea. In felul acesta, le transmiti siguranta si incredere. Copiii fac ceea ce faci tu. Cu siguranta nu e usor, dar nici imposibil. Daca esti suparat sau te simti epuizat, cere ajutorul familiei si prietenilor.
Arata-le cum se pot proteja
Una dintre metodele cele mai cunoscute este igiena personala. Incurajeaza-ti copiii sa se spele temeinic pe maini, sa-si acopere nasul si gura cand tusesc sau stranuta.
Cere-le sa iti spuna daca tusesc, daca ii doare capul sau daca au dificultati de respiratie. Explica-le, de asemenea, ca este bine sa nu se apropie prea mult de persoanele care prezinta astfel de simptome.
Mentine-i activi, fizic si psihic
Desenul dezvolta creativitatea, concentrarea si atentia la orice varsta. In plus, aceasta este o modalitate prin care sunt controlate emotiile si sentimentele, uneori chiar ascunse, pe care le traiesc. Creioanele color fara lemn de la Koh-i-noor sunt ideale pentru cei mici si marisori; incurajeaza-i sa deseneze lucruri frumoase: ceea ce vad de la fereastra, casa voastra, familia, asa cum sunteti acum. De asemenea:
-Implica-i in jocuri de miscare, cum ar fi sariturile sau exercitiile pe covoras. Activitatea fizica dezvolta abilitatile motorii si cognitive.
-Citeste impreuna cu ei; bibliotecile au pus la dispozitie carti online pentru toate varstele, in special in aceasta perioada.
-Ajuta-i sa-si stabileasca obiective saptamanale si sa nu creada ca e duminica in fiecare zi. Pont: cei mici trebuie sa se spele si sa se imbrace, in fiecare zi, ca si cum ar merge la scoala.
Incheie orice conversatie, cu grija
Aminteste-le copiilor ca pot conta pe tine, ca esti gata sa ii ajuti ori de cate ori va fi nevoie. Esti prietenul lor cel mai bun, de aceea, indeamna-i sa discute cu tine.
Profita de aceasta perioada, in care petreci mai mult timp cu ei, pentru a consolida legatura cu cei mici. In plus, o relatie bazata pe sinceritate are efecte benefice si pe termen lung.