Cum se pot clasifica jocurile PC si video si ce influente pot avea asupra dezvoltarii copiilor

Noile jocuri PC si video aparute, pe langa faptul sa sunt o cale de distractie si divertisment, ele au un rol important in dezvoltarea cognitiva si emotionala a copiilor. Datorita tehnologiei care a avansat continuu, in prezent, exista pe piata jocuri tip simulatoare pentru copii, extrem de educative si captivante, care pot dezvolta abilitati utile chiar in viata reala.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Tot pentru copii mai sunt si jocuri arcade, unele extrem de complexe, care contribuie semnificativ la dezvoltarea cognitiva a micutilor.

Cum se clasifica jocurile video si PC

Daca esti in cautarea unei clasificari riguroase a jocurilor video, pentru a stii ce tip de jocuri sunt recomandate copiilor tai, sa stii ca ele se pot imparti in sapte categorii mari:

 • Actiune – acestea au un ritm alert si pot contine multa violenta. De obicei, ele nu sunt potrivite pentru copii. Astfel de jocuri se incadreaza in categoria celor destinate copiilor cu varsta peste 18 ani.
 • Aventura si jocul de roluri – acestea nu sunt la fel de bine realizate din punct de vedere grafic ca jocurile de actiune si pot duce jucatorul intr-o lume suprarealista si fantezista. Desi ele contin adesea violenta, aceasta nu este la fel de intensa ca in jocurile de actiune. 
 • Shuttere – sunt jocuri in care utilizatorul vede actiunea prin ochii personajului pe care il reprezinta si implica utilizarea armelor pentru a ucide inamicul. Din cauza violentei implicata, nici acest gen de jocuri nu este recomandat copiilor mici.
 • Simulare constructii si management – dupa cum sugereaza si numele, jocurile din aceasta categorie implica constructia, extinderea si gestionarea proiectelor si a comunitatilor imaginare cu resurse limitate. Sunt jocuri in care accentul se pune pe strategie si nu pe violenta, lente, care ofera jucatorului timp pentru gandire strategica, gestionarea resurselor si planificari pentru a castiga. Unele au ca subiect razboiul, motiv pentru care nu toate jocurile din aceasta categorie sunt adecvate copiilor.
 • Strategie – aceste sunt jocurile in care se pune accentul pe strategie si nu pe violenta. Ele sunt lente si ofera jucatorului timp pentru a gandi strategic, a gestiona resursele si a face planificari pentru obtinerea victoriei. Datorita faptului ca si in ele poate fi prezent razboiul, nu sunt recomandate copiilor mici.
 • Simulare – sunt jocurile care simuleaza situatii din lumea reala, sunt de diverse tipuri si sunt recomandate copiilor mici.
 • Puzzle – necesita rezolvarea puzze-ului si implica abilitati de solutionare a problemelor, cum ar fi folosirea logicii, rezolvarea secventei de completare a cuvintelor, recunoasterea strategiei sau a modelului. Sunt jocuri tip arcada recomandate copiilor mici, deconectante si, totodata, educative.

Influentele jocurilor asupra dezvoltarii copiilor

Contrat credintei invechite ca jocurile video nu sunt recomandate, s-a constata ca ele au numeroase beneficii in dezvoltarea copiilor:

 • Ajuta la crearea aptitudinilor cognitive;
 • Creeaza abilitati motrice de finete;
 • Ajuta copilul sa isi dezvolte abilitati de luare a deciziilor in timp real;
 • Ajuta la coordonarea mana-ochi;
 • Creeaza abilitati de lucru in echipa si cooperare;
 • Dezvolta increderea in sine;
 • Ajuta copiii sa dezvolte abilitati cognitive inalte care ii vor fi benefice in viitor.

In concluzie, imaginatia copiilor poate fi stimulata prin jocurile tip simulatoare sau tip arcada. Chiar daca unele dintre ele pot pot parea neatractive datorita graficii, ele joaca un rol pozitiv si important in dezvoltarea copilului, fiind un mijloc de exprimare si educatie sanatos. 

Distribuie:

Lasă un răspuns