Acarienii de praf sunt prezenți peste tot, chiar și în cele mai curate locuințe.
Acești păianjeni microscopici, invizibili cu ochiul liber, trăiesc alături de noi, în paturi și textile. Preferă locurile umede și calde din saltele, pilote și perne dar se ascund și în covoare, draperii, mobilier tapițat, canapele. Ei se hrănesc cu celule umane de piele moartă. De aceea, acolo unde petrecem mai mult timp, le lăsăm multă hrană și îi ajutăm să se înmulțească.
Din ce în ce mai multe persoane descoperă că au alergie la acarieni. În mod normal, aceste microorganisme sunt inofensive, dar sistemul imunitar al persoanelor predispuse la alergii, le percepe ca pe o amenințare și reacționează mai mult sau mai puțin virulent.
Există mulți copii diagnosticați cu această alergie, care este una cronică și afectează foarte tare viața micuților sensibilizați. De acarieni nu putem scăpa definitiv niciodată, ba mai mult, aceștia se înmulțesc foarte repede dacă nu sunt luate măsurile necesare.
Care sunt simptomele alergiei la acarieni?
Dacă observați că cei mici nu se odihnesc bine, că strănută repetat, mai ales dimineața, că au ochii umflați și roșii, congestie și mâncărime nazală, rinoree apoasă, tuse seacă, respirație dificilă și șuierătoare, otite repetate, chiar și eczeme, este posibil să fie vorba de alergie la acarieni. Cea mai indicată este o programare rapidă la doctorul alergolog. Nediagnosticată și netratată, această alergie poate duce la astm alergic.
Înaintea vârstei de un an, este puțin posibil ca un bebeluș să fie deja sensibilizat la acest alergen. Lucrurile lui sunt in marea majoritate noi, iar copilul este puțin expus mediului înconjurător. Dar de îndată ce începe să exploreze casa, este mai probabil să dezvolte alergie la acarieni.
Cum îi protejăm pe copii?
Stilul actual de viață, cu multe ore petrecute în interior, încălzirea exagerată a locuințelor, ferestrele duble, pereții izolați, ne transformă casele în adevărate fortărețe împotriva frigului. Faptul că nu aerisim suficient, duce la creșterea umidității și temperaturii, ceea ce reprezintă mediul ideal pentru înmulțirea acarienilor.
Să scăpăm definitiv de ei este imposibil, însă putem lua câteva măsuri pentru a le reduce numărul, mai ales dacă avem copii care suferă de alergie la acarienii de praf.
· Aerisim camera copilului de mai multe ori pe zi în reprize de cel puțin 15-20 minute. Aerisirea de dimineață este deosebit de importantă pentru a reduce căldura și umiditatea acumulate în timpul nopții
· Folisim huse de pat antiacarieni.Aceste huse speciale, sunt țesute foarte dens și împiedică inhalarea acarienilor. Husele speciale se spală o dată la 3 luni.
· Spălăm așternutul de pat la 60 de grade C, cel puțin o dată pe săptămână
· Nu acoperim salteaua cu pătură sau cuvertură, o lăsăm să se aerisească
· Menținem o temperatură de 18-20 de grade în cameră și o umiditate sub 50%. Nu uscăm rufele în camera în care doarme copilul
· Achiziționăm un dezumidificator
· Aspirăm bine mochetele și covoarele sau renunțăm de tot la ele, ștergem praful cu o cârpă umedă
· Nu folosim ca decor fibre naturale, cum ar fi cocos și lână
· Nu lăsăm jucăriile de pluș în cameră. Ideal ar fi să renunțăm la ele și să păstrăm o singură jucărie care se spală des sau se ține din când în când peste noapte la congelator
· Aerul din încăperi trebuie să fie cât mai curat cu putință, fără plante decorative. Nu lăsăm animalele de companie în camerele în care se stă mai mult
· Avem grijă să păstrăm curate și alte locuri unde ar putea să se acumuleze acarieni: căruciorul, interiorul mașinii, scaunele de mașină
· În cazul în care merge la creșă sau grădiniță, anunțăm educatoarele de sensibilitatea copilului. Dacă este posibil, furnizăm grădinițe huse antiacarieni pentru patul copilului
Pe lângă aceste măsuri care sunt indispensabile, medical alergolog poate prescrie un tratament al simptomelor sau o desensibilizare care, deși se întinde pe o perioada de 3-5 ani, este singurul tratament al cauzei alergiei.