Placutele din ciment decorativ sunt din nou la moda

Probabil ca daca ti-am spune ca unul dintre cele mai cautate materiale pentru decorarea podelelor din ultima vreme dateaza din anii 1400, ai rade. Terrazzo nu doar ca este din ce in ce mai folosit si mai cerut pe piata de decoratiuni, atat pentru spatiile comerciale, cat si rezidentiale, dar este de asemenea folosit si pentru elemente de mobilier pentru interior cum ar fi blaturi de mese, pereti, cazi de baie si multe altele.

In anii 1400, termenul si elemental de terrazzo, in italiana inseamna “ terasa “, a fost descoperit aproape din greseala. Acesta a fost sesizat cand bucati din marmura, sticla si argila au fost amestecate din greseala cu lapte de capra, care a avut rolul de lipici (liant). O data uscat si lustruit, a devenit o piesa de baza in decorare si arta, fiind incorporat in statui si alte obiecte decorative.

La scurt timp, placutele decorative din ciment au devenit o afirmare a statutului pentru familiile regale si de nobili. Ceea ce a inceput ca un material ieftin, prin curatare, lustruire, slefuire si alte metode de finisare, a devenit unul dintre cele mai utilizate materiale pentru decorarea podelelor, si nu numai.

De ce sa alegi placutele decorative din ciment?

Aceasta solutie pentru decoratiuni de interior este preferata in special in spatiile cu un trafic intens. Asta pentru ca terrazzo este un material care beneficiaza de o durabilitate crescuta la diferiti factori, atat de presiune, cat si riscuri precum incendii, inundatii sau scurgeri de substante chimice.

Majoritatea acestor tipuri de podele beneficiaza dupa instalare de metode suplimentare de intretinere, care le protejeaza impotriva factorilor de risc care le pot afecta. Printre acestea se numara lichidele (in special pentru spatiile comerciale, precum cafenelele) care se pot infiltra in suprafata sau pietre de pe talpa pantofilor care pot ciobi placutele decorative din ciment.

Cand apar aceste mici probleme, nu este nevoie sa schimbati placutele, este de ajuns sa se aplice o solutie de finisare, care va fi slefuita ulterior, pentru a reda aspectul de nou al podelelor sau obiectelor compuse din terrazzo.

Cum se intretin podelele din placute decorative?

Principala activitate pe care o puteti desfasura pentru a intretine si a asigura o viata indelungata pentru aceste podele este curatarea. Intreaga suprafata trebuie atent aspirata sau maturata, iar apoi curatata cu solutii de calitate pentru acest tip de podele. Suplimentar, pentru a evita eventualele pete sau distrugeri, toate solutiile care sunt varsate pe podele ar trebui curatate imediat. Pentru spatiile cu un trafic intens, se recomanda curatarea placutelor o data pe zi.

In mod evident, podelele de tipul terrazzo de astazi sunt realizate diferit, fata de cele de acum cateva sute de ani. Bucatile de placute decorative din ciment sunt mult mai subtiri si pot fi montate atat pe sapa umeda, cat si pe sapa uscata.
Placutele pot fi instalate chiar si de dumneavoastra, insa trebuie sa acordati mai multa atentie, in comparatie cu alte tipuri de pardoseli, pentru a evita crapaturile.

Terrazzo reprezinta o alegere excelenta, atat din punct de vedere estetic, cat si al sigurantei.

Distribuie:

One comment

Lasă un răspuns