
Exfolierea este esentiala pentru a mentine pielea stralucitoare (si un scalp sanatos) si este cel mai bine gestionata folosind o solutie cu acid glicolic. Disponibil de peste 20 de ani in industria farmaceutica, acidul glicolic este un ingredient pe care majoritatea oamenilor ar trebui sa-l foloseasca in mod regulat in rutina de ingrijire a pielii si a scalpului. Dintr-o gama de mai multe tipuri de acizi disponibili pentru ingrijirea pielii, acidul glicolic este cel mai mic dintre AHA – intra in piele mai adanc si mai rapid decat alti acizi alfahidroxi, mentinand pielea neteda si stralucitoare.
Acidul glicolic se gaseste in mod natural in trestia de zahar, sfecla si fructe, dar este cel mai eficient atunci cand este sintetizat intr-un laborator, unde potenta si concentratia sa sunt optimizate pentru utilizarea in ingrijirea pielii.
Majoritatea produselor de pe piata contin acid glicolic exfoliant in procent de 10%, 20% sau 30%, cele cu procent mai mic fiind destinate tenurilor sensibile.
Iata 5 preocupari ale pielii sau ale scalpului pentru care folosirea acidului glicolic poate fi benefica:
1. Acneea
Acumularea de celule moarte ale pielii poate infunda porii si poate declansa diferite eruptii, inclusiv de cosuri si pete pigmentare. Pentru persoanele care doresc sa reduca acneea sau sa estompeze aspectul petelor, acidul glicolic este minunat, acesta avand capacitatea de a desfunda porii si de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii.
2. Daunele provocate de expunerea la soare
Acidul glicolic exfoliaza in profunzime stratul superior al pielii, ceea ce poate duce la estomparea semnelor de imbatranire provocate de expunerea indelungata la soare.
Acest ingredient nu numai ca minimizeaza daunele solare, petele de varsta si melasma, dar poate fi de asemenea eficient in tratarea cicatricilor provocate de acnee. Hiperpigmentarea este cea mai vizibila la suprafata pielii, pielea de dedesubt fiind mai putin pigmentata. Incorporand acidul glicolic in rutina ta, celulele moarte de pe epiderma vor fi indepartate, lasand la iveala un strat proaspat de piele cu o nuanta mai uniforma.
3. Aspectul tern al tenului
Studiile arata ca schimbarea celulara sau eliminarea constanta a celulelor moarte ale pielii de suprafata se intampla in mod natural la fiecare 28-30 de zile la persoanele care au varsta mai mica de 30 de ani. Pe masura ce inaintam in varsta, rata acestei rotatii incetineste, ceea ce poate duce la acumulari de celule moarte pe suprafata pielii si la un aspect mai tern si mai putin radiant al tenului. Pentru a combate aceasta problema, acidul glicolic poate fi de mare ajutor, in special daca este folosit cu regularitate.
4. Pielea aspra
Textura neuniforma a pielii este de obicei rezultatul excesului de celule moarte care se acumuleaza pe suprafata epidermei. Acest lucru poate face ca pielea sa se simta mai aspra sau denivelata la atingere. Incorporarea unei solutii cu acid glicolic in rutina de ingrijire a pielii va ajuta la indepartarea pielii moarte si va promova un aspect mai fin al tenului.
5. Scalpul incarcat
Reziduurile acumulate de la produsele de ingrijire a parului, cum ar fi samponul uscat, pot perturba functia sanatoasa a folicului de par, iar indepartarea acestora poate promova un scalp mai sanatos. Din fericire, pe piata exista si solutii cu acid glicolic formulate special pentru a fi utilizate la nivelul scalpului, ajutand la indepartarea depunerilor de resturi de produse de hairstyling sau de sampon uscat si a celulelor moarte, lasand parul sanatos si radiant.