Cum sa te porti cu adolescentul tau?

Cum sa te porti cu adolescentul tau? Grea intrebare. Dar nu e misiune imposibila. Comunicarea cu adolescentul tau depinde de cat de sus tii garda, de flexibilitatea ta. Odata cu rolul de mama, vin la pachet si grijile. Intrebarile si framantarile. Cand e bine sa slabesti fraul? Cum sa il controlezi fara ca el sa simta?

 

In meseria de parinte, grijile nu se termina niciodata. Ba mai mult. Se aplica bine zicala: copil mic, probleme mici, copil mare, probleme si mai mari. Simti ca iti e tot mai greu sa te faci auzita? Ti se pare ca pierzi legatura cu fiul/fiica ta? Bine ai venit in clubul mamelor de adolescenti!

Cum sa te porti cu adolescentul tau?
Cum sa te porti cu adolescentul tau?
 Cum sa te porti cu adolescentul tau?

Varsta de 12-13 ani este varsta critica, momentul in care apar primele semne ale schimbarilor biologice si emotionale. Este posibil sa sa isi caute un model, sa incerce sa faca parte din vreun grup. Nu este vorba ca ii lipseste ceva acasa, asta este semnul dorintei de integrare si de acceptare.

Primele derapaje sunt: minciuna, absentele, noptile pierdute in fata calculatorului. Oricat ti-ai dori sa il pedepsesti, trebuie sa gasesti calea de mijloc. Nu vrei sa il indepartezi de tine, vrei doar sa il faci sa fie responsabil. Nu vrei sa nu mai aiba incredere in tine. Daca il controlezi incontinuu, nu faci decat sa ii anihilezi personalitatea.

Daca simti ca nu se invarte intr-un anturaj potrivit, il poti ruga sa isi invite prietenii acasa. Il poti vedea cum se comporta in mijlocul lor. Vei vedea cu ce fel de prieteni isi petrece timpul.

Ofera-i modelul tau. Fii responsabila si el va urma acelasi exemplu.

Nu il critica tot timpul. Ii stirbesti increderea si va deveni introvertit.

Fiti prieteni. Fii flexibila si intreaba-l despre preocuparile care ti se par o prostie. Prostioarele astea sunt importante pentru ei. Lasa-l sa vada in tine cel mai bun prieten. Ofera-i mereu timp si lasa-i o portita de comunicare. Invata sa il asculti si gaseste activitati pe placul lui.

Ajuta-l sa constientizeze pericolele viciilor si ale anturajului prost ales. Ii poti expune propriile greseli si efectele lor asupra ta.

Evita sa il cicalesti sau sa arunci pe umerii lui visurile tale neimplinite. Lasa-l sa isi urmeze propria cale si sa faca singur greseli. Din ele va invata.

Tu cum gestionezi situatia? Cum te porti cu adolescentul tau?

 

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *