Pe vremea cand oamenii traiau in triburi, sentimentul de precautie te ajuta sa vanezi cu succes si sa iti aperi familia. Odata cu evolutia, pericolul de a fi atacat de un grup de hiene a scazut si s-au dezvoltat alte frici, asa cum este teama de a vorbi in public. Instinctul de a lupta sau de a fugi este util doar atunci cand situatia o cere. Totusi, multe persoane au stari de stres continuu, de nervozitate si emotii greu de controlat, care le pun piedici in viata de zi cu zi. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ un sfert din populatia Europei sufera de anxietate si depresie.
Ce inseamna anxietate
Anxietatea este o stare de neliniste sufleteasca, combinata cu sentimente de nervozitate, palpitatii si transpiratie excesiva, uneori fara un motiv justificat. Daca suferi de o senzatie constanta de frica, chiar daca nu esti intr-un context periculos, daca ai dificultati de respiratie ori de cate ori te gandesti la o anume activitate, precum prezenta la un curs cu numar mare de participanti, este foarte posibil sa suferi de anxietate. Astfel, ea este un raspuns cognitiv la o anumita problema si te ajuta sa supravietuiesti. Mai putin in cazul in care iti afecteaza capacitatea de a te concentra asupra a ceea ce ai de facut in viata de zi cu zi, atunci cand iti sterge bucuria pe care o resimteai intr-un hobby, atunci cand iti este greu sa te mai concentrezi la ce iti spun cei dragi.
Atacuri de anxietate
Una dintre manifestarile des intalnite atunci cand ne referim la anxietate este atacul de panica. Acesta este un raspuns psihic si fizic la un factor care perturbeaza echilibrul mintii. Psihologii afirma ca isi are originile, de multe ori, in traume trecute, adesea nerezolvate corespunzator, peste care crezi ca ai trecut doar pentru ca ai refuzat sa te mai gandesti la ele. In general, daca sunt primele atacuri de panica, o cauza poate fi indicata cu usurinta. De exemplu, poti simti o panica accentuata daca urmeaza sa intri pe scena sa vorbesti in fata unui public numeros. Te temi foarte tare pentru ca, poate, altadata te-ai blocat si ai vazut oameni in sala care s-au amuzat de esecul tau.
In timpul unui atac de panica, principala senzatie este alunecarea periculoasa spre moarte prin sufocare. Persoana anxioasa simte ca nu mai poate respira desi constientizeaza ca intra aer pe caile respiratorii, insa simte ca acel aer nu ajunge si in plamani. Unii psihologi afirma ca, din cauza unei traume care nu-ti da pace, creierul percepe un pericol prezent constant si da creierului comanda de a mari cantitatea de aer care ajunge in plamani. Problema este ca, desi intra mai mult aer, tu ai senzatia ca nu intra mai deloc si acest lucru intensifica teama.
Pe langa teama de asfixiere, atacul poate consta in dureri in piept si un nod in gat, transpiratie excesiva, batai prea puternice ale inimii si stare de lesin.
Tipuri de anxietate
Situatiile pe care creierul le poate percepe ca fiind periculoase difera mult de la o persoana la alta, pe baza mostenirii genetice, mediului familial in care a fost crescuta persoana si pe baza experientelor profunde intalnite pana atunci.
Tulburarea de panica consta in senzatiile despre care am povestit mai sus, insa intensificate, des intalnite si care dureaza o perioada mai lunga de cateva secunde, asa cum ar fi normal. In completarea panicilor extreme vin fobiile. Acestea sunt forme accentuate, severe, de teama si sunt mai usor de identificat si acceptat decat atacurile de panica. De ce? Pentru ca sunt resimtite in desfasurarea unei anume activitati. Daca familia ta iubeste sa mearga in vacanta la mare si te cuprinde o frica puternica cand te gandesti la apa, s-ar putea sa suferi de hidrofobie, adica teama de a te ineca in apa.
Un tip des intalnit de anxietate este cea sociala. In mod normal, poate fi un semn ca iti pasa de ce faci, ca atunci cand incerci sa impresionezi la un interviu de angajare. Aristotel sustinea ca omul este un animal social. Cu toate acestea, nu toti oamenii reactioneaza pozitiv la anumite aspecte ale trairii in societate. De exemplu, poti simti o tensiune deranjanta si o nervozitate atunci cand te prezinti la o masa in familie la care sunt invitate si rude mai indepartate, fiindca stii ca iti vor pune multe intrebari fara perdea despre viata ta. Anxietatea sociala merge mana-n mana cu teama de a fi judecat si cu stima de sine scazuta.
