De multe ori, aparitia unui nou membru al familiei starneste crize de gelozie din partea fratiorului mai mare. Oricat de mult l-ai pregati dinainte, unele sentimente nu pot fi reprimate si nici nu este indicat sa fie. Daca pana acum a fost in centrul atentiei, odata cu venirea pe lume a bebelusului, simte ca este dat la o parte si e normal sa se razbune pe cel mic.
Chiar daca nu puteti preveni gelozia, puteti sa il ajutati sa treaca peste ea si sa o transforme in ceva pozitiv.
Cum sa imi ajut copilul sa nu mai fie gelos?
In primul rand, pregatiti-l dinainte. Oricat de mic ar fi, el intelege mai mult decat credem noi. Povestiti-i de bebe din burtica, lasati-l sa puna manuta sa simta cum misca, luati-l la o ecografie, daca e posibil. Povestiti-i ce veti face cand va aparea bebelusul, cum se vor schimba lucrurile. Implicati-l in decizii, inclusiv in cea de alegere a numelui, daca e mai mare.
Dupa ce veniti de la maternitate, s-ar putea sa fie revoltat ca l-ati lasat singur cateva zile si sa isi verse nervii pe bebelus. Puteti incerca sa ii cumparati un cadou, care sa vine din partea lui bebe. Sigur va fi incantat si nu il va mai privi ca un intrus.
Puneti-l sa va ajute cu lucruri marunte, gen sa va dea un pampers, suzeta, servetelele. Chiar daca nu e mare lucru, el se va simti important. Chiar daca va grabiti sau daca sunteti obosite si frustrate, si pe el il ajuta sa va ajute.
Nu uitati sa ii spuneti cat de mult il iubiti si sa ii reamintiti ca venirea bebelusului nu a schimbat acest lucru. In inima voastra e loc pentru mai multe iubiri.
Incercati sa petreceti timp doar cu el, macar din cand in cand. Chiar daca e vorba doar de 10 minute, in care jucati un joc sau pur si simplu stati imbratisati si povestiti diverse, sau de 5 minute inainte de culcare.
Puteti transforma gelozia in ceva pozitiv. Nu e usor, insa rezultatele vor fi pe masura.