Ce înseamnă ghosting și cum am ajuns aici?

Prieteni, familie, parteneri de afaceri, colegi, apelează la ghosting, o dispariție fără nici o explicație, dublată re refuzul de a răspunde la mesajele primite. Este un tip de comportament care lasă în urmă foarte multe frustrări și întrebări fără răspuns. Iar de multe ori, acest tip de comportament te face să te întrebi dacă nu cumva tu ai greșit cu ceva față de persoana care nu ți-a mai răspuns la mesaje. Dar cum se ajunge la un asemenea comportament? Oare chiar să fi greșit atât de mult încât să nu merităm nici măcar un răspuns minimal din partea persoanei respective? Sau percepția noastră este total greșită și că persoana chiar are un motiv întemeiat pentru a aborda un asemenea comportament?

Trăim într-o eră digitală iar una dintre iluziile pe care aceasta le-a creat este aceea că putem scăpa cu orice fel de comportament fără să existe urmări. Vecină cu acest comportament este cyberbully-ing, care este definit ca fiind un comportament total neadecvat față de o persoană în mediul online în care, aceasta din urmă se simte hărțuită, jignită sau chiar mai rău, amenințată.

Multe persoane ajung să abordeze comportamente antisociale mult mai ușor pentru că nu se reflectă asupra identității reale deoarece sunt ascunse în spatele unei identități false în lumea virtuală. Dar, de multe ori, comportamentul din mediul virtual ajunge să ,,viruseze” și comportamentul față de oamenii din jurul nostru, aplicând aceeași atitudine lipsită de empatie în care nu mai comunicăm și nu mai facem conexiuni cu oamenii în afara ecranelor.

Ce înseamnă ghosting?

Cu siguranță te-ai confruntat adeseori cu situația în care ai așteptat cu nerăbdare să primești un mesaj de la cineva însă, au început să treacă zile sau poate chiar săptămâni și nu ai mai auzit nici o veste de la persoana respectivă. Proporțional cu timpul pe care îl aloci punându-ți zeci de întrebări despre motivele pentru care nu ți-a mai răspuns deloc, crește și frustrarea ta. Cum se poate ca cineva cu care ai fost pe aceeași lungime de undă să nu îți mai spună nici măcar ,,la revedere”? Cum se poate ca o persoană să dispară așa, fără nici o explicație?

Persoanele care apelează la ghosting sunt comportamentul unui adult care izvorăște din trăsături precum nepăsare, lipsă de asumare, imaturitate. De asemenea, este un comportament caracteristic unei persoane care simte o teamă față de a purta conversații dificile și prin a dispărea pur și simplu, consideră că a eliminat orice discuție inutilă.

Totodată, vor apela la ghosting și persoanele care simt o teamă față de conflict, asumarea unei greșeli, emoții copleșitoare, de a susține sau de a sprijini o persoană care se află într-un moment dificil în viață. Așadar, prin această fugă, persoana în cauză se protejează împotriva acestor emoții.

Ghosting în lumea întâlnirilor

În mod paradoxal, întâlnirile de pe rețelele de socializare sau prin intermediul aplicațiilor de dating par să fie mult mai tangibile. Se dezvoltă relația văzând cu ochii, persoanele găsesc numeroase puncte comune, se regăsesc în persoana cu care vorbesc virtual, relația creează entuziasm. Apoi urmează inevitabila întâlnire față în față. Totul decurge perfect, cină romantică, plimbare seara pe stradă, conversații plăcute și promisiunea unei revederi. Însă, trec zile și poate chiar săptămâni în care nu apare nici un răspuns.

Mulți bărbați argumentează că, deși ghosting-ul reprezintă o problemă de comunicare, este într-un fel justificat atunci când interacțiunile cu o potențială parteneră sunt limitate la una sau două întâlniri. Ei consideră că rupând brusc această legătură nu vor mai exista așteptări și nu se vor crea speranțe false. Cu toate acestea, indiferent de rezultatul întâlnirii, este de așteptat ca partenerul să aibă măcar un minim de respect și considerație. Chiar dacă întâlnirea nu a progresat conform așteptărilor, este mai sănătos să comunici persoanei respective că dorești să închei această interacțiune din motivele pentru care consideri că este mai bine așa.

Femeile rămân adeseori cu multe întrebări în minte legat de ce s-a întâmplat iar apoi acestea sunt înlocuite de diverse scenarii în care se întreabă cum ar fi fost relația cu acel bărbat dacă ar fi progresat.

În orice caz, ghosting-ul este un comportament toxic indiferent de perspectiva din care este analizată și indiferent de ce justificări sunt aduse. Ghosting este un comportament evitant în care cel care părăsește preferă să facă asta înainte să sufere consecințele unei separări după ce s-a atașat. Astfel, putem să vorbim despre abandon ca fiind o modalitate de autoprotecție. Sau, tot legat de acest comportament, anumite persoane pot să simtă chiar o satisfacție prin a se face nevăzuți mai ales dacă au experimentat în trecut un astfel de comportament. Iar acest lucru se datorează faptului că în trecut, persoana a experimentat un astfel de abandon și a decis că nu i se va mai întâmpla așa ceva, așadar, abandonează înainte de a fi abandonat.

Ce poți face?

Primul tău gând, într-o astfel de situație, ar fi acela de a-l confrunta pe cel care te-a tratat astfel. Însă, nu este recomandat să faci acest lucru deoarece șansele ca tu să fii respinsă a doua oară sunt mari. Crezi că ai putea să mai treci încă o dată prin exact aceeași situație? Deși ghosting-ul este un gest dur și agresiv, nu te vei simți mai bine dacă îi vei strica reputația sau îi vei trimite un mesaj acid pe rețelele de socializare, astfel încât să vadă toată lumea ce a făcut.

Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să îți îndrepți atenția spre tine însăți pentru a te vindeca și pentru a putea trece mai departe. Vorbește cu prietenii tăi, petrece timp în compania lor sau a familiei. Prin a te înconjura de oameni care te cunosc și te apreciază vei începe să te simți mult mai bine. Oamenii care te cunosc îți vor confirma cum ești tu de fapt și nu cum ai fost văzută de un partener ocazional.

Nu te lăsa bătută și nu petrece foarte mult timp pentru a suferi după o persoană care nu te-a putut aprecia. Socializează, ieși cu prietenii și bucură-te de viață. Oferă o șansă oamenilor noi care doresc să pătrundă în viața ta și distanțează-te de lumea virtuală unde cu o poză bună și câteva cuvinte atractive descriu persoanele cu care ai socializa.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *