De-a lungul timpului, arta a avut un rol semnificativ în dezvoltarea culturală și intelectuală a popoarelor din întreaga lume. Prin artă, omenirea a devenit capabilă să cunoască și să înțeleagă propriile trăiri și lumea înconjurătoare. Din toate formele de artă, desenul și pictura s-au bucurat de un loc special în preferințele oamenilor de toate vârstele.
Prin desen, copiii își dezvoltă abilitățile fizice, cognitive și emoționale. De aceea, arta este vitală în primii ani de viață. Cercetările au demonstrat că arta practicată în copilărie extinde capacitatea de asimilare a informațiilor, ajutând copiii să învețe mai rapid și eficient.
- Dezvoltarea funcțiilor cognitive
În timp ce desenează, copilul compune propria lui lume folosindu-se de forme geometrice. Apoi, trece la îmbinarea acestor forme simple până realizează imagini cu totul noi. Acest lucru îl învață pe copil tehnici creative pe care mai târziu le poate insera în domenii, precum literatura.
- Dezvoltarea fizică
Prin desen și pictură sunt antrenate abilitățile motorii și coordonarea mână-ochi. Acestea sunt utile atunci când cel mic începe să practice diverse sporturi.
- Dezvoltarea emoțională
Acest aspect este neglijat de programa de învățământ, dar și de părinți, deși, partea emoțională este vitală în procesul de educație. Copiii sunt conduși în primul rând de emoții și apoi de rațiune. Așadar este esențial să învețe cum să își stăpânească emoțiile și să le direcționeze în scopuri utile. Arta vizuală este un instrument valoros în procesul de dezvoltare psiho-emoțională a copilului. Cel mic va învăța să se elibereze de emoții intense prin forme și culori.
- Abilități de rezolvare a problemelor
În fața planșei de desen, copilul tău se confruntă cu decizii de tipul: ‘’ce culoare să folosesc?’’, ‘’cum corectez ce am greșit?’’, ‘’cum desenez o casă?’’, etc. Toate aceste probleme amuzante pentru adulți, cer rezolvări serioase pentru mintea unui copil. Întreabă-l ce motive a avut când a ales o anumită culoare, de ce a desenat anumite elemente și cum au reușit să facă acest lucru. Cel mai probabil vei fi surprins de logica lui.
Arta vizuală este una din bazele gândirii logice. Desenul îl ajută pe copil să pătrundă și să înțeleagă conceptele mai dificile în anii de școală și nu numai. Oferă-le copiilor materiale cu care să deseneze – creioane, acuarele, carioci, planșe, guașe, cretă și multe alte instrumente utile. Accesează magazinul nostru online casutacujucarii.ro și vezi aici mai multe detalii.
- Abilitățile conversaționale
Deși pare greu de crezut, dar arta vizuală dezvoltă vocabularul copiilor. Aceștia vor deprinde numeroase nume de culori, instrumente de desen, termeni specifici, etc. Indicat ar fi să îi ceri copilului să își descrie desenele, să vorbească despre culorile și formele alese. În felul acesta va simți că munca îi este apreciată și se va simți încurajat să converseze cât mai des.
Desenul activează partea creativă a creierului. De fiecare dată când folosesc anumite culori, copiii își accesează această parte a creierului și fac reprezentări fizice a ceea ce au deja în minte. Imaginația ne-a permis să realizăm toate lucrurile din jur care ne fac viața cotidiană mai ușoară.