Co-sleeping și co-bedding sunt niște noțiuni pe care foarte mulți părinți le confundă. Co-sleeping se referă la dormitul în aceeași cameră, însă în paturi diferite cu bebelușul.
Co-bedding este de fapt dormitul în același pat cu micuțul tău. Așadar, ambele concepte sunt destul de controversate, având și plusuri și minusuri.
Unii sunt de părere că metoda co-sleeping-ului este dăunătoare pentru dezvoltarea personală a bebelușului. Despre co-bedding se presupune că poate fi fatal pentru noul-născut. Totul depinde de părinți și de cât de bine sunt informați asupra celor două concepte.
Indiferent de alegere, ambele metode sunt bine venite în viața de cuplu. Unele mame vor milita pentru dormitul cu bebelușul, măcar în aceeași cameră, în timp ce altele sunt destul de sceptice în cea ce privește cele două concepte.
Ce se înțelege prin co-sleeping și co-bedding?
Un procent de 75% dintre mame vor confunda cele două concepte, crezând că sunt la fel. Sunt termeni asemănători, însă există câteva aspecte ce îi diferențiază, precum dormitul în paturi diferite. Discuția despre cum aleg patul pentru bebe este extrem de importantă și poate influența în mod direct modul în care cel mic reușește să se odihnească.
Așadar, co-bedding vine de la bad sharing, ceea ce înseamnă că patul va fi împărțit cu bebelușul. Co-sleeping se referă la room sharing, atunci când părinții împart camera cu bebelușul.
Din ce în ce mai multe mame aleg varianta de co-sleeping, fiind mai sigură decât cea de co-bedding. Bebelușii dorm mai bine atunci când se află în aceeași încăpere cu părinții. Totul se datorează atitudinii pozitive legate de „mersul la somn”, deoarece știe că va fi lângă părinți mereu.
Vice-versa, și mama va dormi mai bine. Fiind bebelușul mereu lângă mamă, aceasta reușește să se sincronizeze mult mai bine cu ciclul de somn al micuțului. În momentul în care bebelușul se trezește, mama va reacționa imediat.
Copiii au ocazia să se conecteze cu părinții lor. Unul dintre îndatoririle părinților este de a fi cât mai aproape de copilul lor, ceea ce se și întâmplă prin intermediul co-sleeping-ului. S-a observat că micuții ce dorm în prima parte a vieții alături de copii se atașează de părinți într-un mod sănătos.
Cu ajutorul co-sleeping-ului, bebelușii au posibilitatea de a atinge potențialul maxim emoțional, fizic și intelectual. O astfel de apropiere suplimentară este ca și o hrană pentru nou-născuți.
De ce co-bedding-ul este văzut distructiv?
Co-bedding-ul, după cum am menționat și în rândurile anterioare, se referă la dormitul părinților în același pat cu bebelușul lor. De-a lungul anilor au existat păreri împărțite legate de acest mod de a avea grijă de copil în timpul somnului.
Dezavantajele co-bedding-ului, față de co-sleeping sunt mai evidente. Desigur, există persoane care nu au nici o problemă de a împărți patul cu piticul lor.
Există cazuri în care copilul a fost strivit în somn de către părinți prin modul cum aceștia s-au învârtit. Părinții nu sunt conștienți în somn, așa că accidente se pot întâmpla. Există o variantă de prelungire a patului cu un pătuț pentru copii.
Acesta se numește pătuț de co-sleeping, ce va fi lipit de marginea patului. Oferă posibilitatea ca salteaua bebelușului să fie diferită de salteaua părinților, deoarece el are nevoie de una mai fermă.
Cu ajutorul unui astfel de pătuț, părinții nu se vor înghesui, iar somnul va fi mult mai liniștit și plăcut. Desigur, intimitatea cuplului va avea de suferit.
Totul depinde de părinți și de cum văd ei situația. Co-sleeping-ul și co-bedding-ul sunt lucruri absolut frumoase din viața unei proaspete familii. Cea mai bună soluție atât pentru părinți, cât și pentru bebeluș este ca cel mic să doarmă în pătuțul lui atașabil de patul părinților.
Această metodă poate fi utilizată pentru aproximativ primele 9 luni din viața copilului. El nu-și va pierde identitatea, nu va fi dependent de părinți, ci își va creea o legătură pe care nimeni și nimic nu o va putea rupe vreodată.