Sfaturi pentru alegerea facultatii – cum ne indrumam copiii

mama-si-fiul-sau-zi-de-scoala

Parca mai ieri traiam emotia bacalaureatului alaturi de copiii nostri, pe care ii asteptam cu sufletul la gura sa iasa din sala de exameninare si sa ne dea o veste buna, o promisiune a reusitei, o incununare a tuturor eforturilor lor de-a lungul anilor de liceu, truda sustinuta moral si financiar de noi, parintii.

Acum, ca am scapat cu bine de acest prim hop important din viata copiilor nostri, care ne-au facut mandri de ei si de reusitele acumulate pe plan scolar, e timpul sa tintim mai sus, sa ne pregatim pentru urmatoarea etapa: facultatea.

Fireste, orice parinte e dator sa se ingrijeasca de viitorul copilului sau, iar noi, ca mame, jucam un rol important in acest plan, motiv pentru care trebuie sa ne pregatim temeinic pentru a le oferi suportul moral de care au nevoie atunci cand trebuie sa aleaga ce facultatea sa aleaga. Iata asadar cateva sfaturi pe care ar fi bine sa le analizati macar inainte de a va indruma copilul spre o facultate sau alta.

Documenteaza-te !

Mediul academic evolueaza de la o zi la alta, motiv pentru care trebuie sa fim tot timpul constienti de beneficiile unei specializari in detrimentul alteia, deseori la fel de tentanta. Internetul este aliatul nsotru de nadejde, prin doar cateva click-uri, el deschide portaluri studentesti care ne-ar putea ajuta sa ne edificam dilemele. Apoi, cercul de rude si prieteni, care au deja experienta in acest domeniu, la fel, ar ptuea sa ofere niste sugestii bune de luat in calcul in acest domeniu.

Cere ajutor !

Lasand la o parte polemicile care incep cu ”pe vremea mea…”, e imperios necesar sa fim constant actualizate la realitatea zilelor in care traim si sa recunoastem atunci cand ne vedem depasite de situatie. Poate nu toate mamicile au urmat o facultate, sau poate unele dintre noi habar nu au ce inseamna viata de student si tocmai de aceea trebuie sa intrebam in stanga si in dreapta inainte de a da la randul nsotru un sfat copilului ce ar putea sa-l ia drept bun. Asadar, apelati cu incredere la un consilier scolar, el ar putea organiza chiar sedinte parinte-copil, intruniri in cadrul carora sa va consilieze pe amandoi in vederea alegerii facultatii potrivite.

Fii realista, in primul rand cu tine, apoi cu copilul tau !

Parintii au mereu asteptari la copiii lor, asa ca sunt cazuri in care, inca de la nasterea copilului, parintele isi doreste ca acesta sa imbratiseze o anumita meserie, asa ca il creste pe copil in acest spirit. E timpul sa stopam acest stil dictatorial si sa lasam libertate copiilor nostri sa isi aleaga viitoarea cariera in functie de propriile preferinte. S-ar putea sa nu fie pregatit, sau sa deteste ceea ce am alege noi in locul sau, sau poate chiar sa nu fie realmente capabil sa duca la bun sfarsit un profil, de exemplu real, plin cu calcule si cu formule, in vreme ce el ar fi bun pe filiera umanista.

Pregateste-te pentru orice rezultat !

La finalul concursului de admitere, s-ar putea sa primim vesti bune, insa trebuie sa ne pregatim si pentru scenariul contrar. Asadar, fiti gata sa oferiti suport moral copilului in cazul unei nereusite si nu ezitati sa solicitati o reexaminare a procedurii de examinare. La fel, in caz de admitere, faceti-va calculele pentru a vedea daca puteti sa finantati acest nou modul de educatie al copiiilor. Fiti sinceri cu acestia si tratati-i ca pe niste adulti, ceea ce, chiar daca nu acceptati, au si devenit !

Distribuie:

Lasă un răspuns