Daca iti doresti un somn de buna calitate pe termen lung si foarte lung, atunci trebuie sa ii oferi saltelei tale o ingrijire perfecta. Acest lucru inseamna ca trebuie sa tii cont de o serie de factori si nu este suficient doar sa faci o achizitie buna. Iata, asadar, cateva sfaturi utile care te ajuta sa te bucuri multa vreme de salteaua ta.
Roteste-o si intoarce-o!
Nu trebuie sa faci asta foarte des, insa o data la cateva saptamani trebuie sa rotesti salteaua stanga-dreapta si o data la cateva luni sa o intorci de pe o parte pe alta. In felul acesta, uzura va fi una uniforma iar punctele de presiune nu vor crea acele „gropi” pe care le regasim de regula la saltele foarte vechi. Evident, aceasta tehnica nu rezista la nesfarsit, deoarece dupa 7-10 ani salteaua trebuie sa fie inlocuita, insa poate sa te ajute sa te bucuri de un somn perfect.
Foloseste aspiratorul si aeriseste!
Este bine sa te folosesti de aspiratorul din dotare pentru a elimina cat mai mult din praful care se acumuleaza in saltea. Nu vei putea sa elimini absolut tot, insa vei putea sa elimini suficient incat sa eviti aparitia acarienilor. De asemenea, pentru o igiena cat mai buna este bine sa aerisesti salteaua din cand in cand. Evita, totusi, razele directe ale soarelui, deoarece pot aparea diverse probleme de structura.
Nu umezi salteaua!
Umezeala este un dusman foarte mare al saltelei si un prieten de nadejde pentru acarieni. Daca vrei sa fie totul in regula, evita sa o uzi. Accidentele se mai intampla, totusi, asadar, este indicat sa te asiguri ca ai la dispozitie o microsaltea prin care sa oferi protectie. Aceasta creste doza de confort, poate sa fie spalata ocazional si protejeaza salteaua. Microsaltelele pot fi din materiale excelente, cum ar fi spuma de memorie sau latexul si pot creste substantial durata de viata a saltelei.
Schimba somiera!
Ori de cate ori cumperi o saltea noua este bine sa cumperi si o somiera noua. De regula, odata cu salteaua, somiera tinde sa se uzeze iar daca achizitionezi o saltea noua pentru o somiera veche, uzura poate veni mult mai repede pentru saltea.
Merita mentionat si faptul ca trebuie evitate socurile sau indoirea saltelei. Nu lasa, asadar, copiii sa sara in saltea si evita sa o transporti intr-un spatiu foarte mic, cum ar fi un automobil de dimensiuni reduse, deoarece risti sa ii distrugi structura.