De ce este important controlul ginecologic: informatii utile pentru tinere

In Romania, mersul la medicul ginecolog inca este un subiect tabu. Din pacate, la un nivel destul de mare, nu este inteles pe deplin importanta pe care ar trebui s-o acordam consultului ginecologic.

Vrei sa te informezi mai mult despre acest subiect? Afla despre cele mai importante informatii despre importanta controlului la ginecolog.

Ce presupune un consult ginecologic si importanta lui

Examenul ginecologic presupune un control regulat al aparatului reproductiv feminin si asigurarea functionarii acestuia in mod echilibrat. Exista numeroase beneficii ale unui examen regulat, printre care depistarea la timp a unor probleme grave. Ginecologul este specialistul care se te ajuta sa mentii sanatatea reproductiva.

Consultul ginecologic presupune o serie de examinari precum:

  • Evaluarea zonei genitale: modificari survenite la nivelul mucoasei vaginale si continenta perineului
  • Tuseul vaginal: examinarea corpului uterin, precum si a zonelor axiale
  • Examinarea valvelor impreuna cu speculul: evaluarea calitatii si cantitatii secretiilor 

Cu ajutorul acestei examinari, medicul poate depista anumite probleme si poate face sau recomanda analize suplimentare. Pentru a fi sigura ca vei preveni orice tip de problema, care poate recidiva, trebuie sa acorzi incredere unui specialist.

Frecventa controlului ginecologic: cat de des trebuie realizat

Contrar mentalitatii colective, controlul ginecologic si nu numai, trebuie realizat chiar si daca nu observi schimbari la nivelul aparatului reproducator. Astfel, indiferent de absenta unor simptome, trebuie sa faci un control de rutina.

Nu are importanta varsta pe care o ai. Este recomandat ca de fiecare data cand observi schimbari, sa iti programezi o consultatie ginecologica. In model ideal, o femeie trebuie sa realizeze un control de rutina macar de 2 ori pe an.

Teama de ginecolog si miturile nocive

De cele mai multe ori teama este asociata cu lipsa de cunostinte sau propagarea unor miturile nocive. De aceea, incearca sa te informezi cat mai mult despre cum anume trebuie sa se desfasoare un consult, cate tipuri de analize exista si poti intreba cateva prietene despre acest subiect.

Inclusiv atunci cand te decizi sa apelezi la factori contraceptivi, trebuie sa te consulti cu medicul ginecolog. De ce? Pentru ai nevoie de recomandare, intrucat medicul tine cont de particularitatile corpului tau. Exista riscuri la care te poti expune daca administrezi astfel de medicamente, care iti pot afecta sanatatea reproductiva.

De asemenea, un consult regulat si mentinerea unui echilibru iti vor asigura o viata sexuala sanatoasa. Te poti asigura ca fertilitatea sau calitatea vietii tale nu vor fi afectate pe termen lung din cauza neglijentei.

Pret control ginecologic: ce trebuie sa stim

Intr-adevar, examenul ginecologic care implica analize suplimentare poate fi destul de costisitor, mai ales in cazul tinerelor. Preturile pot varia, in functie de multi factori, precum este cel mentionat anterior, analizele neprevazute.

Ai la dispozitie pe anumite site-uri preturile afisate, pentru a sti la ce sa te astepti. In cazul in care aceste informatii nu sunt disponibile, poti suna si vorbi cu cineva de la cabinet.

Nu amana controlul ginecologic si mentine sanatatea corpului tau! 

Distribuie:

Lasă un răspuns