Ce semnificatie are un brad de Craciun?

Ce este Pomul de Craciun: Bradul  de Craciun este un element decorativ de mare simbolism pentru sarbatorirea Craciunului.

Acesta este decorat in mod traditional cu o stea, globuri colorate, lumini, ghirlande si beteala.

Poate sa fie natural, sau poate fi un brad artificial, caz in care este de obicei din plastic sau din materiale sintetice care imita un brad natural autentic.

Culoarea sa verde si forma varfului sunt simboluri ale vietii si iubirii lui Dumnezeu, iar luminile care o impodobesc se refera la misterul Ajunului Craciunului, cand Isus Hristos vine pe lume aducand lumina unei noi sperante.

De asemenea, aminteste de copacul Paradisului, din al carui fruct au mancat Adam si Eva, suferind pacatul originar.

Traditia de a pune cadouri de Craciun la poalele unui brad de Craciun pentru copii, fie ca sunt aduse de magi, De Mos Nicolae sau Mos Craciun, a aparut mai tarziu, si totusi are un profund simt crestin, pentru ca aminteste ca din copac vin toate bunurile.

Istoria bradului de Craciun

Bradul de Craciun este considerat o adaptare a pomului vietii sau a copacului universului (cunoscut sub numele de Yggdrasil), copacul sacru tipic mitologiei nordice, in care a fost reprezentata viziunea asupra lumii a popoarelor din nordul Europei.

Acest copac a fost folosit pentru a sarbatori nasterea zeului Soarelui si fertilitatea, cunoscut sub numele de Frey, la date apropiate de cele ale Craciunului nostru actual.

In timpul evanghelizarii Germaniei, in secolul al VIII-lea, se spune ca Sfantul Bonifaciu, pentru a pune capat paganismului, au taiat copacul si au pus in schimb un pin vesnic verde, simbolizand dragostea lui Dumnezeu, l-au decorat cu mere, reprezentand pacatul originar, si lumanari, simbol al luminii lui Hristos.

De-a lungul timpului, merele si lumanarile s-au transforma in globuri si instalatii de lumini, la fel ca in bradul nostru actual de Craciun.

Elemente ale unui brad de Craciun

Bradul  de Craciun este de obicei un conifer vesnic verde, de forma triunghiulara. Este impodobit cu unele dintre urmatoarele elemente.

  • Steaua: simbolizeaza steaua din Betleem, ghidul stelar al celor trei magi catre Isus Hristos; este plasat in partea de sus a copacului.
  • Globuri : reprezinta darurile pe care Dumnezeu le-a dat oamenilor; se spune ca initial a fost decorat cu mere, ca simbol al ispitelor
  • Ghirlande si beteala: simboluri ale uniunii familiale si bucuriei.
  • Lumini: ele sunt reprezentarea luminii pe care Isus Hristos a adus-o in lume odata cu venirea Sa.

Ce nu poate lipsi dintrun brad ?

Steaua Betleemului este de obicei plasata in varful brazilor si reprezinta steaua care, conform traditiei crestine, a fost corpul ceresc care a anuntat nasterea Pruncului Isus si care i-a condus pe magi la ieslea unde se afla. Stelele pot fi de diferite dimensiuni sau culori, in functie de preferintele fiecaruia.

Vascul simbolizeaza prosperitatea, uniunea, fericirea si purificarea in casa. Se spune ca indragostitii trebuie sa se sarute sub vasc pentru a obtine dragostea vesnica si a ramane impreuna pentru totodeauna.

In trecut, vascul  a fost folosit ca medicament in doze mici, deoarece in cantitati mari poate fi letal. Vascul este folosit atat pentru a decora brazi de Craciun, cat si pentru usile de Craciun.

Sferele sau globurile colorate simbolizeaza bucuria, abundenta si prosperitatea in vremurile viitoare. Sferele colorate reprezinta, de asemenea, merele care au fost atarnate anterior pe copaci sacri pentru a alunga spiritele sacre.

Clopotele de Craciun sunt folosite pentru a reprezenta mesajul de bucurie care vine odata cu sosirea Craciunului. Se spune ca in trecut clopotele au fost plasate pentru a speria spiritele rele.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *