Cu toate ca in zilele noastre scrisul de mana este inlocuit tot mai des cu cel electronic, aceasta arta vizuala deosebita inca isi face simtita prezenta, mai ales printre pasionati. Caligrafia exerseaza mana in scrierea frumoasa prin pozitionarea armonioasa a cuvintelor, astfel incat acestea sa demonstreze ritm, integritate si creativitate, dar sa scoata in evidenta si stilul original. In multe tari ale lumii, scrisul de mana a fost eliminat din curricula scolara si este doar o materie optionala, multi fiind de parere ca caligrafia are doar argument nostalgic si de conservare culturala.
Ce reprezinta caligrafia?
Daca te numeri printre cei care inlocuiesc adesea tastatura cu stiloul, inseamna ca apreciezi aceasta indeletnicire culturala. Cuvantul caligrafie provine din limba greaca, de la termenul „kalligraphia”, unde „kalli” se traduce prin frumos, iar „graphia” inseamna scris. Mai precis, caligrafia reprezinta scrisul furmos. Aceasta permite crearea unor adevarate opere de arta prin aranjarea unor simboluri pe hartie intr-un mod anume, cu ajutorul unor instrumente de scris. Desi pare simplu, scrisul de mana presupune reguli stricte, geometrice si de design, dar si anumite abilitati si tehnici.
Scrisul este una dintre cele mai vechi forme de comunicare intre oameni, iar de-a lungul timpului a cunoscut o dezvoltare aparte. Desi a pornit ca o modalitate de inregistrare a sunetelor si cuvintelor pe un suport, cu ajutorul semnelor sau simbolurilor, odata cu inregistrarea alfabetului pe papirus s-a acordat mai multa atentie scrisului de mana. Caligrafia traditionala te poate intimida prin complexitatea sa, mai ales ca include diferite stiluri de scris caligrafic – gotic, italic, roman sau copperplate, ce difera prin inclinatie, spatiu si inaltimea literelor.
De ce ai nevoie ca sa practici arta scrisului frumos?
In secolul al XV-lea, odata cu inventarea printului, s-a acordat tot mai multa atentie reproducerii mecanice a scrisului. Aparitia digitalizarii a facut ca scrisul online sa fie tot mai de folosit, insa si caligrafia a cunoscut o etapa de modernizare la finalul secolului al XIX-lea. Edward Johnston, cunoscut ca parintele caligrafiei moderne, a gasit diferite intrebuintari pentru aceasta arta deosebita. Astazi, caligrafia este folosita in pictura, desen grafic, harti, diferite documente sau chiar imagini animate pentru filme, toate create pe calculator.
Caligrafia moderna poate fi abordata cu usurinta de orice persoana, mai ales ca este creativa si permisiva. Foarte expresiva si artistica, aceasta iti pune imaginatia la incercare pentru a imbina intr-un mod unic mai multe stiluri de caligrafie. In trecut, pentru a practica arta scrisului frumos s-au folosit penele de gasca, tocurile de scris, stilourile cu pompita, pixurile sau stilourile marcatoare. In prezent, un set de caligrafie include instrumente de scris, cum ar fi pixuri si creioane speciale, penite de scris, toc, cerneala, hartie si ghiduri pentru caligrafie. La fel ca si alte arte, caligrafia implica o anumita disciplina, de aceea trebuie sa cunosti cateva reguli si ghidaje care-ticare iti vor dezvalui cele mai importante aspecte ale scrierii caligrafice.
Care sunt primii pasi in caligrafie?
Daca ti-ai achizitionat toate instrumentele necesare si vrei sa practici caligrafia ca hobby ori ca mijloc de relaxare este important sa tii cont de modul in care scrii. Este necesara o pozitie perfect dreapta, cu picioarele lipite de podea. Inainte de- a scrie, ajusteaza unghiul penitei intr-un unghi fix de 30-60 de grade si indreapta penita catre partea stanga. Penita nu trebuie intoarsa in timp ce se traseaza liniile, iar pentru un scris uniform trebuie mentinut constant acelasi unghi. Este util sa stii ca unghiul in care tii penita influenteaza grosimea liniilor, iar daca toate au aceeasi latime inseamna ca stiloul este tinut corect.
Scrierea caligrafica face apel la moderatie cand vine vorba despre presiunea de scriere. In mod normal, penita trebuie lasata sa se miste usor pe hartie, pentru ca liniile sa fie cursive si sa nu iasa o cantitate foarte mare de cerneala pe hartie. Totusi, un aspect unitar este dat de spatiul dintre litere. O regula de baza a caligrafiei presupune ca intre doua linii drepte sa fie lasat un spatiu mai mare, intre literele rotunde unul minim, iar intre o litera rotunda si o linie dreapta se lasa un spatiu mediu.
Caligrafia transpune pe hartie creativitatea autorului. In timp, orice persoana isi poate dezvolta un stil propriu de scriere caligrafica, insa aceasta arta deosebita necesita rabdare, disciplina, expresivitate si multa imaginatie. In plus, trebuie sa ai intotdeauna la dispozitie ustensilele potrivite pentru a transforma literele si cuvintele intr-o opera de arta.
Sculele sunt oarte importante. E bine sa avem si un mentor care sa ne ghideze.