Cele mai cunoscute si amuzante mituri despre botez

mituri despre botez

De mituri si superstitii ne lovim peste tot, inclusiv atunci cand vine pe lume un bebe mic. Pe langa fericirea maxima, incepe si greul. Trebuie sa va obisnuiti cu puiul de om si el cu voi, sunteti asaltati de vizite, de musafiri mai binevoitori sau nu si toata viata vi se schimba radical.

Imediat dupa, trebuie sa va pregatiti de botez.

Ei, bine, cand crezi ca ai scapat de sfaturi si tot ce ai de facut este sa organizezi o petrecere, lucru la care te pricepi, te lovesti de mituri si superstitii.

Care sunt cele mai cunoscute si amuzante mituri despre botez?

  • Poate unul din cele mai cunoscute mituri pentru botez este acela ca nu ai voie sa scoti copilul nebotezat din casa, pentru a il feri de spiritele rele.

La primul copil, am fost socata. La al doilea, deja ma amuzam. Celor binevoitori, care imi spunea ca macar sa le acopar fata, daca tot nu vreau sa ii tin numai in casa, le spuneam sa mearga ei cu o patura pe fata si, daca le place, fac si eu la fel. 1-0 pentru mine!

 

  • In baia bebelusului, de dupa botez, se pun bani, busuioc, petale de trandafiri, lapte, pentru aducerea norocului si altele asemanatoare,

Nana trebuie sa il sufle pe la toate incheieturile cu zahar cu busuioc, sa nu miroasa urat apoi. Nu mai bine s-ar spala si atat? Zic si eu!

 

  • Bebelusul trebuie tinut minim 24 de ore in mir si in crisma, acea panza alba in care il pune preotul dupa botez.

Ai mei s-au agitat mult la botez, astfel ca acea crisma era uda. Ar fi fost cam greu sa ii tin asa 24 de ore. Doar daca voiam sa ajung de la bal, la spital.

 

  • Cand nana il aduce pe bebe de la botez, trebuie sa ti-l dea peste prag, spunand: „Mi-ai dat un pagan, ti-am adus un crestin!”.

In unele zone, trebuie sa dai o sticla pe bautura in schimb. Cum ar veni, il cumperi ieftin, sau faci un troc cinstit. Tot aia e…

 

  • Unul dintre cele mai amuzante mituri despre botez nu tine de bebelus neaparat, ci despre cei ce vor urma.

Apa in care s-a spalat copilul trebuie varsata la un copac si apoi moasele aseaza o tanara casatorita cu fundul pe cadita bebelusului, sa faca si ea un copil. Mai zi ceva, daca poti!

 

Voi ce mituri despre botez stiti?

 

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *