Sa fii mama nu-i treaba deloc usoara, mai ales daca este prima sarcina si primesti o multime de sfaturi din stanga si din dreapta, unele dintre ele contradictorii. Ce faci atunci cand ai dubii, cand esti in impas, cand nu stii la cine sa apelezi? Este de preferat ca viitoarea sau proaspata mama sa apeleze la un specialist. Rudele au intentii bune, insa nu sunt persoane avizate, iar unele simptome se pot confunda usor intre ele si situatia poate degenera cu usurinta daca nu cautam ajutor profesionist. Aici intervin cursurile de puericultura, care te ajuta sa iti ingrijesti bebelusul si corpul tau cu brio!
Curs de puericultura – beneficii si noutati
Ce presupune un curs de puericultura si cu ce te ajuta? Fie ca esti viitoare mamica sau viitor tatic, un curs de ingrijire a bebelusului iti vine in ajutor atunci cand simti ca nu te descurci cu cel mai nou membru al familiei. Un bebelus aduce cu sine numeroase dificultati si intrebari, iar un curs de ingrijire a acestuia isi propune sa explice viitorilor sau proaspetilor parinti tot ce presupune o sarcina, travaliul si nasterea, bebelusul cu toate necesitatile si tabieturile lui, ce presupune diversificarea si ce urgente medicale pot aparea.
Desi cursul de puericultura se ocupa strict de ingrijirea bebelusului dupa nastere, acesta vine de cele mai multe ori insotit de cursuri pentru parinti, in special pentru femei. In cadrul acestor sesiuni de instruire, persoane avizate international le explica si exemplifica mamelor fiecare aspect al perioadei de sarcina si lauzie si le ajuta pe acestea sa depaseasca frici si neincrederi. Dupa incheierea cursului, parintele sau parintii care au participat primesc un atestat.
Avantajele participarii la un astfel de curs tin atat de latura emotionala, cat si de cea practica. In ceea ce priveste pregatirea psihologica, parintele participant parcurge fiecare stare regasita in timpul sarcinii, nasterii si lauziei in parte, pentru a le intelege si a invata sa le gestioneze cu succes. Multe femei traiesc atacuri de panica in timpul sarcinii si se ingrijoreaza pentru momentul cand vor da nastere. In timpul sesiunilor de pregatire, specialistul ofera tips&tricks pentru stoparea panicilor si a nelinistii. De ce este important ca mama sa isi pastreze cat de mult poate calmul in timpul sarcinii? Fiindca fatul simte toate emotiile mamei, care sunt transmise catre creierul acestuia prin procedee chimice care implica hormoni. Niciun parinte care-si asteapta cu nerabdare copilasul nu si-ar dori ca acesta sa sufere in uter, motiv pentru care mama este instruita cum sa se mentina zen. Specialistii discuta despre hormonii sarcinii si ai nasterii, pentru ca mama sa recunoasca imediat trairile si sa-si dea seama ca sunt efectele hormonilor si nu este nimic in neregula cu sanatatea ei. Apoi, pentru ca si taticii sunt bineveniti la cursurile de puericultura, este explicat rolul partenerului in cuplu atunci cand femeia este insarcinata. Mai mult, acesta primeste sfaturi despre cum sa gestioneze poftele din sarcina ale mamei si cum sa o ajute pe aceasta in ingrijirea copilului, mai ales daca a fost cazul unei nasteri prin cezariana si ea are nevoie de o recuperare mai indelungata. In cele ce urmeaza vom explica, pas cu pas, ce pot parintii invata la un curs de ingrijire a copilasului, pentru a se convinge daca este nevoie de astfel de invataminte in familia lor.
Sarcina, travaliul si nasterea, trei provocari pentru parinti
Transformarea corpului unei femei insarcinate poate deveni solicitanta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Apare disconfortul, miscarea este ingreunata pe masura ce sarcina evolueaza, fatul poate decide ca este timpul pentru miscare chiar cand mama se pregatea seara pentru somn, apar diverse dureri locale: de spate, de picioare, de cap etc. Astfel, cursul de puericultura isi propune sa detalieze toate modificarile pe care organismul femeiesc le suporta in timpul in care fatul se dezvolta, pentru a nu aparea temeri pe parcurs si sa ofere metode de a inlatura disconfortul. Mai mult, in aceasta categorie intra si sfaturi pentru un stil de viata sanatos, adica alimentatie si sportul permis in sarcina.
Cat priveste travaliul, viitoarea mama va invata care este perioada, in numar de saptamani, in care este potrivit sa se declanseze travaliul si care sunt semnele ca acesta s-a intamplat deja. Aici intervine si suportul emotional pentru situatia in care mama simte ca ,,s-a rupt apa”, deoarece poate fi un moment incarcat afectiv. Tot in categoria travaliu, sunt detaliate stadiile travaliului, de cand se declanseaza pana in momentul in care ajunge in sala de nasteri a spitalului. Odata ajunsa acolo, mama va trece prin diferite procedee, precum: monitorizarea contractiilor, a starii ei si a fatului, anesteziile disponibile sau chiar, dupa caz, epiziotomia. Parintii vor invata despre hormonii eliberati in timpul nasterii si despre ce situatii neprevazute pot aparea.
O parte important a cursului este dezbaterea despre tipul de nastere potrivit fiecarei femei. Naturala vs cezariana este una dintre cele mai controversate discutii, iar in timpul sesiunilor, expertii vor aduce argumente despre beneficii si riscuri. In continuarea nasterii vor fi disponibile si informatii despre perioada de lauzie.
Nasterea pas cu pas
Nasterea aduce cu sine numeroase nelamuriri, important fiind ca parintii sa primeasca informatii adevarate de la persoane avizate. Expulzia este poate momentul cel mai emotional din tot procesul nasterii si este util ca mama sa stie la ce sa se astepte. Un subiect care nu este suficient de cunoscut in Romania si de care unii medici nu tin cont este ,,Ora Magica”, adica cele 60 de minute imediate nasterii, in care contactul piele pe piele mama-bebelus aduce o multitudine de beneficii fizice si psihice.
Alaptarea bebelusului
Prima nevoie fiziologica a nou-nascutului este aceea de a se hrani si este ideal ca mama sa se decida rapid asupra metodei de hranire, la san sau cu ajutorul biberonului. Tehnici si pozitii de alaptare corecta, beneficiile laptelui matern, motive pentru refuzul hranirii, conditii de pastrare ale laptelui matern muls si posibile incidente.
Cursuri de puericultura gratis
Puericultura invata parintii cum arata un bebelus, cum se comporta, cat mananca in prima saptamana, cat conteaza colostrul, cum se realizeaza toaleta fetei si a bontului ombilical. De asemenea, sunt importante informatiile despre scorul APGAR, vaccinuri si despre iesirile afara cu bebelusul in diverse conditii meteorologice.
Internetul pune la dispozitie cursuri de puericultura gratuite, cu o valabilitate chiar de pana la doi ani. Unele dintre ele se desfasoara online, pentru parintii cu slujbe solicitante. Pentru servicii de calitate, parintii ar trebui sa aleaga cursurile unui centru specializat si certificat in aceasta activitate.