
De la inceputul pandemiei, spitalizarile in centrele de psihiatrie pediatrica la populatiile de adolescenti din intreaga lume au crescut vertiginos. Conform estimarilor, o buna parte dintre ei se confrunta cu tulburari de alimentatie, in special cu anorexie.
Daca esti parintele unui adolescent, este important sa fii constient de semnele si simptomele comune ale anorexiei la copiii aflati la aceasta varsta, pentru a putea apela cat mai curand la un specialist.
Acestea fiind spuse, iata care sunt principalele 5 semne ale anorexiei la adolescenti:
1. Caderea curbei de crestere (nu din cauza unei probleme medicale)
Este important sa fii constient de tendintele de crestere ale copilului tau pe parcursul dezvoltarii sale si sa te asiguri ca isi continua traiectoria normala. In dezvoltarea normala a adolescentilor, ar trebui sa vedem o crestere constanta a greutatii in fiecare an, asa ca o scadere brusca a greutatii este adesea un motiv de ingrijorare. In cazul multor adolescenti, anorexia nervoasa este diagnosticata dupa o pierdere semnificativa in greutate, cu toate acestea, stagnarea greutatii – adica greutatea care nu creste de la an la an – poate fi, de asemenea, un semn al unei schimbari in tiparele normale de alimentatie si un semn de avertizare al anorexiei.
2. Dieta si exercitiile fizice
Tulburarile de alimentatie incep adesea cu intentii bune.
“Am vrut sa mananc sanatos, sa fac miscare si sa slabesc cateva kilograme”. Cine nu a auzit (sau a spus) asta pana acum?
Problema celor cu predispozitie de a dezvolta o tulburare de alimentatie este ca dieta si exercitiile fizice pot scapa rapid de sub control. Un semn de avertizare al anorexiei la adolescenti poate aparea ca o dieta care se transforma in a nu manca alimente preferate anterior si a face miscare trecand de la o activitate placuta la ceva compulsiv. In timp ce moderatia in alimentatie si dezvoltarea unei relatii sanatoase cu miscarea sunt important de invatat in adolescenta, parintii trebuie sa fie constienti daca acestea incep sa scape de sub control.
3. Eliminarea sau limitarea anumitor grupe de alimente.
Un alt semn comun al anorexiei la adolescenti este eliminarea treptata (sau brusca) a anumitor alimente sau grupe intregi de alimente. Acestea sunt adesea produse care au fost consumate in mod regulat sau chiar ar fi putut fi alimentele preferate. Totodata, adolescentul ar putea sa adopte o pozitie dura impotriva cruzimii animalelor devenind vegetarian sau vegan ca motiv pentru a-si justifica limitarile alimentare impuse de anorexie.
4. Probleme cu propria “imagine a corpului”
Lupta cu imaginea corporala este un simptom distinctiv al anorexiei la adolescenti si este de obicei ceea ce alimenteaza anxietatea in jurul alimentelor. Este o combinatie intre frica intensa de crestere in greutate si o distorsiune a imaginii corporale, cunoscuta si sub numele de dismorfie corporala. Uneori, adolescentii se vor concentra pe o anumita parte a corpului lor, cum ar fi soldurile, stomacul sau coapsele si tind sa isi verifice corpul si sa se cantareasca in mod obsesiv. Aceste simptome tind sa se agraveze pe masura ce adolescentii continua sa piarda in greutate. S-ar putea sa auzi: “Tot ce trebuie sa fac este sa ajung la greutatea x si apoi ma voi simti mai bine.” De regula, odata ce un obiectiv este atins, un alt obiectiv este stabilit in locul lui.
5. Schimbari de personalitate, probleme relationale, performante slabe la scoala
Exemplele de mai sus sunt cateva moduri prin care anorexia afecteaza sanatatea cuiva, dar este important de stiut ca un alt semn al anorexiei la adolescenti sunt schimbarile de temperament, problemele de concentrare si iritabilitatea crescuta, care pot afecta relatiile cu persoanele apropiate si performantele scolare.
Articolul a fost scris cu ajutorul specialistilor de la clinica Mindmed