Cât de sigur este să mergem la medic sau la dentist în această perioada

 

Cât de sigur este să mergem la medic sau la dentist în această perioada

 

În primul rând, pentru că tratamentele dentare – în majoritate – presupun eliberare de aerosoli – particule ultra-ușoare de apă, potențial purtătoare de SARS-COV-2 – stomatologia a fost considerată, în perioada de urgență, drept oaia neagră a medicinei, fiind catalogată drept una dintre ramurile cu risc ridicat de contaminare și intrând în vizorul autorităților mai mult ca oricând. În față acestor provocări, impactul a fost unul greu de digerat: majoritatea clinicilor s-au repoziționat prin tăierea investițiilor și redirecționarea bugetelor către plata salariilor, redefinerea modelului de business sau a metodei prin care abordează pacienții. 

 

La celălalt capăt al lanțului, timp de mai bine de două luni pacienții nu au călcat în clinici decât dacă aveau o urgență stomatologică (infecție, durere sau fractură), veneau înarmați cu masti de protectie impotriva virusurilor și treceau printr-un proces riguros de triaj. Tratamentele ortodontice, implanturile, protezarea, tratametele endodontice de baza au fost amânate sine-die. 

Însă, vestea bună pentru cei preocupați de sănătatea lor orală, este că, la ieșirea din starea de urgență, măsurile speciale de funcționare a clinicilor au fost menținute și au reconfigurat semnificativ modul în care literalmente mergem la dentist. 

În primul rând, datorită acestora, probabil că, la momentul actual, clinicile stomatologice sunt printre zonele cel mai bine protejate și supuse dezinfecției deoarece au fost obligate prin lege să: 

 • Aplice protocoale de triaj și de dezinfecție – a suprafețelor, a instrumentarului, a microaeroflorei; 
 • Să aibă în dotare aparate avizate și în acord cu standardele internaționale de protecție și siguranță, în vederea minimizării riscului de contaminare (de exemplu nebulizatoarele);
 • Să practice dezinfecția profesională a microaeroflorei după fiecare utilizare a cabinetului de lucru;
 • Să aerisească în mod constant spațiile comune și să aplice aceeași dezinfecție 
 • Să asigure un mediu de lucru ideal, fără grabă, fără stres; cu focus pe înlocuirea tratamentelor tradiționale cu cele digitale (scanner intraoral, laser, microscop);
 • Să asigure buna funcționare a echipei medicale care să aibă timp să asigure în condiții perfecte igienă, dezinfecția mediului de lucru și să se poată focusa corespunzător pentru a livra un tratament medical de excepție;
 • Să utilizeze echipamentele de protecție pentru medici, personalul auxiliar și pentru pacienți. Obligatorie este purtarea halatelor medicale de protectie, fie de unică folosință, fie a celor autoclavabile, purtarea măștii FPP2 sau FFP3. Viziera este obligatorie. Capișonul e bine să acopere gâtul, botoșii închid cercul de protecție;
 • Să dezvolte mecanisme de control sporit al traficului în clinică, cu zone de triaj, de dezinfecție, de echipare. 
  • Există regulile clare pentru medic și pentru pacient, iar în funcție de tipul pacientului (pacient suspect, pacient fără suspiciuni) se face echiparea medicului și a asistentei. Controlul traficului în clinică înseamnă și că pacientul, înainte de a intra la aceste manopere trebuie să fie chestionat pentru a avea triajul epidemiologic. 
 • Este foarte important să se realizeze manopere care nu produc aerosoli. Manoperelor disponibile și considerate conforme li se acordă o atenție specială, în sensul că pacientul trebuie să aibă diga instalată în cavitatea orală. 

 

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *