Trucuri prin care elevii pot obține rezultate mai bune la școală

În ultimul an, cursurile școlare, care s-au desfășurat mai mult online, au fost o adevărată provocare pentru elevi și părinți. Nevoiți să se adapteze la noile cerințe și la stilul de învățare de acasă, unii copii nu au reușit să obțină, de fiecare dată, rezultatele școlare pe care și le doreau. În acest caz, implicarea părinților este foarte importantă, pentru că elevii, indiferent de vârsta lor și de nivelul de pregătire, pot fi ajutați să învețe mai bine. 

Iată câteva trucuri foarte simple și cu efect garantat, pe care le poți folosi și tu ca să fii alături de copilul tău și să-l susții, astfel încât să poată obține rezultate cât mai bune la școală.

Surse de informare diferite

Copilul nu va reține corect și pentru mult timp niște informații pe care le memorează mecanic și care, poate, i se par neinteresante. De aceea, pentru ca elevul să poată înțelege și asimila mai ușor și mai repede noile cunoștințe primite la școală, este bine să-l încurajezi să se informeze despre respectivul subiect și din alte surse. 

Un documentar pe care îl poate urmări la televizor sau o scurtă animație găsită pe YouTube i se vor părea cu siguranță mai atractive și mai ușor de înțeles decât teoria. În acest fel, el va putea învăța lecția mai repede și fără efort, iar informația va fi reținută pe termen lung.

Revizuirea constantă a materiei

Cunoștințele învățate vor trece din memoria pe termen scurt în memoria pe termen lung a copilului numai dacă vor fi constant revizuite. Altfel, ele se vor pierde, iar elevul va uita ce-a învățat. De aceea, este esențială repetarea periodică a materiei parcurse la școală. 

Acest sistem este eficient nu doar pentru că garantează asimilarea informației pe termen lung, ci și pentru că asigură rezultate bune la teste și examene, deoarece elevul nu va mai fi nevoit să parcurgă toată materia în ultimele zile. Ideal ar fi ca el să treacă prin fiecare curs o dată la 7 zile. De mare ajutor în acest scop este și folosirea unor teste de autoevaluare pentru copii, care îi ajută pe părinți și elevi să afle care este nivelul de pregătire și unde este necesară aprofundarea materiei.

Organizarea corectă a programului de studiu

Este foarte important ca perioadele de studiu intens și de concentrare să alterneze cu scurte pauze de relaxare, în care elevul să facă puțină mișcare și să-și odihnească ochii. Medicii recomandă ca, la fiecare 40 de minute, copilul să se ridice de pe scaun și să facă o pauză de aproximativ 10 minute, înainte de reluarea studiului. 

Ca să-i mai ușor să se organizeze din acest punct de vedere, elevul poate folosi alarma de la telefon, care să-l atenționeze când este momentul să se odihnească puțin. În acest fel, el se va putea concentra mai bine și pe o durată mai îndelungată de timp, iar cunoștințele vor fi asimilate mai ușor, fără un efort prea mare.

Stilul de viață sănătos

Un elev nu va putea obține rezultate bune la școală dacă nu va fi încurajat să respecte un stil de viață echilibrat, care să-i asigure sănătatea și energia de care are nevoie. Asta nu înseamnă că trebuie să-i refuzi copilului tău o gustare dulce atunci când își dorește, dar este important ca el să mănânce sănătos. Alimentele esențiale pentru buna funcționare a creierului și pentru memorare sunt afinele, carnea de pui, ouăle, broccoli și produsele bogate în Omega-3 (pește, semințe de in și de dovleac, nuci).

Odihna și mișcare sunt la fel de importante pentru obținerea performanței școlare. Ideal ar fi ca elevul să doarmă cel puțin 8 ore pe noapte și să facă sport măcar de trei ori pe săptămână.

În concluzie, pentru a obține rezultatele pe care și le dorește la școală, copilul trebuie să aibă un program de studiu bine organizat, să ducă un stil de viață sănătos și să repete constant materia parcursă.

Distribuie:

Lasă un răspuns