Ai străbătut culoarele magazinelor de frumusețe și te-ai simțit nehotărâtă când încercai să găsești cel mai bun șampon pentru părul tău? Cu zeci de șampoane disponibile pe piață, poate fi greu să-l alegi pe cel potrivit. Însă, un șampon necorespunzător îți poate face părul să arate lipsit de viață. De aceea, cu ajutorul câtorva informații utile vei reuși să iei cea mai bună decizie. Rezultatele uimitoare la nivel de styling pot fi obținute doar cu ajutorul șamponului și al îngrijirii constante. Trebuie să fim conștienți că avem așa multe opțiuni, produsele au evoluat foarte mult, sunt atât de specifice, încât chiar e foarte important să știm ce ne dorim de la părul nostru și să folosim exact ce avem nevoie.
“Gamele de produse dedicate șamponării variază, de la cele de curățare, pentru reîmprospătarea culorii, reparatoare, pentru păr uscat sau gras, până la șampoanele de natură medicamentoasă. Este important să știi ce face fiecare în parte, cum să îl utilizezi eficient și cum pot ele să influențeze și să îmbunătățească tipul de păr și de scalp. Drept, ondulat, buclat sau spiralat – în stylinguri diverse – au că baza de pornire caracteristici ale părului precum densitate, diametrul, porozitatea, elasticitate. Acestea din urmă sunt afectate direct prin samponare. De aceea, în salonul profesionale, de exemplu, se acordă o importantă deosebită acestei etape.”
– ne povestește Florin Noje, ambasadorul L’Oréal Professionnel.
Așadar, în linii mari, cum alegem șamponul potrivit:
- Dacă scalpul este gras și vârfurile părului sunt uscate, alege un șampon potrivit pentru un scalp uleios și aplică balsamul pe vârfurile despicate. În cazul în care te confrunți cu un scalp ce tinde să fie gras, șampoanele hidratante sau cu efect de netezire nu sunt cele mai potrivite. Produsele pentru volum, întărire și echilibrare nu sunt hidratante și sunt mai eficiente în eliminarea excesului de sebum.
- Șampoanele de curățare sunt de ajutor pentru unui scalp uleios, însă folosește produsul în cantități mici pentru a nu usca părul. Totodată, tehnică șamponării duble merită încercată. Ea constă în spălarea părului cu două șampoane separate pentru a viza diferite nevoi.
- Dacă pielea capului este foarte uscată, ia în considerare șampoanele care conțin ingrediente precum: mentol și arbore de ceai pentru că hidratează. Evită șampoanele care conțin sulfați.
- Șamponul hidratant este excelent pentru a da un plus de strălucire părului. Îl poți folosi dacă ai părul creț sau ondulat. Șamponul volumizant este alegerea potrivită dacă părul tău este fin.
- Cel fortificator este bun în cazul părului deteriorat sau fragil. De obicei conține proteine suplimentare pentru a îmbunătăți starea scalpului și a firului de păr.
- Un alt sfat la fel de important este sa folosesti același șampon tot timpul, chiar dacă este bun și ne merge foarte bine. E foarte important să schimbăm șamponul în funcție de nevoile care apar, de anotimp, de styling.
După ce ai ales șamponul corect, mai ai de trecut o proba de foc în maratonul părului frumos – șamponarea în sine.
“Sunt 8 pași cheie pentru un păr bine-spălat. Recomand perierea părului foarte bine înainte de spălare ca să eliminăm impuritățile și să curgă șuvoiul de apă mult mai lesne. Udați din belșug. Dozați cu grijă șamponul – dacă e prea mult părul se va pleoști. Punem o cantitate cât o alună pe păr și masăm cu buricele degetelor pe pielea capului. Dacă simțiți că nu e curat scalpul, repetați. Nu există o regulă absolută – șamponam o dată sau de două ori. Clătit foarte bine între și după samponare și, abia apoi, putem să trecem la mască sau balsam. Spuma nu mai este un indicator de eficacitate. Clătiți, clătiți, clătiți până ce părul scârțâie. Clătirea are un rol extrem de important în felul în care va artă și determina cât de repede se va îngrășa din nou. Încheiați cu un jet de apă rece care închide solzii de cheratină și astfel, când pieptănați, rupeți mai puțîn. Astfel declar încheiat ritualul de curățare!
– ne-a sfătuit Florin Noje.
Și abia de acum puteți trece liniștite la stylingul favorit și la vopsirea părului utilizând tehnica preferată (cum ar fi vopsit ombre sau cu șuvițe) realizat într-un salon de infrumusetare!