Disc diamantat ideal pentru taiere in beton

Fie ca este vorba de o noua constructie, care trebuie finisata, sau este vorba despre renovarea unei constructii existente, uneori este necesara taierea betonului. Acesta trebuie taiat pentru a face loc pentru usi, geamuri, scari, lift, instalatii sanitare si electrice si multe altele. Pentru o astfel de actiune, ai nevoie de un disc pentru taiat betonul. Exista numeroase astfel de discuri, de la diverse companii si in diferite forme. Dar cum alegi un disc diamantat profesional ideal pentru taiere beton? In continuare, iti vom arata cateva detalii despre discurile diamantate pentru beton, pentru a te ajuta in alegerea celui mai potrivit disc pentru proiectul tau. Afla acum care sunt principalele detalii care tin de discurile diamantate.

Cum functioneaza discurile diamantate?

Inainte de a alege un disc diamantat, este esential sa intelegi cum functioneaza acesta. Astfel, vei reusi sa alegi cel mai bun disc, tinand cont de caracteristicile si calitatea taierii de care ai nevoie. Un disc are patru componente:

  • Miezul de metal, un disc din otel proiectat cu precizie, cu o janta segmentata care tine diamantele.
  • Cristalele diamantate sintetice, dintii ascutiti pentru taiere, care taie prin beton.
  • Matricea, o legatura metalica menita sa tina particulele de diamant intr-un loc pana cand acestea se uzeaza.
  • Sudura, care ataseaza segmentele de taiere la miez (majoritatea segmentelor sunt sudate sau lipite cu laser).

Diamantele expuse la suprafata pe fiecare segment taie, utilizand actiunea abraziva pentru a taia in material, pe masura ce discul se roteste la viteze crescute. Pe masura ce diamantele de la suprafata se uzeaza din cauza folosirii, matricea incepe sa elimine cristalele diamantate uzate si sa expuna noi diamante incorporate in matrice.

Un lucru important de stiut este faptul ca duritatea matricei determina cat de repede se uzeaza discul. Ca regula generala, un disc diamantat utilizat sa taie materiale moi, abrazive (precum betonul proaspat) ar trebui sa aiba o legatura metalica puternica, astfel incat diamantele expuse sa fie complet utilizate inainte sa se distruga. De cealalta parte, un disc pentru taierea betonului tare, nonabraziv, ar trebui sa aiba o legatura moale pentru a permite eroziunea usoara a matricei, care va asigura expunerea diamantelor noi, ascutite, atunci cand ai nevoie.

Alege discul diamantat potrivit pentru taierea betonului

Pentru a beneficia de viteza maxima de taiere si pentru a prelungi durata de viata a discului, este recomandat sa incerci sa potrivesti cat mai bine discul cu materialul pe care il vei taia. Ca sa reusesti sa faci aceasta potrivire, este nevoie sa stii caracteristici ale betonului, precum rezistenta la compresiune, dimensiunea si duritatea agregatului, precum si tipul de nisip.

Betonul cu rezistenta la compresiune de pana in 3000 psi sau mai putin este considerat ca fiind material moale, in timp ce betonul cu rezistenta la compresiune de peste 6000 psi este considerat ca fiind material tare.

Dimensiunea agregatului din beton afecteaza performanta discului. Cand tai un beton cu agregat mai mare, precum 2 centimetri sau mai mult, discul se uzeaza mult mai incet. Pietrisul de sub 1 cm se taie mai usor, dar uzeaza discul mai repede.

Tipul nisipului determina abrazivitatea betonului, nisipul ascutit fiind cel mai abraziv, in timp ce nisipul rotund este cel mai putin abraziv. Pentru a determina claritatea nisipului, este necesar sa stii de unde provine.

Daca vei avea de taiat diverse tipuri de beton, este recomandat sa te orientezi in functie de tipul betonului pe care il vei avea de taiat cel mai mult.

Alege sa tai betonul la momentul potrivit

Daca lucrezi cu beton proaspat turnat, ai optiunea de a taia in beton pana inca este proaspat, adica la o ora-doua de cand a fost turnat, sau a doua zi, cand deja betonul este intarit. Momentul taierii betonului determina tipul de disc pe care trebuie sa il alegi. Asta deoarece discurile sunt special confectionate pentru taierea betonului proaspat, a betonului simplu (intarit) sau a betonului armat.

Unii profesionisti in domeniul taierii betonului prefera sa taie betonul pana inca este proaspat, deoarece minimizeaza astfel aparitia crapaturilor. Totusi, betonul proaspat este mai moale si mai abraziv decat betonul intarit. Asadar, momentul taierii il alegi in functie de proiect si de rezultatele pe care iti doresti sa le obtii.

Taierea betonului prin tehnica uscata si tehnica umeda – cum decizi la care tehnica sa apelezi

Adeseori, decizia de a taia betonul prin tehnica uscata sau umeda depinde de cerintele proiectului si de preferintele personale. Taierea uscata elimina mizeria uda si necesitatea de a echipa masinile cu rezervoare de apa si furtunuri. Pe de alta parte, utilizarea unui disc umed reduce praful, dar face necesara curatarea mizeriei ude. Pentru lucrarile de interior in care trebuie sa mentii o zona de lucru uscata, se recomanda taierea uscata.

Principala diferenta intre cele doua tipuri de taiere este sudarea. Discurile pentru taiere uscata au suduri de tip segment, concepute sa reziste la caldura, fara a avea nevoie de apa pentru racire. Discurile pentru taierea umeda sunt in special utilizate pentru taieturile mai adanci. Desi poti utiliza unele discuri pentru taiere uscata cu apa, nu poti utiliza discurile pentru taiere umeda la taiere uscata.

Performanta discului diamantat

In general, performanta discului diamantat este masurata in doua feluri. Primul se refera la modul in care discul rodeaza in material. Al doilea se refera la durata de viata a discului sau a numarului total de utilizari.

In general, viteza de taiere este invers proportionala cu durata de viata a unui disc diamantat. Daca, de exemplu, cresti presiunea de taiere pentru a determina discul sa functioneze la o viteza marita, durata de viata a discului va fi, in consecinta, scazuta. Asadar, daca iti doresti sa prelungesti durata de viata a discului, este recomandat sa reduci presiunea de taiere si sa tai la o viteza mai mica.

Poti gasi diverse tipuri de discuri diamantate pentru taierea betonului, intr-un magazin online discuri diamantate si carote. Aici, vei putea vedea detalii despre fiecare dintre modelele afisate, care sunt, in general, distribuite in functie de categorie. Astfel, vei reusi sa alegi un disc diamantat ideal pentru taiere in beton, in functie de proiectul tau.

Distribuie:

Lasă un răspuns