Cum să-ți înveți copilul bunele maniere

bunele maniere

Bunele maniere se învață din primii ani de viață, în primul rând de la părinți. Să nu te aștepți să-ți fie ușor să îl înveți pe copilul tău bunele maniere. Acestea presupun multă exersare și muncă, dar cu timpul, vei obține rezultatele dorite. Cu siguranță îți dorești ca micuțul tău să fie admirat pentru comportamentul ireproșabil, iar tu să culegi laudele pentru acesta. De aceea, trebuie să exersezi cu el, prin diverse metode. Așadar, iată cum poți să-ți înveți copilul bunele maniere.

Implică și alte persoane în educarea copilului

Adeseori, copiii au tendința de a asculta, mai degrabă, de alte persoane, decât de mamă. Poți cere ajutorul unor persoane apropiate din familie sau cercul de prieteni. Le poți explica de ce consideri că este necesar să te ajute pentru a-l convinge pe copil să respecte anumite reguli. Încurajează-i să scoată în evidență practicarea bunelor maniere, dar să și aprecieze copilul atunci când folosește bunele maniere. Copilului trebuie să i se explice atât bunele maniere, cât și ce înseamnă maniere proaste. Uneori, aceste lucruri se realizează prin puterea exemplului.

Folosește întotdeauna un limbaj pozitiv

Dacă strigi la copilul tău sau îl ameninți, va asocia învățarea bunelor maniere cu un proces neplăcut, chiar dureros. De aceea, este important să încerci să creezi un mod plăcut și pozitiv în care să îl înveți pe copilul tău bunele maniere, fără a-i impune forța sau pedeapsa în procesul de învățare. Explică-i copilului despre beneficiile pe care le aduce un comportament respectuos în societate. Ține cont de faptul că un limbaj afirmativ este întotdeauna mai motivant decât unul negativ. Așadar, folosește cuvinte pozitive, „bune”, precum amuzant, plăcut, recompensator, în locul celor negative, „rele”, precum plictisitor, ridicol și tern.

Apelează la trucuri copilărești

Uneori, cea mai bună metodă de a-i demonstra copilului cum arată comportamentul său în ochii celorlalți este să îl imiți. Atunci când folosește manierele proaste, imită-l, fie folosind același ton ca el, fie apelând la gesturi exagerate și expresii faciale prostești. Încearcă să îi imiți comportamentul neadecvat, în timp ce zâmbești, întrucât asta îl va determina pe copil să râdă. Când consideri că v-ați amuzat destul pe seama comportamentului neadecvat, învață-l cum ar fi trebuit să procedeze corect în situația pe care ai imitat-o.

Joc de rol

Poți să îl înveți pe copilul tău bunele maniere prin intermediul unor jocuri de rol. De exemplu, îl poți învăța cum să se comporte corespunzător în diferite situații, punând în scenă situațiile respective. Astfel, dacă vrei să îl înveți despre cum trebuie să se comporte atunci când se întâlnește cu cineva pentru prima oară, jucați un joc în care pretindeți că tocmai a întâlnit o persoană pentru prima dată și trebuie să dea mâna, pentru a face cunoștință. Creează diverse situații imaginare, care să îl ajute pe copilul tău să învețe cum să se comporte în diverse situații, când trebuie să-și ceară scuze, să spună „vă rog” sau să mulțumească.

Bunele maniere se învață prin exersare

Exact ca în orice situație, repetiția este cheia succesului, atunci când vine vorba despre a-l învăța pe copil bunele maniere. Prin exercițiu și repetiție constantă, copilul tău va ști cum să reacționeze corespunzător și respectuos în orice situație.

Distribuie:

Lasă un răspuns