Afla diferentele dintre cosmeticele naturale, bio si organice

Intoarcerea la natura si dorinta constanta a femeilor de a fi tinere si frumoase stau la baza unui nou trend – folosirea cosmeticelor bio sau organice.

Pentru foarte multi dintre noi nu exista o diferenta clara intre termenii de „cosmetice bio”, „cosmetice naturale” si „cosmetice organice”. Se refera oare la acelasi lucru sau exista particularitati bine definite pentru fiecare produs in parte?

cosmetice bio si naturaleRezumand cat mai simplu aceasta dilema putem spune ca produsele cosmetice naturale sunt cele care au in componenta lor ingredienti derivati din plante, minerale sau alge marine. In schimb, cosmeticele organice sunt cele fara adaosuri chimice, realizate pe baza de plante crescute intr-un mediu natural (fara pesticide, fertilizatori, radiatii sau organisme modificate genetic).

Termenul „bio” are aceeasi valoare cu termenul „organic”, adica se refera la produsele organice fara adaosuri chimice.

Cosmeticele naturale sunt baza cosmeticelor bio/organice, ceea ce inseamna ca un produs certificat BIO este superior unuia natural. Astfel, un produs organic este si natural, in vreme ce reversul nu este neaparat valabil.

Cand este considerat un produs cosmetic ca fiind „organic”?
Un produs cosmetic este considerat organic/bio daca procentajul de ingrediente bio ajunge la 95%, fiind permisa o marja de 5% de continut sintetic.
Alti producatori din industria cosmetica nu impun acest procentaj pentru partea bio a unui produs, dar, in schimb, arata foarte clar ca ingredientele vegetale trebuie sa provina din agricultura biologica. Sunt permisi astfel urmatorii conservanti sintetici:
– acid benzoic si etilester
– acid salicilic si sarurile sale
– acid sorbic si sarurile sale
– alcool benzilic

Desi exceptii, exista si produse exclusiv bio/organice. Un exemplu in acest sens ar fi un ulei de fata, corp sau un ulei de masaj facut din ingrediente din agricultura ecologica.
Totodata, mastile si tratamentele homemade pot fi considerate ca fiind bio sau ecologice daca se prepara din ingrediente 100% organice (ex: miere ecologica, iaurt organic, fructe ecologice etc).

Sunt sigure cosmeticele naturale si organice?
Pentru ca se doresc a fi produse alternative pentru cosmeticele clasice (care reflecta evolutia industriei chimice moderne), cosmeticele naturale si organice prezinta un risc toxicologic mult redus. Astfel se evita dezechilibrele hormonale si metabolice, deoarece organismul absoarbe circa 60% din continutul cremelor, uleiurilor sau lotiunilor aplicate pe piele.

Cosmeticele organice prezinta si un oarecare risc de alergie, insa acesta nu este mai mare decat cel asumat prin cosnumarea alimentelor naturale. Astfel, persoanele alergice la polen, stridii, capsuni, nuci, scortisoara etc vor evita produsele cosmetice bio care au in componenta lor unul dintre aceste ingrediente.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *