Pentru o buna dezvoltare a copilului este important sa inveti sa te joci cu el. Am creat pentru tine o lista cu diferite etape ale jocului si modalitati de interactionare cu cel mic. Trebuie sa iei in considerare ca munca unui copil este aceea de a se juca. Nu jucaria in sine este obiectul asupra caruia trebuie sa iti indrepti atentia, ci mai degraba modul in care o folosesti. Expertii spun ca parintii trebuie sa se joace cel putin o jumatate de ora pe zi cu copiii lor, asadar aseaza-te calm langa cel mic si ofera-i toata dragostea si disponibilitatea ta.
1. Experientele senzoriale (de la 3 ani) – Copiii isi dezvolta cunostintele prin intermediul simturilor. Curiozitatea sta la baza invatarii celor mici, astfel ca orice ii capteaza interesul celui mic trebuie sa oferi raspuns la preocuparile sale. Pe parcurs va sti sa recunoasca obiectele de care s-a atasat si sa invete lucruri noi.
2. Jocul simbolic (de la 3 ani) – Incepand cu varsta de 3 ani copilul realizarea ca este o fiinta unica si autonoma. Este varsta intrebarilor, a incapatanarii si a repetarii gesturilor. Jocul simbolic il va ajuta pe cel mic sa-si exprime sentimentele, experientele si temerile.
3. Constructii (3-5 ani) – Este momentul pentru jocuri care implica miscare si constructie. In aceasta perioada limita de joc este imaginatia si nu jucaria. Copiii se pot juca si fara jucarii.
4. Regulile jocului (de la 8 ani) – Copiii vor sa se joace cu parintii in aceasta etapa. daca s-ar creat obiceiuri de joaca in perioada copilariei, acestea ar putea continua cu dechiderea unor dialoguri in familie. Acum jocul creeaza complicitate si ierarhii.
Spune-ne in ce etapa se afla copilul tau si cum va place sa va jucati impreuna?