Importanta relatiei parinte-copil

In primii 2 ani de viata, mediul aproape exclusiv de socializare al copilului este familia, o importanta majora avand-o contactul cu membrii ei si in mod deosebit cu mama.

Relatia dintre parinti si copii incepe sa se construiasca inca din primele zile ale vietii si are la baza foarte multa rabdare, atentie, dragoste si intelegere.

Chiar daca in zilele noastre timpul a devenit una din cele mai importante resurse si chiar daca serviciul ocupa o mare parte din zi, nu uitati, ca un copil are nevoie inainte de toate de compania si atentia parintilor.

Cativa psihologi americani afirma ca de multe ori parintii gresesc prin faptul ca se gandesc sa le asigure copiilor doar nevoile de baza : hrana, imbracaminte si somn, dar de cele mai multe ori, pentru asigurarea unei  relatii bune intre copii si parinti, acestia din urma ar trebui sa faca tot posibilul sa intre in lumea copiilor, sa se joace cu ei si astfel sa le dezvolte personalitatea.

Aspectul financiar si munca foarte multa ii determina pe parinti de foarte multe ori sa uite ca trebuie sa construiasca alaturi de copil o relatie puternica, sa aiba timp sa-l asculte si sa-i ofere incredere si sprijin.

Dragostea de mama este prima si cea mai importanta forma de afectivitate pe care o simte copilul si are o influenta determinanta in dezvoltarea intelectuala si emotionala a copilului. Pentru copil, lipsa ingrijirii materne poate duce la carente mari in formarea personalitatii viitoare.

Relatia dintre tata si copil este cea de-a doua relatie importanta din viata unui copil. Taticii joaca un rol fundamental in educarea copiilor si in formarea personalitatii lor viitoare. Un tata ideal va incepe si va simti legatura cu bebelusul inca de cand este in burtica mamei, lucru care va facilita apropierea dintre ei dupa momentul nasterii. Tatal trebuie sa aiba in vedere faptul ca este si va fi un exemplu permanent pentru copil.

Pentru a avea o relatie armonioasa in familie, copiii trebuie sa simta inainte de toate dragostea parintilor. Pe de o parte au nevoie de dragostea mamei care prin felul ei gingas si vocea calda indeamna la intelegere si bunatate, iar pe de alte parte au nevoie de dragostea tatalui in bratele caruia se simt increzatori si puternici.

Relatia dinte parinte si copil sta la baza modului in care acesta se va dezvolta la maturitate. Daca exista o relatie stransa cu copilul, in care ambii parinti sunt implicati direct in cresterea si educarea lui, acest lucru va duce cu siguranta la crestrea unui adult puternic si implinit.

Distribuie:

Lasă un răspuns