Un alt tip de anxietate, mai degraba intalnita la copii, este anxietatea de separare. Aceasta presupune ca celui mic ii este deosebit de teama sa se desprinda de prezenta persoanei de care este atasat si, in consecinta, va face orice pentru a-i atrage atentia adultului si pentru a-l convinge sa nu plece. Cauza este teama de abandon si poate proveni dintr-o trauma. Un exemplu este parintele care lucreaza in strainatate si pleaca fara sa isi ia la revedere de la copil, care apoi se simte tradat si abandonat.
Ultimul tip de anxietate este cea generalizata, care perturba cel mai mult viata persoanei afectate. Ingrijorarea pentru cele mai marunte si intamplatoare lucruri nu-ti da pace? Nu te concentrezi pe un subiect anume, ci sunt o multitudine de probleme care iti provoaca tensiune si frica? Tulburarea anxioasa generalizata te indeamna sa te sperii pentru cel mai neinsemnat lucru, iar copiii crescuti de astfel de parinti tind sa vada lumea cu ochi de caprioara speriata de farurile camionului.
Anxietate simptome
Simptomele dupa care poti recunoaste anxietatea se impart in doua categorii, care coincid cu efectele tulburarii. In prima categorie se incadreaza simptomele psihologice, adica cele care iti afecteaza linistea mintii. Desi starea de anxietate este reprezentata printr-o atentie intensificata asupra mediului care te inconjoara, atunci cand aceste stari dureaza perioade indelungate, creierul oboseste si iti pierzi capacitatea de a te concentra si de a-ti mentine atentia asupra muncii pe care o desfasori. Senzatia non-stop de ingrijorare si frica te obosesc peste masura si ajungi sa ignori necesitatile celor dragi pentru a mai fura o ora de somn in plus. In plus, te poti simti coplesita si dezorientata.
Anxietate simptome fizice
Tensiunea pe care o simti in minte da nastere unor simptome fizice. Primele efecte sunt cele imediate, precum cresterea pulsului, dilatarea pupilelor, hiperventilatia, transpiratia si tremuratul. Unii oameni dezvolta ticuri si comportamente repetitive, precum framantatul palmelor. Apoi, efectele pe termen mediu constau in tulburari ale starii de bine, precum durerea de cap sau abdominala, senzatia de apasare in piept, greata, ameteala si chiar lesin. Toate aceste simptome pe care anxiosul le incearca il lasa fara energie si ii taie din pofta de viata.
Daca nu se actioneaza asupra celor povestite mai sus cat mai repede cu putinta, corpul va suferi modificari substantiale care intensifica extenuarea. Astfel, apar tulburari in alimentatie, care duc la probleme de stomac si la diaree. Una dintre principalele cauze pentru gastrita este stresul excesiv.
Calitatea somnului este puternic afectata, pentru ca se intensifica starea de oboseala si nevoia de odihna, asa ca organismul nu isi mai face ciclul normal de somn. Persoana afectata doarme prea multe ore, care contrar asteptarilor, nu imbunatatesc neaparat starea de bine, la unele persoane chiar intensificand oboseala. Desi doarme foarte mult, anxiosul inca tanjeste dupa confortul patului si poate deveni irascibil atunci cand i se atrage atentia asupra acestui aspect.
In final, in cazul unei anxietati sociale si nu numai, persoanele afectate tind sa se izoleze de comunitate, chiar si de familie. Acest lucru se intampla pentru ca cei din jur pot sa nu recunoasca semnele tulburarii de anxietate si sa nu stie cum sa comunice sanatos. Rezultatul sunt discutii neplacute, presarate uneori cu reprosuri, care contribuie la starea de vina pe care o simte anxiosul pentru ca nu este capabil sa revina la viata de dinainte.
Cauze anxietate
Cercetatorii nu au descoperit o cauza anume pentru aparitia anxietatii, insa au realizat conexiuni intre diversi factori. De exemplu, o persoana care trece prin evenimente traumatizante cat mai de tanar este mai predispus la tulburare de anxietate, la fel si cei care sufera de boli recidivante, precum cancerul. Acestia din urma simt anxietate la gandul ca poate evolua negativ. De asemenea, o alta cauza este teama de pedeapsa, intalnita mai ales la copiii care stiu ca au facut o boacana si asteapta terifiati pedeapsa parintelui aspru. Consumul de alcool, de unele medicamente si substante interzise sunt corelate cu intensificarea starii de anxietate. Nu in ultimul rand, amintim predispozitia genetica din familie.
Daca te-ai regasit in simptomele pe care le-am enuntat pana acum, un psihiatru ori un psihoterapeut poate evalua si diagnostica astfel de probleme. Pana ajungi in cabinet, poti completa si teste de anxietate disponibile pe internet, insa acestea nu sunt suficiente pentru a fi sigur de ce suferi.