Sportul practicat in timpul sarcinii este un subiect destul de dezbatut in randul viitoarelor mamici. Desi sunt cateva exercitii solicitante pe care specialistii nu le recomanda in aceasta perioada, inotul este un sport recomandat in perioada sarcinii. Una dintre explicatii consta in faptul ca in timpul inotului, apa sprijina greutatea si astfel, reduce presiunea asupra membrelor si a coloanei vertebrale.
De ce este recomandat sa faci inot in timpul sarcinii
Exercitiile aerobice din timpul sarcinii sunt benefice atat pentru copil, cat si pentru viitoarea mamica. Acestea contribuie la stimularea activitatii sanguine si la intarirea inimii, in cazul bebelusului. Practic, circulatia intregului corp este imbunatatita, iar nivelul de oxigen din sange este suplimentat.
Specialistii spun ca intoul este cea mai sigura si recomandata activitate fizica in randul femeilor insarcinate si aduce o multime de beneficii:
- Inotul sprijina articulatiile si ligamentele, un aspect esential in viata viitoarelor mame;
- Inotul impiedica depunerea kilogramelor in exces prin arderea caloriilor;
- Inotul previne umflarea picioarelor si a mainilor;
- Inotul diminueaza starea de oboseala;
Sfaturi de care trebuie sa tii cont atunci cand mergi la cursuri de inot in timpul sarcinii
- Este recomandat sa inoti aproximativ 20-30 de minute in fiecare zi, insa nu te forta. Cu siguranta corpul de va atentiona si iti vei da seama cand trebuie sa opresti exercitiile.
- Consulta medical ginecolog inainte de a merge la prima sedinta de inot si asigura-te ca nu omiti incalzirea, un proces foarte important, de altfel. De asemenea, nu trebuie sa te suprasoliciti.
- In timpul inotului, este posibil sa te deshidratezi asa ca trebuie sa ai la indemana o sticla de apa. Ca o regula generala, trebuie sa bei un pahar de apa inaintea cursurilor de inot, la finalul acestora si la fiecare 20 de minute in timpul inotului.
- Asigura-te ca porti incaltari lejere si sigure. Podeaua din interiorul bazinului poate fi alunecoasa. Discuta cu antrenorul si intreaba-l despre echipamentul necesar.
- Nu sari niciodata in bazin! Intra in apa usor.
- Nu uita ca bebelusul are nevoie de oxigen, deci trebuie sa respire corect si constant. Inoata doar la suprafata apei pentru a nu fi nevoita sa iti tii respiratia.
- Fii foarte atentie la semnele pe care corpul tau ti le va transmite. Prin intermediul acestora iti vei da seama cand este cazul sa te opresti.
- Alege un instructor de inot cu care empatizezi si roaga-l sa te supravegheze pe toata perioada cursului de inot.
De asemenea, specialistii afirma ca cele mai mari dureri sunt ameliorate, adesea, prin inot. Pentru a te asigura ca nu te suprasoliciti, este recomandat sa alegi un bazin aflat in proximitatea casei tale. De exemplu, daca locuiesti in capitala, alege cursuri inot Bucuresti cat mai aproape de locuinta ta.
Nu uita, sportul inseamna sanatate, mai ales in timpul sarcinii!
Inotul ajuta enorm la imbunatatirea circulatiei si stimularea inimii si a respiratiei.