Alaptarea bebelusului. Ce trebuie sa stii? Mituri si realitate

Alaptarea la bebelusi. Mituri si realitate

Alaptarea bebelusului este cea mai frumoasa legatura dintre mama si copil. Alaptarea bebelusului este un lucru la fel de natural ca si nasterea.  Tinerele mamici nu ar trebui sa fie ingrijorate, totul este firesc.  Alaptarea este doar un alt aspect al miracolului maternitatii! Ce mituri planeaza in jurul alaptarii? Care este realitatea?

Alaptarea bebelusului. Mituri si realitate

Laptele matern este esential pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Trebuie sa fii informata si sa alegi corect pentru bebelusul tau. Alaptarea asigura bebelusului aportul necesar de vitamine si nutrienti, laptele schimbandu-si compozitia in permanenta pentru a se adapta nevoilor sugarului. Asadar, sa nu cazi in capcana sanilor moi. Multe mame cred ca raman fara lapte. Nimic mai fals. Lactatia se echilibreaza in jurul varstei de 3 luni.

Alaptarea bebelusului. Ce trebuie sa stii? Mituri si realitate

Alaptarea bebelusului. Ce trebuie sa stii? Mituri si realitate

  • Beneficiile alaptarii (mama si copil)

– intareste sistemul imunitar

– scade riscul bolilor cronice

– scade riscul de obezitate

– eliberarea oxitocinei in timpul alaptarii

– reducerea riscului de cancer mamar si ovarian

– arde caloriile

– confera comoditate

– este economic

  • Alaptarea bebelusului. Cat de mult dureaza un supt?

Durata unei mese variaza foarte mult de la copil la copil si de la mama la mama. Durata prelungita a unei mese  favorizeaza refluxul de eliberare a laptelui. Este importanta hranirea cel putin 15 minute la fiecare san. Copilul capata atat laptele ”de incept”, ce contine apa si nutrientii necesari, cat si laptele ”de dupa”, care contine mai multe grasimi si calorii care satisfac nevoile bebelusului tau.

In timpul perioadelor de crestere , bebelusul poate parea infometat la fiecare 1-2 ore. Alaptand copilul la cerere, rezervele de lapte vor creste. Studiile OMS arata ca numai alaptarea la san este suficienta pentru copil in primele 6 luni, asigurand aportul necesar de vitamine si nutreienti. Dupa aceasta varsta este recomandata diversificarea.

  • Alaptarea bebelusului. Mituri 

– Bebelusul trebuie pus la san la interval de 3 ore. Gresit!! Se alapteaza la cerere.

– Laptele nu e bun. Gresit! Corpul tau stie ce e mai bun pentru copil si laptele tau este exact ceea ce ii trebuie bebelusului.

– Nu mai am lapte. Gresit! Lactatia ti se regleaza si oferind sanul la cerere vei creste si productia de lapte matern.

– Dacă răcesc, nu mai pot alăpta. Gresit! Imbolnavirea ta nu va face decat sa stimuleze productia de anticorpi.

– Nu ai voie sa mananci fructe si legume crude ca sa nu aiba bebelusul colici. Gresit! Alaptarea nu este o boala. Mama poate introduce in alimentatia sa, cu moderatie, alimente crude si poate urmari cu atentie reactiile bebelusului. Eu am urmat aceeasi regula de trei simpla, cum ii spun eu, ca la diversificare. Am mancat trei zile acelasi fruct, aceeasi leguma si am urmarit reactiile copilului.

Relatia mama – copil se construieste treptat. Alapteaza si bucura-te de copilul tau! Tu ce mituri mai stii? Cat ai alaptat?

Distribuie:

Lasă un răspuns