Esti mama si treci printr-o perioada dificila dupa nastere? Depresia postpartum este una dintre cele mai des intalnite afectiuni care apar la proaspetele mamici. Multe dintre acestea nu stiu cum sa o identifice si cu atat mai mult cum anume sa o combata sau previna.
Vrei sa stii mai multe despre subiect? Afla acum care sunt cele 3 semnale principale ale aparitiei depresiei postnatale si ce trebuie sa faci ca sa le previi.
Baby blues vs Depresia postpartum: care este diferenta
Dupa ce o femeie a nascut este normal ca aceasta sa treaca printr-o perioada dificila. In aceasta etapa, proaspetele mamici au cateva din simptomele baby blues. Aceasta este o stare provocata de modificările la nivel hormonal. Aceste schimbari sunt intervin la putin timp dupa momentul nasterii si dureaza o perioada scurta de timp. Simptomele comune ar include iritabilitatea, sensibilitatea emotionala si oboseala excesiva.
Depresia postpartum dezvolta cateva simptome mult mai acute, care pot fi tratate doar cu ajutorul unui specialist. Efectele depresiei actioneaza pe mai multe paliere, atat psihic, fizic, cat si emotional.
3 semne ale aparitiei depresiei postnatale
Depresia este una dintre cele mai grave afectiuni, care iti pot afecta calitatea vietii, dar si relatiile cu partenerul sau propriul copil. Te intrebi cum anume o poti identifica? Exista cateva semne principale prin care poti identifica chiar si tu aparitia acestei afectiuni.
- Ingrijorarea excesiva fata de bebelu
O proportie mare dintre proaspetele mamici nu se simt suficient de pregatite sa aiba grija de copilul lor. De aceea, traiesc incontinuu o stare de vinovatie sau de ingrijorare fata de copil.
- Insomnia sau starile de somnolenta permenenta
Starile de oboseala intervin ca efect al lipsei de somn. Adesea, din cauza grijilor excesive legate de cresterea, dezvoltarea si buna starea copilului, intervine insomnia. Aceste episoade sunt extrem de des intalnite in aceste contexte si se ravarsa si asupra altor stari emotionale. Practic, am putea vorbi despre efectul bulgarelui de zapada, in care apar mai multe cauze secundare.
- Tristea acuta si lipsa entuziasmuzului
In seria efectelor principale ale depresiei se inscrie si tristetea. O poti identifica prin obiceiul de a plange fara un motiv anume, dificultati in relationarea cu cei din jur sau lipsa de entuziasm.
Recomandari pentru depasirea etapei de depresie
Exista mai multe recomandari pentru a usura sau preveni aceasta perioada. Daca nu dispui de toate resursele necesare pentru cresterea unui copil, atunci esti una dintre persoanele predispuse sa se confrunte cu aceasta.
Desi, poate parea o masura simpla sau evidenta, comunicarea este cheia catre rezolvarea multor probleme. Specialistii recomanda discutiile deschise cu familia si prietenii despre aceasta etapa dificila. O alta solutie ar fi sportul. Miscarea, in general, te ajuta sa eliberezi starile negative si sa iti concentrezi toate resursele asupra aspectelor negative ale vietii.
De asemenea, o alta recomandare ar fi ca persoanele care sunt depresive sa nu mai puna presiune continua asupra lor. Acceptarea si constientizarea sunt doua dintre variabilele majore care influenteaza pozitiv starea generala.
Aceste recomandari pot fi valabile, atat in cazul in care se doreste prevenirea depresiei postpartum, cat si simplificarea acestei perioade. Cu toate acestea, femeile care sufera de aceasta afectiune ar trebui sa mearga la un specialist pentru a se pune un diagnostic si a se urma un tratament serios.