Cafeaua și sexul. Cum afectează cofeina performanța sexuală a bărbaților

Cafeaua este, poate, printre cele mai consumate băuturi la nivel global. Apreciată atât de bărbați cât și de femei, băutura naturală energizantă oferă momente de relaxare în orice moment al zilei. O bem dimineața, după ce ne trezim, la pauza de prânz sau ori de câte ori simțim nevoia unui moment de socializare.

Având în vedere că majoritatea celor care consumă cofeină zilnic nu se limitează la o singură ceașcă de cafea, intervine tot mai des o problemă, în special pentru cei care se lovesc de anumite probleme în ceea ce privește viața sexuală: este bună cafeaua pentru sănătatea aparatului reproducător masculin?

Sau, altfel spus, cum influențează cofeina secreția de hormoni și, în ultimă instanță, dezvoltarea unor disfuncții erectile?

Să vedem ce spun studiile.

Efectele cafelei în organism

Cu toții am simțit efectele cofeinei în organism. De cele mai multe ori bem cafea de dimineață pentru a fi mai energici și pentru a ne începe ziua cu zâmbetul pe buze.

În mod concret, cafeaua influențează metabolismul și are rol de stimulare a sistemului nervos central. Studiile arată că neurotransmițătorii precum adenozina și benzodiazepina sunt inhibați de cofeină și că anumite semnale chimice de la nivelul creierului sunt modificate.

Pe termen scurt, cafeaua va crește vigilența și timpul de reacție al organismului. Cofeina reduce oboseala și susține o stare de spirit bună și optimistă.

Însă, un consum prea mare de cofeină poate cauza dureri de cap, poate produce insomnii și poate crește tensiunea nervoasă ori bătăile inimii și pulsul.

Consumul de cafea în cazul bărbaților. Sănătatea aparatului reproducător

Tot studiile medicale au demonstrat și unele efecte specifice ale consumului de cafea în cazul bărbaților. În mod concret, consumul ridicat de cafea determină glandele suprarenale să elimine cantități crescute de cortizol. Astfel, se induce un factor stresor la nivelul glandelor suprarenale. Suprasolicitarea acestor glande se traduce într-o capacitate redusă de producere a hormonilor necesari în obținerea și în menținerea unei erecții.

Așadar, cofeina poate avea un rol negativ în ceea ce privește performanța sexuală masculină. Consumată în exces, cofeina poate provoca sau acutiza anumite disfuncții sexuale masculine, în special odată cu înaintarea în vârstă, situație în care cei afectați ar putea recurge la pastile pentru potență.

Recomandări pentru o viața sexuală normală

Consumul echilibrat de cafea nu va avea efecte negative asupra potenței masculine. De fapt, echilibrul este răspunsul pe care trebuie să îl cauți. Echilibrul în alimentație și în tot ceea ce înseamnă activitatea zilnică a organismului.

Dacă îți dorești o bună stare de spirit și o viață sexuală activă, indiferent de vârstă, încearcă să eviți excesele, să stai deoparte de vicii nocive și să combați stresul, stările de anxietate, depresiile sau oboseala prelungită.

Bune pentru sistemul reproducător sunt alimentele cu efect afrodiziac. Ele susțin secreția hormonală, cresc libidoul și combat problemele specifice bărbaților.

Bine de știut: anumite afecțiuni de sănătate pot provoca impotență masculină. Spre exemplu, problemele cu tensiunea sau de circulație ori intervenții chirurgicale în zona pelviană sau anumite medicamente pot avea efecte nedorite pentru sănătatea aparatului reproducător. În astfel de cazuri trebuie consultat medicul curant sau doctorul urolog.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *