Cinci factori care ne influenteaza calitatea somnului

saltea onlineSomnul reprezinta o parte vitala pentru calitatea vietii si pentru sanatate. Un numar suficient de ore dormite calitativ stimuleaza intreg corpul si da putere creierului, in timp ce prea putin somn si de proasta calitate mareste riscul aparitiei bolilor si afectiunilor, incepand cu depresia si pana la diabet.  Privarea de somn este din ce in ce mai frecventa in randul oamenilor din intreaga lume, acest lucru avand un efect nociv asupra metabolismului si functiilor endocrine, care pot creste severitatea tulburarilor cronice legate de imbatranire. Cercetarile arata ca lipsa somnului afecteaza concentrarea, vigilenta si energia, ducand la iritabilitate, somnolenta si pierderi de memorie. De cealalta parte, un somn de calitate imbunatateste starea generala si calitatea vietii, stimuleaza imunitatea si lupta impotriva infectiilor, ajuta in metabolizarea zaharului prevenind aparitia dibetului, previne hipertensiunea arteriala si alte boli ale inimii, reduce riscul de deces timpuriu.

Daca reglementarea orelor de somn este o sarcina destul de simpla pentru fiecare dintre noi, nu inseamna ca acest lucru este indeajuns pentru a ne asigura un somn odihnitor. Exista si alti factori care determina calitatea somnului, iar specialistii magazinului www.saltele-online.ro au intocmit o lista cu cei mai importanti:

  1. Mediul in care dormim – un mediu linistit este de preferat pentru un somn de calitate. Exista, insa, persoane care considera ca zgomotul traficului de afara este un lucru reconfortant si nu se simt deranjate de acesta. Fiecare persoana are propriile preferinte, de aceea este important sa identifici acele elemente care iti disturba mediul si sa le elimini atunci cand te pregatesti sa dormi.
  2. Temperatura camerei – o incapere excesiv de calda conduce la agitatie in timpul somnului, in timp ce o camera mai racoroasa permite un somn mai reconfortant.
  3. Salteaua pe care dormim – dormitul intr-un pat si pe o saltea potrivite poate face diferenta intre un somn de calitate si unul care poate genera tulburari grave in timp. Este de preferat sa alegeti o saltea care nu permite dezvoltarea acarienilor, care lasa aerul sa circule si care nu mentine umezeala. Saltelele memory foam sau pe structura de nuca de cocos indeplinesc cerintele pentru un somn de calitate. Specialistii in saltele ai magazinului saltele-online.ro recomanda ca inainte de a achizitiona o saltea sa testati salteaua in showroom si sa va asigurati ca aceasta este realizata din materiale antialergice si antibacteriene.
  4. Lumina – o camera mai intunecata favorizeaza, de cele mai multe ori, un somn mai bun, iar razele soarelui de dimineata energizeaza intregul organism.
  5. Alimentatia – este cunoscut faptul ca o alimentatie sanatoasa ajuta nu numai somnul, dar si intregul organism. Specialistii nu recomanda sa luati cina chiar inainte de a dormi, deoarece acest fapt ingreuneaza procesul de adormire prin prisma faptului ca stomacul inca digera mancarea. Astfel, este indicat sa mancam cu cel putin 3-4 ore inainte de a dormi.

Pe langa acestea, specialistii in somn ai magazinului www.saltele-online.ro mai mentioneaza, pentru un somn de calitate, si o baie calda cu saruri inainte de culcare, dar si cititul timp de 15-20 de minute pentru ca organismul nostru sa se relaxeze.

Sursa: www.saltele-online.ro

Distribuie:

Lasă un răspuns